Actualitzat el 24/11/2011 a les 00:01h

El senyor Garriga

Dissabte passat dèiem adéu a Enric Garriga Trullols, el senyor Garriga. Per a la majoria de la gent que el va conèixer, Garriga Trullols, com acostumava a ser anomenat per tothom, sempre amb els dos cognoms, va ser, sobretot, un activista occitanista, defensor de la llengua, la cultura i els drets polítics d’Occitània i de l’amistat d’aquesta amb els Països Catalans. Precisament per aquest motiu havia fundat i presidia el Cercle d’Agermanament Occitano Català (CAOC), dedicat a aquesta finalitat. Promotor de l’Aplec dels Focs de Sant Joan a Montsegur, de la pujada al port de Salau per la llengua i participant habitual a l’Escola Occitana d’Estiu, les darreres dècades, feia possibles els cursos d’occità a Barcelona. Aquesta passió occitana, que ell va encarnar millor que ningú, fa pensar, en un personatge com Josep Carbonell que ja l’havia precedit, molts anys abans, en el senyal d’aquesta fe...
 
L’aprovació de la llei de l’occità, va fer-lo revifar amb una empenta renovada. Va comparèixer al Parlament durant la tramitació de la llei, maldant perquè quedés empre clara la identitat occitana de l’aranès, i en va viure l’aprovació com una gran victòria que donava sentit a tants de lluita per aquest ideal. Llavors va desplegar una activitat frenètica per fer conèixer arreu la circumstància que Catalunya era, amb Luxemburg, l’únic país de la Unió Europea amb tres llengües oficials en un mateix territori. I que l’indret més minúscul de llengua occitana, l’Aran, havia donat a l’idioma la dignitat més gran: l’oficialitat. El recordo per París, Madrid, Tolosa i Barcelona, en els diferents actes de presentació de la llei que van tenir lloc, sempre acompanyat de Núria Bayó, la seva muller. Em ve a la memòria, especialment, l’acte celebrat a Madrid, on tots els ponents que van fer costat a la llei vam intervenir-hi...en català! El sopar posterior, enmig de confidències i facècies, va ser molt agradable.
 
Home d’una consciència nacional robusta, tota la seva activitat pública recolzava sobre aquesta convicció sòlida. Vinculat a l’històric Front Nacional de Catalunya, des d’on passà al Partit Popular de Catalunya, independentista també, fundat pel metge Joan Colomines, va estar amb Pallach al Reagrupament Socialista i Democràtic, però ja no va compartir l’evolució de l’espai socialista al Principat. Des de llavors, mantingué les màximes relacions de col·laboració amb els partits nacionals, particularment els d’orientació independentista. Convençut, com Rovira i Virgili, que sense consciència històrica no hi ha consciència nacional, s’esforçà per fer conèixer la petjada catalana arreu on aquesta arribà, d’Europa a Amèrica, de Gibraltar a Budapest, del Mediterrani a l’Atlàntic.
 
El senyor Garriga fou dels qui primer s’adonà que mai ningú no ens reconeixeria, si abans no ens coneixia. Per això, acabada la seva etapa de col·laboració amb el Congrés de Cultura Catalana, fundà l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana i creà els premis Batita i Roca, en reconeixement a tota la tasca catalana feta a l’exterior per ciutadans destacats i va valorar sempre la funció dels casals catalans arreu del món, com a referent permanent de catalanitat.
 
Aquest enginyer químic de professió, va ser sempre tot un senyor, pulcre, educat, afable, amb una elegància austera. Per això vam voler acompanyar-lo en el seu darrer viatge, mentre la pluja queia a bots i barrals sobre el tanatori de la Ronda de Dalt. Catòlic practicant, la cerimònia religiosa del seu funeral va ser bilingüe, oficiada per un sacerdot català i un altre d’occità. El taüt era cobert amb la bandera occitana i la catalana amb el triangle blau i l’estel blanc. Les cendres d’aquest home bo seran escampades a Montserrat i a Montsegur, a l’espera que el vent de la llibertat les faci voleiar de joia, ben amunt.

Navega per les etiquetes

IPPECMontségurEnric Garriga i Trullols

COMENTARIS

+1
-4
aclaracion
ANDALUZ, 24/11/2011 a les 10:35
sr. rovira, me gustaria saber su opinion acerca de aquellos que simplifican el tema identitario catalan al 7,06 que ha obtenido ERC en las ultimas generales.
porque solo vota a una lista claramente soberanista un 7,06 de los votantes en suelo catalan?

gracias.
+2
-0
Dignitat nacional
Anònim, 24/11/2011 a les 10:00
Moltes gràcies, senyor Carod-Rovira, per l'article i la recordança de l'Enric Garriga Trullols.

Vaig assistir al seu funeral. Digníssim, a l'alçada de la seva vida.
+2
-0
Molt bon article, com sempre
Joan Esteve Pujol, 24/11/2011 a les 08:27
Molt bon article, com sempre
+5
-0
Garriga, sempre
Anònim, 24/11/2011 a les 00:16
Mai no oblidaré un viatge col·lectiu a Montsegur amb el senyor Garriga. Les muntanyes del Pirineu servaran llarg temps el seu record. No l'oblidem nosaltres en els dies dificils que s'apropen i que ens han de posar a prova.

Moltes gràcies, Sr. Carod-Rovira, per aquest article-discurs funerari, a l'estil del que es feien als prohoms catalans de l'edat mitjana.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Em dic Josep-Lluís, aquí i a la Xina. I Carod-Rovira, amb guionets, d’ençà que als 13 anys vaig descobrir B. Rosselló-Pòrcel. Tinc uns quants carnets, dels quals, en aquests moments, gairebé no n’hi ha cap que m’acabi de fer el pes, començant pel DNI, que no me’n fa gens ni mica. Llegeixo, escric, viatjo, col·lecciono, somio i sóc molt ric en amics i en llibres. També faig política, d’ençà que als 12 anys vaig fundar Catalunya Unida i Lliure. M’agrada la sèpia amb patates, l’allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots que fa la Montserrat Coll, el cava/xampany ben fred i el vi del Montsant/Priorat. I moltes coses més, feliçment!


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: