Actualitzat el 02/11/2011 a les 00:01h

Pere Quart al Lluçanès

Som desagraïts de mena. Se’ns moren, per exemple, escriptors i intel•lectuals de primer rengle que han empès endavant la nostra literatura i, de passada, han somogut la consciència nacional del nostre país i, gairebé a la tornada de l’enterrament, ja comencem a oblidar-los, una circumstància que resulta inimaginable en cultures veïnes com, posem per cas, l’espanyola, la francesa o la italiana, que no paren de mimar els seus autors de capçalera.

Sembla talment que anem curts de memòria i d’orgull. El poeta Joan Vinyoli, mort el 1984, no ha rebut encara l’atenció que es mereix de part de l’estament universitari del país i ha de conformar-se, ara per ara, amb el mirament extraordinari que li professa el matemàtic selvatenc Pep Solà i Bohigas, el qual, amb una sensibilitat i humilitat inhabituals, ha escrit la fantàstica –i de moment única– biografia exhaustiva del gran líric: “La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli” (2010). Vint anys de dedicació constant i silenciosa a l’estudi de la seva vida i obra han precedit la redacció d’aquest vibrant i profund assaig biobibliogràfic de l’autor de Vent d’aram. Les quimeres personals, a vegades, passen al davant de les empreses col•lectives.

La tendència general, però, és la que és i continuem practicant aquest costum rar d’ignorar, gairebé de manera sistemàtica, els nostres artesans de la paraula. Un altre exemple manifestament sorollós d’aquesta anomalia cultural és l’oblit a què hem condemnat, darrerament, Salvador Espriu i Pere Quart, poetes enormes armats d’una vasta cultura i servidors fidels, cadascun a la seva manera, de Catalunya. Morts el 1985 i el 1986, respectivament, no en parla ningú, ni les nostres acadèmies ni les nostres institucions polítiques, ni tan sols aprofitant l’excusa rodona dels primers 25 anys dels seus traspassos, escaiguts la temporada passada i la present.

Encara no està, però, tot perdut. La iniciativa popular mitiga una mica, sortosament, el silenci atroç de les elits acadèmiques i polítiques. El Correllengua 2011 es dedica, enguany, a recordar la figura de Joan Oliver-Pere Quart i, així, moltes poblacions d’arreu de la geografia catalana poden retre el seu particular homenatge a l’exiliat que sempre va somiar una pàtria completa.

A banda dels actes celebrats o previstos a Vic i a Roda de Ter, destaca de manera especial, per la seva programació àmplia i variada, el Correllengua Lluçanès. Entre altres activitats, sobresurten la pintada d’un gran mural que reprodueix –en una de les parets del camp de futbol de Prats– el rostre greu i barbat de tombant patriarcal del poeta sabadellenc, la celebració d’un cicle de Clubs de Lectura a les biblioteques públiques de Perafita, Lluçà i Olost sobre “Vacances pagades” (1960), un dels seus poemaris més emblemàtics, i una conferència magistral sobre la seva vida i la seva obra a càrrec de l'escriptor Antoni Dalmases.

La poesia de Pere Quart, doncs, radicalment crítica envers la política i la societat del seu temps, tan escèptica i alhora tan esperançada sobre la condició humana, pot valer encara perfectament, un quart de segle després del seu traspàs, com a resposta lluminosa a moltes preguntes sobre els moviments erràtics de la cultura, la política i la societat actuals.                                                                                     
                                        

Navega per les etiquetes

catalàliteratura

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall (Taradell, 1961). Escriptor. Doctor en filologia clàssica, actualment imparteix classes de grec i de llatí a l’Institut de Vic (Vic). Ha col·laborat amb articles de tema literari o historiogràfic a revistes com Ausa, Reduccions, Serra d’Or, Els Marges i Revista de Catalunya. Entre altres llibres, ha publicat l’assaig historiogràfic “La il·lustració a Vic. Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallissà i Costa” (2000), el dietari “La mentida original” (2000), el volum de proses breus “Quadern de Can Garbells” (2002) i les novel·les “La lliça bruta” (2001), “Massey Ferguson 35” (2003), “Terres de lloguer” (2006: premi Pin i Soler 2005 i premi Amat-Piniella 2007), “La papallona negra” (2009: premi Carlemany 2008) i “Tot és possible” (2011), una ficció sociopolítica sobre la primera onada de consultes sobiranistes del diumenge 13-D.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: