Dilluns, 14 de novembre de 2011 | 12:47
Vostè es troba a: Inici > Economia >

L'OCU veu positiva però insuficient la nova norma sobre aranzel de notaris

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El Consell de Ministres la va aprovar divendres
L'OCU veu positiva però insuficient la nova norma sobre aranzel de notaris
14/11/2011 09:52
9Notario signant
El Consell de Ministres ha aprovat un nou Reial decret modificant l'aranzel de notaris i registradors en cancel·lacions hipotecàries. Per a l'OCU, que va denunciar recentment les factures incorrectes, aquesta nova norma és positiva, però insuficient.
El consell de Ministres va aprovar aquest divendres un Reial decret que modifica l'aranzel notarial i registral en matèria de cancel·lació d'hipoteques. L'OCU va denunciar en el mes de setembre que un gran nombre de notaris i registradors cobraven de més en les cancel·lacions hipotecàries, incomplint les rebaixes de l'aranzel que incorporava la Llei 41/2007.

L'OCU considera positiu el fet que el nou Reial decret estableixi de forma clara l'obligatorietat d'aplicar l'aranzel per part de notaris i registradors per a tot tipus de cancel·lacions hipotecàries, encara que considera que la llei ja era suficientment clara, malgrat la interpretació interessada i forçada feta per molts notaris i registradors que ha donat lloc a nombroses resolucions de la Direcció general de Registres i Notariado que confirmen l'aplicació de la rebaixa aranzelària a totes les cancel·lacions.

Reacció després de la denúncia

L'OCU agraeix la rapidesa amb la qual s'ha produït aquesta modificació legal arran de la denúncia de l'OCU. No obstant això, aquest Reial decret no pot servir per exonerar la responsabilitat de les actuacions d'aquells notaris i registradors que han cobrat de més als consumidors en les cancel·lacions hipotecàries i que entenem que haurien de retornar d'ofici l'excés cobrat, segons l'organització.

En aquest sentit, l'OCU recorda que arran de la seva denúncia, la Fiscalia ha obert un expedient del que s'ha de depurar les responsabilitats pels cobraments indeguts als consumidors. Finalment l'OCU considera convenient una revisió més en profunditat de l'aranzel de notaris i registradors per aclarir el cobrament de determinats conceptes que tots dos inclouen en les seves minutes i no estan recollits en l'aranzel (còpies electròniques, diligencies cadastre, recerca d'antecedents..etc). Molts d'aquests conceptes es minuten basant-se en un nombre d'aranzel que senzillament no existeix en la norma aranzelària de notaris i registradors. La inclusió d'aquests conceptes que considerem no minutables en molts casos compensen les rebaixes aranzelàries establertes.

Una reforma necessària

L'OCU creu necessària una reforma més profunda del sistema, que inclogui, per exemple, que la intervenció notarial sigui voluntària per a tot tipus d'actes, amb accés directe al registre de determinats contractes tipus autoritzats en un model legalment establert, o la cancel·lació d'ofici de la hipoteca pel Registre de la Propietat una vegada que el banc li comuniqui la liquidació del saldo i sense cost per al client.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1