Actualitzat el 19/11/2011 a les 00:01h

Visca Itàlia lliure

Detesto Silvio Berlusconi. No m’agrada el seu estil, la seva manera d’actuar i els seus principis morals. No he entès mai per què els italians l’han votat amb tant d’entusiasme (serà que no sóc italià). Crec que hi havia desenes de motius perquè abandonés el poder. Però em revolta que no hagi marxat per la voluntat dels ciutadans cansats de les lleis a mida, de Villa Certosa o de la gomina, sinó per la imposició exterior d’uns suposats garants de l’ortodòxia financera.

I l’ortodòxia la representa un antic assessor de Goldman Sachs. Esplèndid. Fem fora els dirigents elegits democràticament i acceptem que ens treguin del pou els col.laboradors dels que ens hi van ficar. No oblidem que el banc d’inversions Goldman Sachs era un dels campions de les hipoteques subprime, i que després va contribuir a amagar el deute de Grècia (aquí sí que va considerar important ajudar un govern democràtic). Resulta paradoxal confiar que els que han sabut embolicar la troca amb tant de talent la podran desembolicar amb el mateix mestratge.

Quan a casa nostra augmenta el suport a la independència, ara ens haurem de replantejar el significat de la idea. Ens podem trobar que finalment es tracti només d’aconseguir  que el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu o l’eurogrup t’imposin les polítiques i els dirigents a tu directament, sense passar abans per Madrid. Home, ens saltaríem un pas, que no és menyspreable. Però recaptar els impostos i haver de trucar a la Merkel perquè ens digui com els hem d’utilitzar és poc estimulant.

Qui seria el nostre tecnòcrata? D’assessors de bancs i caixes i d’executius hàbils en l’enginyeria financera no ens en falten. Fins i tot en tenim algun a la presó. Experts en economia farcits de solucions màgiques també n’hi ha un munt: només cal escoltar una tertúlia. Ara, si es consultés a la gent, no dubto de quin seria el nom del tècnic que s’enduria el premi: Josep Guardiola. Això no passarà, és clar. Entre altres motius perquè, com hem vist a Itàlia i a Grècia, no es tracta de consultar gaire la ciutadania: què sabran ells el que els convé?

