vols rebre el Singular? Rebre elSingularDigital al teu correu electrònic Subscripció al butlletí
SUPORT RAJOY
Creu que Rajoy "donarà suport" a Catalunya, si guanya el 20N?
9 %
91 %
56 vots
el nom: Tant li fa si son fills ideològics o biològics. Només ...
Dijous, 17 de Novembre de 2011
14/11/2011
00:00  h.
Societat en Xarxa
Neci
"No conec si en Messi té limitacions intel•lectuals greus que l’hagin impedit mai d’aprendre una segona llengua romànica; per això dono per fet que no les té. I per això, per més cara de bon nano que faci, em pregunto si en Messi no serà un anticatalanista radical militant"
Considero que només hi ha dos grans grups de raons per què una persona que fa anys que viu als Països Catalans no parli en català. D’una banda, hi ha les limitacions de tipus intel•lectual, ja siguin per manca de desenvolupament cerebral o per manca d’estimulació en la creixença. I, d’altra banda, una actitud de no voler-lo parlar, ja sigui perquè l’entorn no ho fa necessari o perquè res ni ningú en fa despertar l’interès, o ja sigui per conclusió pròpia: no una manca de voluntat, sinó per una voluntat expressa de no parlar-lo. És a dir, si no saps parlar aquesta llengua, o si no saps parlar, o si no saps, és perquè ets neci o perquè vols ser-ho. El diccionari de l’IEC defineix neci com algú “que no sap el que podria o deuria saber; ximple”. En aquest article vull referir-me a algú que ja fa anys de sobres que viu als Països Catalans per haver après a parlar el català.

I considero que aquesta neciesa és molt més greu si es tracta d’una persona jove, que va arribar a Catalunya en el moment del seu màxim potencial intel•lectual per a aprendre llengües. Imaginem-nos el cas, per exemple, d’un xicot que ve des d’un país de l’altra banda del món però de llengua romànica. Que arriba als 13 anys per a aprendre un ofici totalment becat per un organisme català (un organisme que, a més, exerceix de bandera de catalanitat). I imaginem-nos que aquest xicot assoleix l’edat de 24 anys, en un moment de ple reconeixement professional, sense encara no parlar en català. Sembla impossible. Però tot això és possible; i en tenim un exemple concret: Messi.

No tindré pietat (i, com que no sóc futboler, no em tremolarà la veu): em sembla absolutament aberrant que en Messi no parli en català. De la mateix manera que hi ha un ampli consens en l’opinió en defensa del català que si algú que treballa de cara al públic no sap usar el català ha de ser apartat de les seves funcions (un professor d’universitat, un comercial, un cambrer), potser també caldria que algú li fes un ultimàtum a en Messi o l’apartés del seu càrrec. Entenc que un immigrant de condició humil pot no tenir a l’abast cap referent que el motivi per aprendre el català, però si al cap d’11 anys encara no hi ha caigut, ja em costa una mica d’entendre-ho (però puc), i si resulta que està en la jet set farcit de calés, ja em costa més, i si és el cas d’algú que cada cop exerceix el seu ofici és ungit per centenars de senyeres estelades, ja m’he d’aguantar el riure.

Opino que cal ser un anticatalanista radical militant per a viure 11 anys a Catalunya i no parlar el català si es tracta d’un jove amb tots els mitjans a l’abast. No conec si en Messi té limitacions intel•lectuals greus que l’hagin impedit mai d’aprendre una segona llengua romànica; per això dono per fet que no les té. I per això, per més cara de bon nano que faci, em pregunto si en Messi no serà un anticatalanista radical militant. Em sap greu si, dient això, estic esglaiant els que (a diferència de mi) sí que sabeu apreciar les seves espectaculars habilitats professionals. És el mateix que penso de qualsevol jove ric que hagi viscut 11 anys a Catalunya i no parli el català. Probablement la majoria de persones que compleixin aquest perfil no hauran arribat per elles mateixes a aquesta opció, sinó que seran el fruit d’un entorn connivent o anticatalanista, però també estic segur que tots els racistes que conec ho són perquè algú altre els ha inflat el cap, i això no els treu de ser, en efecte, racistes.
Podem pensar, així, que no és pas que Messi triï ser neci, sinó que aquesta mancança és responsabilitat dels que l’han pujat dins del Futbol Club Barcelona. Doncs entesos: aleshores trobo al•lucinant i intolerable que dins d’aquesta empresa es pugui formar una persona durant més d’11 anys, des que era un adolescent, i no ser capaços de garantir que pugui parlar en català i que així ho faci en públic. Per mi, això converteix aquesta empresa en objecte de protesta lingüística com ho són Danone o Nestlé, o les majors del cinema. Oimés en relació amb una qüestió de tanta actualitat: que no s’aplica la immersió lingüística a la Masia?! I, si s’aplica, s’aplica amb tanta desídia que no dóna cap resultat quan els joves arriben a adults? També seria interessant saber quantes persones s’adrecen en català a en Messi.

