Actualitzat el 15/11/2011 a les 00:00h

Els que fan coses s'equivoquen. Els que miren millor si callen

Després de dos articles amb un gran contingut de xifres, escrites des del coneixement i per tant amb el cap, m'agradaria aquest cop parlar des del sentiment i per tant des del cor.

Tinc infinitat de coses que agrair a la formació que m'han donat els meus pares i la meva família al llarg del temps. Avui vull destacar una premissa que cada dia i últimament més constato en aquesta societat. Ells sempre em diuen "El món hi ha només dos tipus de persones:  els que fan coses i els que s'ho miren. Tu has de decidir en quin grup vols estar, però has de saber que si optes per ser dels que fan, una part dels que miren estaran pendents de criticar-te, i ho faran tan com puguin ja que així donen resposta a la seva frustració". "A més només s'equivoca qui fa coses, qui s'ho mira pot aspirar com a màxim a criticar-les". "Equivocar-te és una manera molt dura d'aprendre".

Per què avui recordo aquestes reflexions? Veig amb sorpresa com des d'aquesta tribuna sovint es reflexa aquesta realitat i m'agradaria opinar sobre algunes d'elles, donant una versió positiva d'un conjunt, que pesi més que la negativa d'una anècdota.

El meu respecte total pel col·lectiu de les Tertúlies a la Cuina. Un grup de 27 manresans els quals no m'hi uneix una profunda relació d'amistat, però que tinc l'honor de conèixer personalment, l'honor d'haver pogut compartir una vegada les seves tertúlies com a convidat i l'honor d'haver pogut aprendre de molts d'ells amb diferents projectes a on ens hem trobat. Evidentment segur que de cada un d'ells podem trobar actuacions millorables, però en conjunt si tinguéssim deu col·lectius més com aquest, aquesta ciutat seria molt millor, sens dubte. Per tant el meu màxim reconeixement per aquesta iniciativa, que ja fa 25 anys que treballa.

El meu respecte total per en Joan Barbé i el col·lectiu que organitza el Fecinema que han estat capaços de crear, impulsar i mantenir un "Festival Internacional de Cinema negre a Manresa". Sí, sí a Manresa!!! Amb un mèrit enorme i  quan he trobat el tríptic encartat a La Vanguardia, també m'ha fet sentir una mica més orgullós de ser manresà.  Evidentment segur que de cada un d'ells podem trobar actuacions millorables, però en conjunt si tinguéssim deu col·lectius més com aquest, aquesta ciutat seria molt millor, sens dubte. Per tant el meu màxim reconeixement per aquesta iniciativa.

El meu respecte total i en aquest cas, també el meu agraïment i admiració per a la Família Pujol Muntalà. Aquí em vull estendre una mica més, per tal de corregir a tots aquells que parlen des de la ignorància, intentant  fer sang amb una foto fixa d'un moment, de la qual no son capaços d'aixecar el zoom i mirar la historia i l'aportació al desenvolupament del Bages dels protagonistes en qüestió. En concret una empresa que s'ha aixecat del no res, que porta més de 60 anys donant cents de llocs de treballs i valor afegit al territori, participant activament en molts dels projectes de ciutat, i que va decidir temps enrere, en lloc d'acomodar-se, donar un salt endavant, i fer una gran inversió per tal de constituir-se en un referent mundial del seu sector, obrir vies comercials i de producció als mercats emergents (Sud-amèrica i Àsia) com estratègia de futur i apostar per les energies renovables (eòliques) com a mercat de futur. A més tornant a trencar de nou lo fàcil, còmode i conservador, externalitza la seva direcció general. Fins aquí són apostes de llibre d'una família emprenedora, que inverteix i arrisca part important del seu patrimoni particular per ser referent en el futur. Bé, com a tots, arriba la crisi de mercats i financera i posa en perill el projecte (no només aquest, sinó la majoria de projectes del món). Això no se'ls hi pot atribuir a ells, no n'han sigut els culpables, però si que en pateixen les conseqüències.  No sé què passarà en el futur, però des de aquí la meva admiració a aquesta família empresària, i en aquests moments, difícils per a tothom, el meu suport i modestament el meu agraïment per tot el que han aportat a aquesta comarca. Evidentment segur que podríem trobar actuacions millorables però en conjunt si haguéssim tingut deu empreses més com Pujol Muntalà, aquest territori seria molt millor, sens dubte.

