Diumenge, 6 de novembre de 2011 | 13:39
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Dues de dues: la cara i la creu

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Dues de dues: la cara i la creu
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
02/11/2011 21:37
Aquest cap de setmana he anat dos cops al cine. I els dos cops, a veure pel•lícules de casa nostra. Ambdues m’han semblat molt dignes i recomanables, de manera que, aprofitant que he confegit les crítiques per al meu bloc de cinema, he decidit que us en parlaré.

Es tracta d’Eva, dirigida per Kike Maíllo, cinta de ciència-ficció que va inaugurar fa uns dies la 44 edició del Festival Internacional de cinema fantàstic de Sitges. I de Mientras duermes, la darrera creació de Jaume Balagueró, un thriller de terror psicològic de factura impecable.

Com veieu, totes dues produccions corresponen a pel•lícules de gènere, fet que em sembla especialment remarcable. La primera, ciència-ficció. La segona, terror psicològic d’elevat nivell (a l’estil, com han apuntat alguns crítics, del millor Roman Polanski). Considero que convé valorar molt positivament la normalitat que implica filmar tota classe de cinema a Catalunya i amb pressupost d’aquí. Cinema sense complexos, com a qualsevol altre indret del món.

L’any passat ja va ser un bon any. Pa negre, d'Agustí Villaronga, fins i tot ha arribat a ser la candidata a l’Oscar a la millor pel•lícula de parla no anglesa. I també podem citar Herois, Bruc o, parlant precisament de distintes modalitats, el magnífic documental Bicicleta, cullera, poma.

Tanmateix, encara no podem deixar de banda la històrica, esgotadora i sempiterna reivindicació. Em refereixo a la llengua. L’augment de la presència del català en les sales comercials continua essent clarament insuficient. I la qüestió encara es complica més quan en la majoria de cintes catalanes no hi apareix el català (tot i que l’acció tingui lloc a Barcelona, com a Mientras duermes) o s’hi manté un inexplicable bilingüisme d’arbitrària distribució que l’espectador no comprèn i que caldria argumentar (Eva).

Com veieu, la cara i la creu d’un tema que afecta directament la nostra cultura. Vull ser optimista: cada cop es fan més coses, i més bones. Però no em deixen ser-ho: sempre a causa del maltractament que rep la nostra esplèndida però dissortada llengua.

I no em vingueu ara amb els motius de sempre. Sé perfectament que l’economia mou el món. Però, tot i això, nosaltres som els espectadors. En les nostres mans està adoptar els hàbits i les actituds necessàries per donar la volta a la truita. Jo, per la banda que em toca, ho tinc molt clar.

Si voleu llegir les crítiques podeu anar fer-ho al meu blog:

Crítica d'EVA

Crítica de Mientras Duermes
tura
03/11/2011
Hem de defensar la nostra llengua, sigui com sigui, al cinema o als llibres; crec que el teu comentari és molt bo...tant de bo tothom ho fes així !!
Gemma C. O.
03/11/2011
Estic d'acord amb tu, a la lel.licula Eva curuisament quan parlen amb familia ho fan en castellà, per tan representa que són d'aqui. I quan parlen en català és per que són a l'estranger. No ho vaig trobar massa lògic.
Patri Cia
03/11/2011
Realment depèn del consumidor que hi hagi més oferta d'un determinat producte. He de dir que a títol particular no sóc consumidora de cinema de sales de cine. Ja que em sembla molt injust el preu per veure "un cop" una pel·lícula. Trobo a faltar molt els temps on podies veure dues pelis per un preu assequible. Gràcies Anna, per les teves crítiques
Yves
03/11/2011
Dona, a l'últim paràgraf surts en defensa d'uns atacs que pressuposo que et fan quan comentes el tema de la llengua. No crec ni que s'hagin de fer... quan el cinema s'ofereixi 50/50 català castellà aleshores ja veurem què tria la gent... Bé que la televisió més vista a Catalunya és TV3, i parlen català! La gent que argumenta q el cinema ha de ser en castellà per motius econòmics, no sap el que diu. Així que estic absolutament d'acord amb tu, hem de procurar que l'univers cinematogràfic català, i en català, sigui ple. Felicitats per l'article.
JORDI V.
03/11/2011
Totalment d'acord. Com sempre, la llengua continua sent el malalt crònic, l'assignatura pendent. No podrem parlar de normalitat fins que aquest tema també ho sigui.
Shaudin Melgar-Foraster
03/11/2011
Com em passa sempre, estic d’acord amb tu. Que hi hagi més i més cinema català de qualitat i en diferents gèneres és fantàstic, però que la presència de la nostra llengua quedi tan amagada em fa patir, francament. I és tan fàcil la solució, tal com dius, està en mans de l’espectador. És exactament el mateix que passa amb els llibres en català: està en mans dels lectors.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1