Però em nego a eximir en Leo Messi de tota responsabilitat sobre el seu perfil lingüístic: és un adult en possessió de les seves facultats i amb els mateixos drets i deures que qualsevol ciutadà. No està en una altra galàxia: és un jove ric que viu i treballa a Barcelona. No cal ser gaire analista per endevinar que allò que el deu haver conduit a aquest perfil lingüístic és el fet que en l’empresa on treballa ningú no li ha fet veure cap necessitat de parlar en català. Però igualment em costa molt d’imaginar que, amb tots aquests anys, ell no hagi fet cap connexió neuronal entre l’ús de la llengua catalana (que ha d’haver estudiat a l’escola) i el tip de banderes catalanes que onegen al camp quan ell fa un gol.

Personalment, em sembla un menyspreu a la nostra llengua i al país que l’ha convertit en milionari als 24 anys (ell s’ho ha guanyat, però algú li ho ha de pagar). Tanmateix, honestament he de dir que, per més que em desagradi, opino que en Lionel Messi té el dret de no parlar en català, i la precària situació d’aquesta llengua li dóna la llibertat per a no fer-ho. Per això el meu principal interès escrivint això no és incidir en els hàbits lingüístics d’en Messi en concret. Cal tenir en compte, a més, que aquesta superestrella deixarà d’existir d’aquí alguns anys, i ja no es faran mones de Pasqua amb la seva cara, tal com ja no se’n fan d’en Ronaldinho. L’he triat a ell per a il•lustrar una anormalitat, però no em reconec cap autoritat moral per a exigir-li res. El meu principal interès és que es transformi la política lingüística del FCB.

Als Països Catalans estem força mancats de grans referents mediàtics que puguin contrarestar la influència lingüística de l’espanyol en els hàbits de la gent, i potser el Barça és l’únic gran fenomen mediàtic que és realment de masses i que és pròpiament català. És una llàstima que, a mesura que anem veient passar la Història, les lligues i les superestrelles, s’estigui desaprofitant tot el potencial que el Barça tindria per a modelar els hàbits lingüístics en favor de l’ús social del català. Aquesta reflexió ja ha estat feta diverses vegades anteriorment, i m’hi afegeixo. Entre uns nois catalanoparlants d’origen que demanen perdó per escriure en català, i uns nois immigrats que van passant els anys sense parlar en català (o com a molt, com l’Iniesta, diuen que faran l’esforç d’intentar-ho, però segueixen sense fer-ho), el modelatge lingüístic del Barça és en favor de l’espanyol. I, des del meu punt de vista, això posa molt en entredit totes les funcions nacionals que se li atribueixen a aquest equip català.

El Barça fa una important funció de cohesió social i també de projecció internacional de Catalunya. Però em preocupa que tinguem l’autoestima tan baixa per tolerar que molts dels nostres ambaixadors menystinguin tant la nostra llengua. Si ho volem resoldre, tindrem mala peça al teler mentre seguim considerant-los superiors i mentre ens seguim comportant com qui encara creu que el català no és una llengua per als beats.

Acabaré essent constructiu: proposo que tots els que els pagueu el sou, més o menys indirectament, ja sigui com a socis del FCB, via les televisions de pagament, o via tota la publicitat que accepteu rebre quan mireu un partit, feu una campanya de protesta reclamant que tots els jugadors adoptin urgentment el català com a llengua vehicular al seu lloc de treball. Ens podríem plantejar un boicot de consum responsable al Barça?

