Diumenge, 6 de novembre de 2011 | 13:39
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Un acord català per a la negociació col·lectiva

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Josep M. Àlvarez,
Un acord català per a la negociació col·lectiva
Josep Maria Àlvarez
04/11/2011 21:26
Aquesta setmana, la UGT de Catalunya, la CONC i Foment del Treball hem signat el preacord del tercer Acord Interprofessional de Catalunya (2011-2014). L’AIC és el conveni dels convenis. Aquest document regula les normes de les relacions laborals i la negociació col•lectiva al nostre país, que després s'hauran d'aplicar a cada conveni o conflicte laboral concret. Aquest acord permet tractar aspectes tan importants com l'estructura de la negociació col•lectiva o el Tribunal Laboral de Catalunya, com a àmbit central de resolució de conflictes. Però també possibilita que les parts implicades puguem parlar de comissions paritàries, de flexibilitat pactada, d’igualtat, d’absentisme, d’expedients de regulació d'ocupació, de polítiques de formació o de l'estratègia industrial catalana. En definitiva, posem les bases per tenir unes relacions laborals plenament actualitzades al servei d'un sistema productiu que creiem que s'ha de basar en la innovació, la formació, la flexibilitat que ens permeti produir millor. Una eina que ha d’esdevenir la solució per a la immensa majoria dels problemes que es produeixen en marc català de les relacions laborals.

Des del nostre sindicat creiem que la participació dels nostres delegats i delegades en la presa de decisions fan la nostra organització més transparent i participativa. Per aquesta raó, volem que siguin els nostres delegats els que ratifiquin finalment l'acord, sobretot perquè són ells els que hauran d'aplicar a la realitat de les taules de negociacions aquestes línies de treball. Amb aquesta finalitat, la UGT de Catalunya inicia un procés d'assemblees informatives pel territori per explicar i debatre el text, i perquè els nostres delegats i delegades votin, de manera vinculant, si la UGT de Catalunya ha de signar o no definitivament l'AIC 2011-2014. El referèndum s'iniciarà el dilluns 7 de novembre. Des d'aquest dia i fins al 18 de novembre, els nostres delegats i delegades podran votar a través de la pàgina web. Els dies 21 i 22 de novembre podran fer-ho de manera presencial a les seus del sindicat al territori.

Amb l’Acord Interprofessional, Catalunya es dota de totes les competències sobre negociació col•lectiva, amb l’objectiu d’agilitar la resolució de conflictes, desencallar els convenis estancats, apostar pel conveni sectorial enfront del conveni d’empresa i buscar alternatives -a través de la concertació social- a la destrucció d’ocupació al nostre país. En un moment tan delicat com el que vivim, els agents socials a Catalunya hem estat capaços d’arribar a l’acord que la societat ens reclamava. Esperem que aquest pacte pugui servir d’exemple perquè a Madrid també s’arribin a acords que permetin desencallar la negociació col•lectiva, sense que sigui imposada, i amb un benefici per a totes les parts.



Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1