Dissabte, 5 de novembre de 2011 | 14:49
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

La Seu d'Ègara inicia el camí per ser Patrimoni de la Humanitat

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Conjunt cabdal per comprendre el procés de cristianització medieval i europeu
La Seu d'Ègara inicia el camí per ser Patrimoni de la Humanitat
04/11/2011 13:46
Seu d'Ègara
L’Ajuntament de Terrassa ha iniciat els tràmits perquè la Seu d’Ègara sigui nomenada Patrimoni de la Humanitat. El primer pas per aconseguir-ho és assolir una gran consens polític i ciutadà i que això s’evidenciï dins del consistori; abans de portar l’assumpte a la Generalitat.
L’Ajuntament de Terrassa vol iniciar les gestions necessàries per a presentar oficialment la candidatura de la Seu d’Ègara per a rebre la catalogació de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. El Govern Municipal portarà al ple ordinari de novembre l’acord que la Junta de Govern va adoptar en aquest sentit el passat divendres per a la seva ratificació.

Per la transcendència d’aquest projecte i la gran repercussió que tindria per a la ciutat si s’aconsegueix l’objectiu, el Govern Municipal vol assolir una gran consens polític i ciutadà i per això vol que el ple ratifiqui per unanimitat l’acord.

Per tal de cursar la candidatura, la Generalitat de Catalunya ha de prendre en consideració la proposta de la ciutat de Terrassa i traslladar-la al Govern de l’Estat, que és qui ha de presentar la candidatura a la UNESCO.

La comissió de seguiment del conveni de gestió de la Seu, formada per l’Ajuntament de Terrassa i el Bisbat de Terrassa, ja va acordar iniciar els tràmits per a la presentació de la candidatura, i ara haurà de crear grups de treball que facin les seves aportacions a la documentació de la candidatura.

Un conjunt monumental únic

El conjunt monumental de la Seu d’Ègara constitueix un testimoni excepcional de la història de l’art cristià europeu des dels seus orígens fins a l’actualitat amb elements de gairebé tots els períodes. Tanmateix, la seva singularitat rau sobretot en els elements del període cristià antic i la seva evolució des del segle IV fins el VIII, i aquest és el seu principal actiu de cara a aconseguir la catalogació de patrimoni de la humanitat. Precisament, una de les principals consideracions a l’hora de valorar un conjunt monumental per a la seva inclusió en el llistat de patrimoni de la humanitat és que sigui un exemple eminent que il•lustri un període significatiu de la història humana.

La Seu d’Ègara és un magnífic exemple de conjunt episcopal amb bona part de les seves estructures conservades i que son el referent d’un conjunt complert en un espai no urbà. Molts dels elements que componen el conjunt són únics en la història de l’art cristià occidental, no tant sols per la seva conservació, com seria el cas de les pintures murals, sinó per la seva concepció i desplegament de la litúrgia cristiana. En el Llistat del Patrimoni Mundial figuren pocs casos d’arquitectura i art paleocristians occidentals anteriors al segle VIII.

Els tres elements artístics més singulars són, a part dels edificis romànics de Santa Maria i Sant Pere, les pintures murals altmedievals i romàniques i els retaules gòtics. El monument s'ha dotat d'unes eines museogràfiques integrades a l'habilitació dels edificis que permeten la seva interpretació històrica i al mateix temps el seu gaudi.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1