-----

P.D: Aquest article el vaig escriure molt abans que Andrés Iniesta parlés en català en una entrevista a Rac1 la setmana passada. Aquest fet penso que s’ha de celebrar com un pas concret, positiu i important. Ara bé, no com un fet extraordinari, sinó com un avenç per a superar una anormalitat. Confiem que no sigui un fet aïllat i que s’expandeixi. I que, ara encara amb més raó, tots els catalanoparlants se li adrecin en català. Ara li toca a Lionel Messi de fer el pas de parlar en català.
Imprimir Enviar notícia
FacebookTwitterLa TafaneraRemoumeIndependènciaCatosferaMeneameYahoo
9Veure i/o afegir comentaris
Jesús (Xess):Doncs aquí està el quid de la qüestió: que no podem fer de...
Comentaris (9 en total)
Jesús (Xess)
16/11/2011 18:44
Doncs aquí està el quid de la qüestió: que no podem fer del català una llengua de coneixement i ús obligat, adiferència de l'español. és el que ens passa a les colònies... L'ataca brutal que rebria el barça ( també per part de molts catalanets) si obligués al seus jugadors joves a usar el català seria tan furibund que encara el farien desparéixer. Mitjans, justícia (española, que la catalana no existeix), etc els farien la vida tan impossible que seria inaguantable.
Francesc X. Moncho
15/11/2011 11:47
Bon dia Carles. Gràcies pel teu contrast. Això, més que res, enriqueix el debat i la diversitat d'opinions. Totes les opinions són respectables, pròpies i lliures, però no per això han de trespassar la barrera de l'insult. Altrament i repetint els meus arguments per respondre el que em preguntes reitero que la manca de necessitat per part d'una persona bé donada majoritàriament perquè els propis catalanoparlants convergim al castellà i no el fem útil. I em puc imaginar que majoritàriament a can Barça a en Messi se li deuen haver adreçat en castellà, també al carrer o fins fa poc als mitjans públics. Jo crec que per molt que cobri una persona, si en el seu contracte no hi ha cap clàusula que l'obligui a parlar en català, doncs tindrà tota la llibertat (a Catalunya i de moment) d'expressar-se en castellà, ens agradi o no. Per acabar, totes les opinions són dignes de ser llegides i/o escoltades.
Jaume
15/11/2011 08:39
L'anàlisi és molt pertinent. Jo també penso que la política lingüística del Barça és clarament decebedora. Alhora que s'ha d'animar i ajudar aquests jugadors a parlar el català amb la mateixa naturalitat amb què parlen el castellà, és evident que la institució s'hi ha d'implicar molt més. I una altra també...
Carles Palau
14/11/2011 19:13
Benvolgut Francesc Xavier Moncho, Celebro que el TELP on vas assistir aprenguessis coses que et van agradar, i lamento que aquest escrit t'hagi semblat insultant, però és la meva opinió. Per a respondre el teu comentari m'agradaria saber si penses que 11 anys de joventut i grans sous no són prous per a acumular bones experiències per a decidir-se a adoptar el català (après a l'escola de La Masia), ni que sigui a l'hora de parlar en públic a Catalunya. Em consta que ja fa temps que diversos periodistes se li adrecen en català. D'altra banda, recorda que a partir de la segona meitat de l'article em focalitzo en la responsabilitat del FCB en matèria d'usos lingüístics, i que deixo clar el meu respecte per la llibertat indivudual d'en Messi. Tot i que no m'agrada la seva opció, respecto el seu dret a aplicar-la. El que m'interessa és la gran funció de modelatge sociolingüístic que podrien fer aquestes superestrelles del futbol. Finalment, deixa'm dir-te que quan tinc una opinió que sé que és molt majoritària, no sento cap necessitat de publicar-la al Singular Digital. Des del primer moment vaig saber que aquest article no agradaria a tothom. I per això l'he volgut compartir amb tu i saber la teva opinió. Una abraçada.
Francesc X. Moncho
14/11/2011 18:22
