Divendres, 4 de novembre de 2011 | 15:41
Vostè es troba a: Inici > Societat >

El 'Gran Germà marcià' arriba a la seva fi després de 520 dies

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Els sis tripulants estan en bon estat
El 'Gran Germà marcià' arriba a la seva fi després de 520 dies
04/11/2011 14:11
El 'Gran Germà marcià' o missió 'Mars500' de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) ha arribat a la seva fi aquest divendres després de 520 dies d'aïllament amb l'obertura de l'escotilla de la "nau", després de romandre 17 mesos tancada, des de juny de 2010 més concretament. L'ESA ha divulgat un vídeo sobre l'esdeveniment.
L'encarregat d'obrir la comporta ha estat un home abillat amb una granota verda de la missió i, d'un en un, han anat sortint de la "nau" tots els tripulants, entre crits d'alegria i amb la granota blava de la missió i sabatilles d'esport.

El primer d'ells ha estat el comandant, el major del grup, el rus de 38 anys Alexey Sitev. Col·locats en fila, un a un han declarat els seus sentiments en sortir a la llum i al final els han fet lliurament d'una rosa vermella a cadascun. El primer a dirigir-se als presents ha estat de nou Sitev, qui ha assenyalat que tots els tripulants es troben en bon estat de salut i, després de la seva sortida de la "nau", és moment de continuar amb els experiments i analitzar les dades recopilades.

L'italo-colombià, Diego Urbina, ha mostrat per la seva banda el seu agraïment a l'ESA per haver pogut participar en aquesta missió, al mateix temps que espera haver col·laborat perquè "la humanitat del demà vegi el clarejar en un planeta llunyà però que està a l'abast" dels terrestres. "Ha estat un honor treballar amb cinc professionals i persones admirables", ha postil·lat.

Aquesta missió ha estat encapçalada pel comandant rus Alexey Sitev i en ella han participat igualment: l'italo-colombià, Diego Urbina; el francès, Romain Charles; el xinès, Wang Yue; i també els russos Alexandr Smoleevskiy i Sukhob Kamolov.

Segons explica l'ESA, els científics esperen "impacients" els resultats dels seus experiments i la tripulació comptava les hores per tornar a veure el Sol. Durant aquests 17 mesos de missió simulada a Mart, els sis membres de la tripulació de 'Mars500' han realitzat una infinitat d'experiments científics, que inclouen el monitoratge de la seva activitat cerebral, l'escanejo dels seus cossos, la recollida de tot tipus de mostres i el control del seu hàbitat.

"Els científics estan molt satisfets amb la qualitat del material únic que han recollit fins ara i estan desitjant tenir accés a les noves dades", assenyala l'agència espacial, al mateix temps que puntualitza que analitzar tota la informació recollida "portarà el seu temps".

Missió complerta

"La tripulació és capaç de sobreviure a l'inevitable aïllament que suposa una missió d'anada i volta a Mart. Des del punt de vista psicològic, podem aconseguir-ho. La tripulació ha tingut els seus moments bons i els seus moments dolents, però era alguna cosa que calia esperar. De fet, pensem que anaven a tenir molts més problemes, però s'han portat excepcionalment bé", apunta l'agència europea de l'espai.

Així, comenta que agost va ser "sens dubte" el moment "més dur" per a la tripulació posat que es va ajuntar la fase "més monòtona" de la missió amb les vacances dels seus familiars i amics, que no els podien enviar tants missatges com de costum i el menjar "no era especialment variada".

No obstant això, recalca que la moral es va recuperar en començar la fase final de la missió, quan la tripulació va tornar a rebre missatges de suport al ritme habitual i, especialment, a partir del 15 de setembre, quan es va eliminar el retard artificial en les comunicacions i van ser capaces de tornar a parlar amb 'Terra' en temps real. "Els científics ja han destacat la importància d'aquest experiment per a un gran nombre d'aplicacions mèdiques a la Terra", recolza l'ESA.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1