El meu respecte total, i admiració, en aquest cas sí des de l'amistat, per en Venanci Pellicer, amb qui he tingut la sort de poder treballar en alguns projectes i de qui he pogut aprendre molt durant un temps limitat. Un dels espais que hem compartit ha estat la seva direcció del Comitè Executiu del Centre Tecnològic de Manresa. Aquest (CTM), que és un dels projectes estrella del futur del territori, que mai agrairà prou a una sèrie de persones que l'han fet possible.  Crec que no passarà, però el dia que s'inauguri el nou edifici, hauria de tenir en lletres ben grosses el nom de quatre persones: Josep Alabern, Manel Rosell (per cert,  dos membres de Tertúlies a la Cuina), Carme Botifoll i Venanci Pellicer. Molta més gent hi ha col·laborat, però sense ells quatre això no hagués estat mai possible. Segurament una trajectòria professional bagenca, com la d'en Venanci, que va arribar a la cúpula de Pirelli Internacional a Milan, i  que va preferir arrelar-se al territori per acceptar el repte de fer créixer una gran empresa familiar, no estarà mai prou reconegut. Però, si més no, avui i aquí, voldria que sabés que te el meu reconeixement absolut i no m'equivoco en dir, que el de molta gent de l'entorn empresarial. Evidentment segur que podríem trobar actuacions seves millorables però en conjunt si tinguéssim deu persones més com en Venanci Pellicer, aquest territori seria molt millor, sens dubte.

El meu respecte total per en Sor Lucia Caram, a quí no tinc el gust de conèixer personalment, que des del seu esforç i treball és capaç d'impulsar iniciatives que de ben segur fan millor el dia a dia de molta gent del Bages i que, a pesar de ser criticada sistemàticament (no se si per el fet de ser monja, dona, activa o les tres a la vegada), continua amb la seva lluita diària per ajudar a qui més ho necessita. Evidentment segur que podríem trobar actuacions seves millorables però en conjunt si tinguéssim deu persones més com Sor Lucía Caram, aquesta ciutat seria molt millor, sens dubte.

Dic tot això, des de la convicció de que és el moment del positivisme, que és el moment de donar suport a qui fa coses, que és, més que mai, el moment de recolzar els empresaris i emprenedors que, no ho oblidem, són els únics que mantenen i crearan llocs de treball i sense els quals no ens en sortirem d'aquesta crisi. Màxim respecte i admiració per a tots ells encara que alguna vegada es puguin equivocar.

També dic tot això, des de la convicció de què és el moment que els negativistes que no fan sinó miren, mentre retolen cartellets des d'una cadira d'una empresa pública en fallida que paguem entre tots, deixin de criticar i comencin a pensar amb què poden fer per millorar el País. Sinó són capaços de fer gran cosa (com fins ara), si més no, que callin i respectin als que si que estem amb la voluntat de fer coses, tot i que segur que algunes no les farem prou bé, i fins i tot tenim tot el dret a equivocar-nos, des de la valentia de qui arrisca.

Acabo. Al final de l'últim article ja deia que acceptaré encantat totes les crítiques amb nom i cognoms, menysprearé totes les que s'amaguin des de la covardia de l'anonimat i agrairé que abans de criticar algú, valorin el valor afegit que ha aportat al territori i el comparin amb el que ells mateixos aporten. Si creuen que la balança és positiva, endavant, sinó han fet mai res, millor que callin i ens donin suport quan ens equivoquem. No crec equivocar-me gaire en afirmar que amb deu negativistes més aquesta ciutat seria exactament igual o, fins i tot, una mica pitjor.