Crec que aquest article és insultant, de molt mal gust i no respón a la filosofia que vaig aprendre en realitzar el Taller d'Espai Lingüístic Personal. Per tant, crec que hi hauria d'haver més opinions en la línia de la llibertat personal i la manca de coaccions. Tothom té dret a parlar la llengua que vulgui, sigui el català o el castellà o l'aranès (a Catalunya). I ningú te dret a impossar a l'altre quina llengua ha d'utilitzar mentre tinguem tres llengües oficials a Catalunya. Si en Messi no parla en català crec que és perquè li pot passar el mateix que he descobert amb nombroses parelles lingüístiques o fins i tot amb catalans de naixement que sempre parlen en castellà: Si quan ens hi adrecem, canviem al castellà pel simple fet que ells també ho fan no aconseguirem que ells sentin la necessitat de parlar català; per contra, en el 90% dels casos, quan he començat converses bilingües i m'he mantingut en el català he pogut observar amb gratitud que l'interlocutor fa l'esforç de parlar la meva llengua quan habitualment no ho fa. I encara millor, es queden amb una experiència nova on hi ha hagut una manca total d'imposició i de coacció. Aquesta experiència es presta a la repetició i a veure les coses d'una altra manera. Si, per contra, imposem a l'interlocutor o el coaccionem a fer quelcom que té tota la llibertat de no fer, només recordarà el fet com una mala experiència. Recordem que les males experiències, com les que la gent pugui tenir amb la llengua, són les que no s'oblidan mai -o no ens passa això mateix als catalanoparlants?-. Per a reflexionar.
Roman
14/11/2011 11:04
Di Stéfano, jugador emblemàtic del Real Madrid, deu portar 60 o 70 anys visquent a la capital de l'Estat i no ha perdut "ni una pizca" del seu accent argentí. És més, sembla que any rere any es feia més tancat. Crec que Messi i Di Stéfano necessiten mantenir una relació estreta amb el seu país d'origen, fer sentir als seus compatriotes que tot i haver marxat senten la pàtria amb la mateixa intensitat i no es deixen "espanyolitzar" o "catalanitzar". Messi per exemple és molt discutit a la seva selecció per no jugar igual de bé que amb el Barça (o el que és el mateix, el tracten de traïdor). Mentre això duri ja et dic jo que Messi no parlarà català, és un exiliat modern. I això em fa pensar en el meu pare. Va nèixer a Jaen però va haver d'emigrar quan era petit fins a León. Allà el tractaven de "andaluz de mierda". Quan va venir a Sabadell el tractaven de "castellano de mierda" i quan tornava a Jaen li deien "catalán de mierda". Al final anava tan perdut que es va crear un estat nacional propi amb llengua pròpia. Amb el llatí com a llengua vehicular no passava això! :-) Que torni Octavi August!
Xavier
14/11/2011 10:20
Caldria saber si en Messi entén el català i en quina llengua li parlen l'entrenador i els seus companys. Un altre exemple xocant és el del tècnic Andoni Zubizarreta que mai respon als periodistes en català. Per respecte al Barça i als socis ho hauria de fer en català. La llengua oficial del Barça no és el català? No hi ha immersió lingüística a la Masia? No som més que un club?
Jesús (Xess)
14/11/2011 10:13
Si ningú els ho exigeix ni Messi ni cap dels milers d'estrangers que viuen a Catalunya (ja siguin de lluny o peninsulars) no faran mai servei del català. Tenim més culpa nosaltres, els catalans (sobretot els que canvien a l'español a la mínima oportunitat) que els que veuen com els neguem que sigui imprescindible saber català. Hauríem de fer un pensament, tots plegats i eradicar aquest costum tan arrelat. I Messi i els altres posar voluntat, és clar.
Carles Palau
14/11/2011 06:58
Amics, sóc l'autor de l'article "Neci". Aquest article d’opinió el vaig escriure molt abans que Andrés Iniesta parlés en català en una entrevista a Rac1 la setmana passada. Aquest fet penso que s’ha de celebrar com un pas concret, positiu i important. Ara bé, no com un fet extraordinari, sinó com un petit avenç per a superar una anormalitat. Confiem que no sigui un fet aïllat i que s’expandeixi. I que, ara encara amb més raó, tots els catalanoparlants se li adrecin en català. Ara li toca a Lionel Messi de fer el pas de parlar en català.
Envia'ns el teu comentari
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
PUBLICITAT
Tags
PUBLICITAT
PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
© ElSingularDigital.cat S.L. 2008
CONTACTA AMB NOSALTRES | QUI SOM | PUBLICITAT | AVÍS LEGAL
Generalitat de Catalunya
Associació Catalana de Premsa Gratuïta RSS XHTML vàlid CSS vàlid CMS ComitiumSuite
desenvolupament: BabSoft disseny gràfic: l'eixida