Quico Sallés | Actualitzat el 01/11/2011 a les 17:22h

Quan Francesc Macià va ser un heroi romàntic

Es compleixen 85 anys de la desarticulació del complot de Prats de Molló, l'intent d'alliberar Catalunya a través d'una invasió militar

Francesc Macià, poc després dels fets de Prats de Molló, un intent fallit del seu partit, Estat Català, d'invasió de Catalunya l'any 1926 Foto: Fototeca Generalitat Catalunya.

"Som ciutadans d'un poble que ha estat lliure i que vol tornar a ser-ho. Refugiats a França i tenint plena consciència que els drets dels pobles i dels homes a fer-los prevaler mai no prescriuen, hem continuat treballant per la nostra causa (...). Per això, en marxar vers Catalunya per provocar-hi l'alçament que ens hauria fet lliures, no vam creure que cometíem cap delicte".

Amb aquestes paraules començava el coronel Francesc Macià la seva declaració davant la Sala Correccional 12 del Tribunal Civil del Sena que el jutjava com a acusat principal pel complot de Prats de Molló. El magistrat Fredin escoltava les soflames d'aquell polític català, ex-militar espanyol, que dos mesos i mig abans havia estat detingut amb 111 persones més per possessió d'armes i explosius sense autorització. Però la realitat política dels fets jutjats era ben diferent.
 
L'operació dirigida pel coronel Macià consistia en entrar a Catalunya a través d'una acció armada que esperonés la societat per tal de proclamar-hi la República  catalana independent. Aquell somni, amb un punt romàntic, es va desfer ara fa 85 anys, quan entre l'1 i el 4 de novembre de 1926, Macià i el seu estat major van caure  en mans de la policia francesa alertada per un doble agent amb nom de casta revolucionària: Ricciotto Garibaldi.

Una acció de guerra psicològica

Van ser diversos els intents amb què Francesc Macià des de l'exili intentà fer caure la dictadura de Primo de Rivera, la monarquia i, de retruc, encetar el camí de l'alliberament nacional de Catalunya. Però finalment, després d'algunes decepcions, l'estiu de 1926, va ordir un pla buscant l'efecte psicològic del cop programat per a la tardor. Segons el pla d'atac, Macià i els seus homes traspassarien la frontera fins arribar a Olot, declararia la República Catalana, i com un castell de cartes, la CNT s'hi afegiria convocant una vaga general a Catalunya i altres partits polítics s'afegirien a l'aventura; un cop arribats aquest punt, Macià es refiava de deixar fer la política.

Macià preveia comptar amb un exèrcit de cinc mil homes, més mil destinats a tasques logístiques, però el balanç va ser força diferent, només va reunir poc més d'un centenar d'homes. Un resultat semblant al del finançament. La conspiració pressupostava 8.750.000 de pessetes i malgrat que fins i tot es van emetre bons per sufragar-los (Emprèstit de Catalunya Pau Claris) no es va arribar ni de bon tros a la xifra esperada. Però malgrat tot, va tirar endavant l'operació.
 
El coronel va treure el suc a la seva formació bastida a mida, Estat Català, un  partit d'estructura gairebé militar. El pla comportava penetrar a primers de novembre amb dues columnes, una des de Sant Llorenç de Cerdans (La Garrotxa) i l'altra, per coll d'Ares (El Ripollès). D'aquesta manera Macià i els seus lloctinents com Ventura Gassol s'instal·laren a Prats de Molló per concentrar-se amb la resta d'expedicionaris. Però l'operació mai va veure la llum, l'agent doble Garibaldi, al servei de Mussolini i de la policia francesa, va denunciar la conxorxa als gendarmes francesos que van desarticular l'operació en quatre dies. El 4 de novembre, Macià queia detingut.