Navega per les etiquetes

manresanisme

COMENTARIS

+9
-0
Treballem
Josep Sanfeliu, 15/11/2011 a les 22:53
M'ha cridat l'atenció el titol, la veritat es que sempre hem sentit dir que qui te boca s'equivoca, i m'he posat a llegir la llarga exposicio que fa en Felix, i com no, els comentaris posteriors.
El resum de l'escrit inicial per a mi es tan simple com que hem de deixar treballar als emprenedors, als emprenedors amb cap per aixo, perque en cas contrari pot trontollar tot plegat.
Sempre es facil criticar, al cap i a la fi, no passa res si critiquem, be aixo es el que sembla; es molt més facil estalviar esforços i deixar fluir paraules, que no pas el contrari.
Estic totalment d'acord en que els empresaris ni son una ONG ni fan obra social, pero em pregunto, si es tan facil fer funcionar empreses, perque no ho fa més gent?
I tambe es parla de politics, de que son ells els que tenen que fer possible la actuació d'empresaris i emprenadors; el problema es que alguns politics han ajudat a portar-nos on som ara, i no es precisament bo el resultat; i amb aixo que ningu busqui critiques a determinades formacions, no, les critiques en general son per tots, perque a la llarga llista d'organismes publics, hi han politics de tots colors, i recordem que alguns sovint sembla que pensen massa en el partit i poc en el ciutada.
+4
-12
està molt be
pilar goñi, 15/11/2011 a les 18:01
enhorabona pel to pausat de les paraules que donen a entendre que qui ha escrit sap del que parla i ho ha pensat més d'una vegada el que diu i el que vol. Llàstima que sempre ignori allà on estigui als qui ens dediquen a aquesta professió que tant s'ha estigmatitzat que es diu: ser periodistes o ser polítics. Ni som tan dolents ni som tan aprofitats sino que ens agrada reflectir el que és realitat. Mira al voltant no fa mal sino que fa que no es miri tan el melic de segons qui. Cordialment a un article ben estructurat i ben escrit
+15
-2
Si, ja toca
Jordi Torra, 15/11/2011 a les 14:48
Si, ja toca que algú parli de les capacitats de moltes persones i es deixi de parlar de les incapacitats d'altres. La meva felicitació Felix
+7
-2
Molt d'acord
Anònim, 15/11/2011 a les 13:24
Sr. Salido, perdoni el meu anonimat (el que hi tinc dret mentre sigui respectuós i moderat).
Estic molt d'acord en les seves apreciacions sobre les persones que ha mentat, i sobre la qüestió del que fan i dels que miren. Ara be, crec que en tot aixó hi falta mès reflexió sobre el fet que no son els empresaris/emprenedors els qui tenen la responsabilitat directa sobre l'economia, el territori, els llocs de treball, etc. sino que la seva activitat i empreneduria, te de donar lloc a aixó mateix com una consequencia indirecta del que fan.
L'empresari te d'efocar-se al guany, i per aconseguir-lo creara llocs de treball, fara inverssió, i per tan con a conseqüencia indirecta el pais tirara endavant.
La responsabilitat directa -en aquest cas- es dels polítics (tant els escollits directament per sufragi com els que ho son per nomenament). Son ells els que tenen de crear les condicions perqué la fórmula es pugi aplicar i operi (l'empresari vol guanyar diners, per aixó empren i inverteix, crea llocs de treball, i consequenment i indirecta crea riquesa, i el territori i el país van endavant).
Per aixó els polítics tenen d'actuar d'una forma diferent, essent mes austers amb els diners públics, fent una tria amb cura de les inverssions públiques mès necessàries, i facilitant tot el possible la actuació d'emprearis i emprenadors.
+13
-9
Matització.
Jordi Garriga, 15/11/2011 a les 11:45
Potser m'he explicat malament.

L'empresari és necessari, la figura de l'empresari paternalista és una fal·làcia.
+21
-3
Hem de llegir més detingudament...
Jordi Masbernat, 15/11/2011 a les 10:13
Benvolgut Sr.Garriga,

Sota la meva humil opinió, vostè només ha llegit la primera superfície del text, i per tant, no ha entès tot el missatge del escrit. Senzillament tant se'n dona de per què un fa les coses, només hi ha dos tipus de persones: els que fan i erren o l'encerten i els que miren i critiquen o callen i fins i tots algún "rara avis" feliciten.
No és rellevant si es busca el profit personal -lògicament no tots podem estar a ONGs- l'important és si hem agafat el brau per les banyes i hem sortit a l'arena o preferim mirar-los des de la tanca -per cert, els que miren podrien ser titllats encara de més egoïstes que els empresaris-. Resumint, que no siguem com aquell que com que només podia fer poc... NO VA FER RES! el nostre País ha de tirar endavant, hem de sortir del forat on ens trobem i sens cap dubte, no ho podrem fer si enlloc de crear valor ens dediquem a carregar-nos amb crítiques els que fan alguna cosa; si, si... ja ho sé, els empresaris es mouen per interessos particulars però... creen riquesa, treball i benestar. Desprès ja vindran les administracions a retirar la part proporcional d'impostos (seus i dels seus empleats) per a repartir-los i/o invertir-los en benefici de la col·lectivitat.
Només per a clarificar posicions: no soc empresari, estic al atur i desitjo que alguna una empresa em contracti per a que els seus propietaris guanyin molts diners, jo per la meva part col·laboraré en el projecte, em guanyaré la vida i posaré el plat a taula.
+16
-18
Empresaris
Jordi Garriga, 15/11/2011 a les 01:40
Cordialment espero no caure en el clot del negativisme sr.Salido si l'indico el que em sembla.

La riquesa (com a genèric) no acostuma a crear-se sola, i en la creació de riquesa intervé per causa major un catalitzador: l'empresariat.
No compateixo que un empresari s'assimili a un agent social com sí podria ser-ho perfectament Sor Lucía citada. Jo no veig l'empresari com algú que efectivament arriscant els seus bens ajuda amb el cor a que els demès tinguin plat a taula o directament riquesa. Dic això desvelant que jo també he sigut empresari de 3ª generació i he creat llocs de treball. Potser he estat mala persona i el cercle en que em movia també ho era de males persones, però, quan creàvem llocs de treball no ho fèiem pensant en obra social sinó pensant en que necessitàvem treballadors per a que l'empresa tingués guanys...privats. Naturalment no tots els empresaris han de compartir aquest criteri.

Ara en la distància m'ho miro d'una altra manera. No conec altra forma que el Món pugui funcionar com de la manera que funcionem ara, tot i l'existència de fórmules teòriques més o menys utòpiques tipus Renda Bàsica Universal, i altres.

Només i resumint, considero l'empresari necessari però innecessari mitificar-lo; fóra del cercle dels propis empresaris.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: