Inici > Informa't > Notícies

Notícies



16.06.2011

CiU remarca la importància de recuperar la confiança dels mercats en la producció catalana de fruites i hortalisses

Joan Reñé subratlla que la crisi pel brot de E.coli ha comportat “greus perjudicis econòmics per a un sector que suposa el 15% del PIB català”


Joan Reñé, diputat de CiU al Parlament, ha preguntat al Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per la crisi arran del brot de E.coli, que ha comportat “greus perjudicis econòmics en la comercialització de fruites i verdures a Catalunya”. En la sessió de control al Govern del Ple del Parlament, Reñé ha demanat “garantir la confiança del mercat en la producció catalana” i ha remarcat que la industria de fruites i hortalisses “representa un 3’4% de la industria agroalimentària en vendes netes, amb un valor net proper 500 meur, i aquests indicadors econòmics suposen el 15% del PIB català amb més de 45.000 ocupats”.

En la seva intervenció, el Conseller Pelegrí ha explicat que “confiem plenament en la qualitat dels productes catalans” i “recuperarem la confiança a través d’unes campanyes de publicitat, no només a l’estat espanyol sinó també als països estrangers, i exigirem responsabilitats a l’estat alemany i a la Unió Europea, que s’han de fer càrrec de les indemnitzacions”. En aquest sentit, el Conseller ha aclarit que “no estem d’acord amb la xifra de 210 meur que estan posant sobre la taula”.

Reñé ha assenyalat que “l’alerta va provocar el pànic entre els consumidors europeus i països com Alemanya, Àustria, Bèlgica o Hongria, que van tancar les seves fronteres als productes d’origen espanyol”. Sis dies més tard Alemanya va reconèixer que l’origen del brot no era d’Andalusia i la setmana passada va atribuir l’origen a la soja cultivada a baixa Saxònia. Reñé ha subratllat “la importància de la producció catalana d’hortalisses i de fruita fresca que suma un total de 1.224 mil tones i ens permet, anualment, un nivell d’exportació privilegiat a la UE, que en el cas de la fruita fresca és de 378 mil tones de les 900 mil produïdes anualment i en el cas de les hortalisses 68 mil de  les 324 mil produïdes anualment”.