Dilluns, 31 de octubre de 2011 | 13:55
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Estem malament però anem bé? Es recuperen les vendes industrials

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
José Rodríguez
Estem malament però anem bé? Es recuperen les vendes industrials
José Rodríguez
25/10/2011 20:54
Antón Costas va publicar a l'abril d'aquest any un article titulat "Estem malament però anem ben" centrant-se en què hi havia alguns indicadors que a llarg termini deien que començaria la recuperació econòmica. Antón Costas té una virtut, hi ha els qui van veure en els primers indicis de la crisi que aquesta seria profunda, un d'ells Marc Vidal, però ell ja en el 2006 alertava que estàvem uns anys de vins i roses s'anaven a acabar.

El quin no vol dir que la seva predicció d'Abril es vagi a complir. Encertar en el passat no et fa valedor d'encertar en el futur en economia, ara bé, és bé seguir alguns indicadors que van al "moll de l'ós" o nucli dur de l'activitat econòmica productiva. Un d'ells, com vaig fer, són els indicadors d'inversió industrial que semblaven ser un dels primers sensors que "estem malament però anem bé".

El sector industrial és un àmbit que per als que encara no estem tan subsumits per la cultura postmaterialista ens segueix sent interessant. Algú al final ha de construir els productes que consumim i dels quals comença a penjar tot el procés productiu i econòmic (tot el sector financer, el sector logístic, el sector serveis, el sector del turisme, el sector del comerç, no funcionaria sense aquesta activitat industrial que hi ha darrere, i el sector industrial és precisament on major capacitat es té per millorar la productivitat).

Per això per a Antón Costas i altres analistes les inversions industrials són un indicador. Un altre és el que mostra la recent Enquesta Industrial de Productes, que indica la quantia de les vendes dels sectors industrials. En aquest cas, com en el meu anterior article, em fixaré en Catalunya. Aquest indicador reflecteix com de bé els ha anat a les empreses industrials en la seva capacitat de venda dels seus productes.

Podem veure les següents gràfiques que ens indiquen una foto entre el 2008, 2009 i 2010.
Font: IDESCAT, elaborat de l'Enquesta Industrial de Productes de l'INE

Les gràfiques són molt interessants, és clar que a les empreses industrials catalanes la situació del 2010 és pitjor que la del 2008, mentre que en el 2008 venien productes pel valor de 96.500 M€, en el 2010 la venda de productes supera amb prou feines els 81.600 M€. És a dir una caiguda de més del 15% (a la qual cal sumar la inflació d'aquests dos anys, la qual agreujaria encara més la situació).

Algunes dades interessants, els tres macrosectors industrials més importants de Catalunya, l'alimentari (sí, encara que pugui semblar que no, som potència mundial en indústria agroalimentària), el sector químic i de derivats del petroli (les famoses petroquímiques de Tarragona i el nostre sector farmacèutic) i el de l'automoció i producció de vagons de trens (una cosa que li agradarà a Egocrata) són els que més han recuperat del 2009 al 2010, com en el sector industrial agroalimentari són els que menys van sofrir en el pitjor any de la crisi. És a dir, en els tres macrosectors, on més quantitat de vendes de productes tenim i més valor afegit generem (i som més competitius) la recuperació s'està donant amb més intensitat.

La notícia positiva està en què pel que fa al 2009 ja hi ha una recuperació, 2009 pel que fa al 2008 suposa una caiguda superior al 22%, és a dir, les empreses industrials catalanes van perdre 1€ per cada 5€ que van vendre l'any anterior. Però aquesta pèrdua s'ha reduït parcialment (de l'ordre d'1/3) en el 2010. Pel que fa al 2009, el 2010 les empreses productives catalanes van vendre productes per un valor de més d'un 9% superior al del 2009, i el millor, fins i tot superior a la inflació (del 3% en el 2010 per a Catalunya). És a dir, es va recuperar part de les caiguda soferta l'any de més caiguda de la crisi.

No és per donar salts d'alegria, el sector serveis trigarà a apreciar aquesta millora del sector industrial, un altre motor industrial com és la construcció va de mal borràs (cosa que es nota en aquest gràfic en les vendes d'indústries que produeixen materials de construcció i maquinària per aquesta) i l'atur segueix sent una xacra. Ara bé, aquestes dades indiquen que els fonaments a mitjà i llarg termini de la nostra economia productiva, i especialment de la nostra indústria estan sent positius.

Francament, si no fora pel problema de credibilitat que té l'eurozona i per tant (i també per motius propis) el deute públic espanyol i la situació de retallades en la qual ens trobem és molt possible que estiguéssim parlant de recuperació.

Pel que sembla, la "crisi de deute" (una cosa de la qual escriuré perquè cal posar les coses en el seu context i en comparació a altres crisis bancàries que hi ha hagut històricament), i el pànic dels governs de l'eurozona traduït en retallades de l'estat del benestar estan sent responsables que no s'estigui recuperant l'economia. Pel que sembla, per al sector privat industrial, estem mal però comencem a anar bé.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1