Fase dos, l'èxit

Però malgrat el fracàs militar, l'èxit polític va ser aclaparador. El judici del “Complot de Prats de Molló” va esdevenir un autèntic altaveu pel projecte catalanista i, de Macià en concret, ja que es va atribuir tota la responsabilitat. El treball ben orquestrat del lletrat defensor del Coronel, Henri Torrès, -foto inferior a l'esquerra de Macià- va permetre donar la volta com un mitjó a un patètic exercici militar per convertir-lo en una defensa airada, romàntica i valenta de la llibertat nacional de Catalunya.

Les declaracions a la vista oral de Macià, -dibuixos esquerra- recollides excepcionalment pel llibre "La Catalunya rebel" (Símbols Editor, 2003) van embolcallar-lo i investir-lo d'una èpica que, a la vista dels esdeveniments posteriors, era el que sociològicament necessitava la causa catalana. Després de complir la pena simbòlica de dos mesos de presó a la  Santé, Macià va encetar una gira internacional aprofitant l'embranzida que havien agafat la seva causa i persona. La internacionalització del conflicte començava a engreixar-se.

Complicitat amb França i l'espoli

Pocs dies després de la seva detenció, Macià concedeix una entrevista a Le Petit Journal de París, en què rebla afirmacions que potser serien signades per l'actual classe política catalana. "Catalunya separada d'Espanya no solament serà més feliç en el sentit espiritual, sinó també en el sentit econòmic. Catalunya paga actualment a l'Estat espanyol en impostos indirectes més de 700 milions de pessetes. L'Estat espanyol li retorna 100 milions. Podríem viure com Bèlgica", assegura Macià.

I Bèlgica no és un exemple agafat a l'atzar: cal recordar que durant el judici francès pel fets de Prats de Molló, Macià justificava l'aixecament des de França perquè "volem que la República Catalana independent sigui per a vosaltres una Bèlgica pirinenca". Romanticisme? Sí, però pràctic.

COMENTARIS

+2
-1
Allò que ens volen vendre sobre en Macià
Oriol (Montreux), 02/11/2011 a les 11:48
Ens volen vendre des de fa anys i panys que en Macià fou un "heroi romàntic". Volen vendre'ns que era un utòpic ple de rauxa.

Tots els qui ens volen fer empassar aquesta mentida són els qui ens han mantigut anestesiats nacionalment des de fa més de 30 anys i encara malden per convèncer-nos que seguir sotmesos als Espanyols és una bona cosa - els més barruts - o que no "assolirem pas mai la Independència".

Tots sabem qui són però jo us n'afegiré uns quants més. En Ridao ha publicat un article al Singular Digital amb totes les collonades político-espanyoles sobre el futur de la Chacon que malhauradament per a ell no interessen els Catalans. En Ridao i ERC són els exemples més estranys del lobby "anestesiadors de la consciència nacional".

ERC ha reaccionat als anys passats a Madrid i al Tripartit de forma totalment contrària a la d'en Macià.

Quan en Macià anà de diputat a Madrid no era separatista. Al cap d'un temps s'afartà dels Espanyols, se li obriren els ulls i tocà el dos a Catalunya per crear ESTAT CATALà !

En Macià va prendre consciència que AMB ELS ESPANYOLS no hi havia res a fer.

L'ERC actual no té res a veure amb en Macià, malhauradament.

La gent que dirigeix ERC haurà encara de rebre una bona patacada i patir més per tal que prenguin consciència que amb l'Enemic no es col.labora perquè et fotrà sempre !
+4
-1
En Macià i la lluita armada
Oriol (Montreux), 02/11/2011 a les 10:44
En Macià era considerat un terrorista i per això se'l va jutjar a França.
Ell es considerava separatista sense cap connotació negativa.
Però enguany som en la misèria moral més baixa car ens insulten, roben, maltracten diàriament I NINGÚ NO ELS TORNA EL QUE ES MEREIXEN.

El primer president d'Irlanda fou l'Eamon de Valera. Era un Terrorista segons UK. I el cap militar de la nova Irlanda en Michael Collins un altre "terrorista".

Com podem constatar les èlits catalanes han maldat durant 80 anys a amagar QUI ERA EN MACIÀ.