Navega per les etiquetes

Josep GuardiolaSilvio BerlusconiGrècia

COMENTARIS

+1
-0
El més greu...
Anònim, 20/11/2011 a les 06:05
no és tant que ens col·loquin un o altre tecnòcrata al capdavant de l'estat, sigui el català o l'espanyol, sinó el fet que ningú hagi demanat responsabilitats a les persones que varen contribuir a deixar-nos així.
Vejam: si a la meva família, comentent una temeritat, decideixo deixar tots els nostres estalvis a l'oncle Frederic, que em diu que invertir en taps de suro al Congo és un excel·lent negoci i, evidentment, el negoci se'n va en orris, haurem de sortir tots plegats del forat. No hi ha més,perquè per molt que li demani a l'oncle Frederic els diners que ha perdut, no me'ls tornarà perquè no els té. Ara, això si, mai més li deixaré ni 1 cèntim per comprar tabac.
Què ha succeït a Europa ? On són els directius de Goldman-Sachs processats o apartats de les seves cadires, el president de la Caixa Castella-La Mancha ha estat processat ? el Srs. Todo, Vilarasau, Calzada, Serra...etc, ínclits presidents de les caixes d'estalvis foradades, han estat apartats del poder real ? Per què segueixen als seus llocs, administrant els diners de tots si ho han fet rematadament malament i deixen els "pelotazos" del Mario Conde o el de la Rosa en un joc de pàrvuls ?
Puc admetre que em governi algú que en sap, encara que no sigui polític. Puc admetre que em demanin sacrificis (al cap i a la fi, després de la guerra els nostres avis varen viure una situació molt pitjor), però el que no puc admetre és que ningú assumeixi la seva responsabilitat.
I això també val per tots nosaltres col·lectivament: durant anys i panys tothom ha demanat crèdits per sobre de les seves possibilitats. O és que demanar una hipoteca de 1000€ al mes quan en guanyes 1500 no és una iresponsabilitat ? Durant anys s'ha menyspreat l'educació, la innovació, s'han venut les indústries del país i la gent que valia ha hagut d'emigrar o acabar treballant en feines poc qualificades, davant la indiferència de la societat... I així ens va.
Alemanya se'n sortirà. Ja se n'està sortint. Però és un país que, com França i l'Europa que val, cuida les seves èlits, els seus emprenedors i els seus científics i enginyers. Un lloc on s'inverteix en innovació, no en maó.
Aquí la majoria dels partits polítics, inclòs el fantàstic PP confien en que reprengui el negoci immobiliari i el pocero de Seseña torni a ser la norma... Malament anem.
Ah, i per cert... el futur (tant de bo no, però pinta malament) president del govern, per variar no parla altra cosa que no sigui castellà (i una mica de gallec, suposo). Una idea de la seva obertura al món.
+1
-0
L'estupidesa és la raó de ser de l'ésser humà
Cisquet, 19/11/2011 a les 21:12
Home, Manel, és evident que els ciutadans no saben, en general, el que els convé; això és una evidència. I si no em creus espera al diumenge a la nit i mira els resultats electorals que es produiran a Catalunya.
La immensa majoria dels ciutadans no segueixen la vida política del nostre país -ni de cap altre- i les seves opinions estan basades més en prejudicis que no pas en raonaments lògics. A partir d'aquí, tu mateix...
+1
-0
No n'hi ha per tant
postfederalista, 19/11/2011 a les 12:13
Sr Lucas diguim quin "poder" politic no ha estat : al servei, un instrument, condicionat, pels PODERS FACTICS ? Rasca el Guardiola i et surt Quatar. Sis plau Sempre es així. Amb cops d'Estat, amb Trilateral ... Voleu dir que en el fons hi ha massa diferencia entre eltitella- pinotxo ZP i Obama ? El que es positiu avui es que es palés a les classes populars qui son els poders fàctics que mouen els titelles dels politics. L'independencia ara, durant el canvi i després caldrà que jugui amb poders fàctics com Guardiola-Qatar,i d'altres patums del capitalisme català. Amén. Al.leluia
+0
-3
I l'Alfred Bosch?
Reig, 19/11/2011 a les 09:53
Això vol dir que ja no tornarà l'Alfred Bosch? No tinc res en contra del senyor Lucas, però potser no està al mateix nivell, no?
+2
-0
EUROPA ? ruina2
Josep Francesc (TERRASS), 19/11/2011 a les 09:50
Fora d'aquesta Europa DEMOCRATICAMENT FEBLE ,també hi ha vida . O tenim una EUROPA DEMOCRATICA , o aixo no té sortida . Noruega , no es membre de UNIO EUROPEA ,Suissa tampoc , la Gran Bretanya , Dinamarca i Suecia no son dela zona EURO , per tant son sobiranas monetariament , i per tant poden fer una politica economica molt mes independent que els paisos de l'EURO . Els XINESOS , no son d'EUROPA i porten les seves mercaderies als paisos europeus sense arancels I AIXO ES LAMARE DELS OUS .
+3
-0
Sense en Sandro
Pitu, 19/11/2011 a les 07:05
Estrany el nostre país, que en tenim prou amb els èxits del Barça. En Guardiola OK. Peró si us plau, en Sandro, no. I no de cap manera al nacionalbarcelonisme.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Manel Lucas
Periodista i guionista. Va néixer a Barcelona l’any 1963. Llicenciat en Periodisme i Història. Ha estat molts anys dedicat a la informació política, i ara en fa uns quants que va començar a parodiar-la a programes com Minoria Absoluta o Polònia. Ha treballat a diferents mitjans de comunicació, i ha escrit llibres com “ERC: La llarga marxa” o “Sóc perico, i què!”. 
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: