Registrar-se
Recorda contrasenya

Editorial. dilluns, 17 d'octubre de 2011, 19:15

'Si ETA no mata és perquè està guanyant'

Aquesta és la idea que ha expressat el portaveu del PP espanyol al Parlament Europeu i exministre d'Interior espanyol, Jaime Mayor Oreja, respecte la conferència de pau de Sant Sebastià, que ha comptat amb la participació de nombroses personalitats internacionals, fins i tot algun premi Nobel de la Pau. "Si ETA no mata és perquè està guanyant"; no és l'únic que ho pensa, és una idea compartida per una part important dels sectors mediàtics i polítics espanyol(iste)s. Per Mayor Oreja de tot el procés que pot acabar amb la banda armada basca abandonant les armes "només en sortirà un guanyador: ETA". Però què vol dir exactament quan diu que ETA està guanyant? El govern basc està en mans de PSOE i PP, Batasuna és il·legal i els seus màxims dirigents estan empresonats, la banda acumula més de 750 empresonats, i els principals objectius de la banda, la independència d'un Euskadi reunificat amb Navarra i el socialisme, disten molt d'haver-se aconseguit.

 

Així doncs perquè entenen Mayor Oreja i altres afins a les seves idees que ETA "està guanyant" la partida del procés? Que la coalició Bildu ha pogut participar a les eleccions després d'haver condemnat la violència i ha estat la formació més votada al País Basc?

 

O sigui, el problema és que una formació abertzale descarti la via de la violència, condemni ETA i es presenti a les eleccions? Però això no és el que sempre s'havia reclamat i exigit a l'esquerra abertzale, que es desmarqués d'ETA, condemnés la banda i entrés al "joc democràtic" de cercar els objectius per vies exclusívament democràtiques?

 

Però Mayor Oreja ha anat més enllà i ha afirmat que rere la conferència de pau "hi ha un procés irreversible on es negociarà el dret a l'autodeterminació". No importa que hi hagin assistit des d'un premi Nobel de la Pau com Kofi Annan, exsecretari general de l'ONU, com el líder polític que va propiciar l'abandonament de les armes per part de l'IRA, Gerry Adams, ni el que fou exprimer ministre irlandès quan l'IRA va abandonar les armes, Bertie Ahern. No, per Mayor Oreja la conferència de pau és part de l'estratègia d'ETA.

 

Pensar que l'escenari polític actual és el que volia ETA per Euskal Herria és un símptoma molt clar que no s'ha entès res del conflicte polític basc ni de l'arrel del mateix. Perquè cap dels objectius ni fundacionals ni actuals d'ETA no s'ha acomplert, ni el socialisme, ni la reunificació d'Euskadi i Navarra, ni la independència d'Euskal Herria, ni el dret a autodeterminar-se sense ingerències d'Espanya o França, ni la reunificació de presos, ni la legalització de la cúpula de Batasuna, ni un llarg etcètera. Per dir alguna cosa qui podria creure que ETA "vagi guanyant" quan el govern basc el comanden PSE i PP mentre els líders de Batasuna s'ho miren des de la presó, i pensar en un referèndum autodeterminista és senzillament somiar truites?

 

Ho dèiem quan l'esquerra abertzale va impulsar un nou escenari i va instar ETA a fer les passes necessàries per abandonar la lluita armada. Quan diverses formacions de l'esquerra abertzale, com les noves Sortu o Bildu (en coalició) van presentar uns estatuts on defensaven només la via democràtica i pacífica per aconseguir els seus objectius i condemnaven explícitament la violència d'ETA. I mentre a Europa mitjans i polítics de tota mena d'ideologies i tendències es felicitaven per l'alto el foc d'ETA i l'impuls a un nou escenari per part de l'esquerra abertzale, a l'Estat espanyol la "brunete" mediàtica i política es miraven amb mala cara que una banda armada declarés un alto-el-foc.

 

I encara més quan la banda basca, de fet, s'aparta de la via violenta a canvi de pràcticament res, i amb cap dels seus principals objectius acomplerts. Al Nord d'Irlanda l'IRA va acceptar dissoldre's i aturar la seva lluita armada un cop el govern britànic es va comprometre a acceptar l'autodeterminació nord-irlandesa i la lliure voluntat dels seus ciutadans.

 

L'Associació espanyola de Víctimes del Terrorisme (AVT) és una de les organitzacions que ha criticat al costat de Mayor Oreja aquesta conferència de pau, que ha titllat d' "una de les pitjors humiliacions" i ha avisat que només acceptarà "la dissolució total, definitiva i incondicional d'ETA".

 

I doncs, qui pot veure negatiu que una banda armada abandoni les armes i el seu referent polític aposti per la via democràtica? Doncs gent com Mayor Oreja, gent a qui molesta més que es defensin algunes idees (com ara l'autodeterminació) per via pacífica que per via violenta. Gent per dir alguna cosa, és clar.

Envia Corregeix

1766 lectures   11 comentaris

les notícies més...