Divendres, 18 de novembre de 2011 | 13:07
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Les universitats aniran a la vaga amb 4.000 llocs de treball en perill

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
"Paguem més per una educació de pitjor qualitat"
Les universitats aniran a la vaga amb 4.000 llocs de treball en perill
15/11/2011 14:03
Cartells de la vaga universitària
P. Alegre.- Les universitats catalanes aniran a la vaga aquest dijous contra la retallada pressupostària que estan sofrint i que calculen que el proper any es pot cobrar el lloc de treball de fins a 3.000 docents i 1.000 del PAS, al mateix temps que els estudiants veuen com se'ls encareix la matrícula fins a un 50% més el crèdit.
Entre les reivindicacions dels estudiants destaca l'encariment de les taxes de la matrícula, que han crescut un 15%, quan l'augment mitjà oscil·la entre l'1 i el 2%. També lamenten que els crèdits de cada assignatura valdran un 50% més el proper curs; una cosa que contrasta amb la reducció de personal docent i l'augment d'alumnes a les aules, amb el consegüent empobriment de l'educació.

Segons ha assenyalat Anna Planas, portaveu de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, ja hi ha grups de 170 alumnes en classe, la qual cosa dificulta l'aplicació del Pla de Bolonya –que va tenir a la comunitat universitària en contra de la seva aplicació-, amb el qual se suposava que es reduiria el nombre d'alumnes per aula. L'avaluació contínua és pràcticament impossible, denuncien, però des de la Generalitat pretenen eliminar l'avaluació final i la segona convocatòria. Per tot això, Planas resumeix que paguen "més per una educació de pitjor qualitat".

El personal docent i el no docent també s'afegeix a una vaga que consideren necessària per salvar el futur de les universitats. Segons Ermengol Gassiot, delegat del Comitè d'empresa de la UAB pel sindicat CGT i representants del Personal Docent i Investigador en la convocatòria de la vaga, el proper any preveuen acomiadaments encoberts d'entre 2.000 i 3.000 professors, mitjançant no renovacions de contractes.

Aquesta pèrdua de personal es focalitza en el professorat jove, la qual cosa segons Gassiot "hipoteca la renovació del capital intel·lectual" de les universitats i fa que el Pla de Bolonya sigui inaplicable.

També s'espera una retallada del Personal d'Administració i Serveis (PAS), el qual també secunda la convocatòria. Segons els càlculs oferts pels vaguistes, en 2012 unes mil persones perdran el seu lloc de treball dins d'aquest gremi universitari, la qual cosa incideix més en la pèrdua d'alguns serveis, com el de biblioteques, que han tancat en la seva majoria durant aquest estiu, un dels períodes de més estudi del curs.

Segons Ermengol Gassiot, aquesta retallada va acompanyada d'un canvi de model, doncs no es preveu recuperar el personal perdut en el futur una vegada se superi la crisi.

Per tots aquests motius, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública ha convocat una jornada de vaga dijous que ve, 17 de novembre, en la qual diverses manifestacions recorreran les capitals de província catalanes i valencianes.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1