Fins i tot l'Espanyol Montilla va tenir la barra d'emmirallar-se a en Macià !

Al.lucinant !
+3
-10
Separatista i terrorista
Anònim, 02/11/2011 a les 08:33
Ostres Oriol (22:03), les coses pel seu nom:
"Tota l'èlit catalana ha maldat durant anys i panys d'amagar qui era en Macià: era un Separatista i un Terrorista. Estat Català era una "banda armada". I ens volen fer creure que en Macià era un "flors i violes".

La flama Macià (per no dir la de Companys) va escalfar les torturades ments de la gent de Terra Lliure i de la que aplaudeix i estimula la carrera criminal d'ETA.
+18
-4
De Romàntic gens ni mica !
Oriol (Montreux), 01/11/2011 a les 22:03
Sembla que ni tan sols a ND es puguin traure del damunt aquesta visió estereotipada del "romàntic" Macià. De romàntic gens ni mica. Si era romàntic no hauria muntat una acció armada on albirava ficar-hi 5'000 patriotes.

Si els francesos no l'hagueren detingut tindríem molts patriotes mort sigui per les bales dels Espanyols sigui per haver estat penjats a la forca.

L'article reflecteix LA VISIÓ ÚNICA que preval a Catalunya sobre la Història del segle XX. I és una visió eixida dels dos vessants col.laboracionistes amb els Espanyols: l'esquerra unionista i la dreta regionalista. I ha contaminat també bona part de l'Independentisme.

En Macià era molt pràctic i intel.ligent. Creà Estat Català i va aixecar la moral nacional dels Catalans.
En Macià havia abandonat el Parlament Espanyol - era diputat - afartat dels Espanyols i adonant-se QUE A ESPANYA NO HI HA RES A FER !

Tota l'èlit catalana ha maldat durant anys i panys d'amagar qui era en Macià: era un Separatista i un Terrorista. Estat Català era una "banda armada". I ens volen fer creure que en Macià era un "flors i violes" !!

El que s'esdevé és que en Macià els desemmascara: la purriassa regionalista - el pitjor en Duran - que ha mantingut anestesiats els Catalans, l'esquerra miserable que es diu "nacional" i que fa vergonya aliena amb el seu comportament "tristpartit" i tota la colla de periodistes, "intel.lectuals" i altra fauna que S'ESCAGASSEN quan llegeixen la veritat sobre en Macià.

En Macià haguera cremat Madrid si amb això assolia l'alliberament nacional.

Serem capaços de cremar Madrid ni que sigui mentalment ?

La majoria de Catalans som simplement uns "collabos".
+16
-5
Al de a les 21:09
Anònim, 01/11/2011 a les 21:34
Tant de bó haguessin actuat com a veritables gansters, implacablement contra els interessos espanyols. Una bona surra us haguessim donat. En canvi mai un grapat de romàntics han aconseguit tant amb tan poc. Recolrda un 14 d'abril fou possible gràcies a aquests homes. Això a Espanya, mai de la vida hagues estat possible.
+7
-3
Sinn Féin
Diari Liffey, 01/11/2011 a les 21:23
Hola Pere, doncs no ho sabia, només repetia les paraules de Joe Reilly durant la conferència que va fer durant el Catalan Cultural Festival de Dublin. En tot cas Nosaltres Sols és la versió catalana de Sinn Féin.
+6
-29
Ja ja ja ja, La cosa nostra.
Anònim, 01/11/2011 a les 21:09
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+26
-2
Miquel Badia, sempre present
Falciot, 01/11/2011 a les 20:49
Ni oblit ni perdó. Guanyarem. 33 ||\*/|| 33
+16
-2
Macià no fou mai de Nosaltres Sols
Pere B., 01/11/2011 a les 20:41
L'organització de Macià era, com tothom sap, Estat Català. Nosaltres Sols fou una organització politico-militar independentista dissident de l'Estat Català de Macià, i era dirigida per Daniel Cardona, el màxim exponent de l'independentisme més radical de la primera meitat del segle XX.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: