Divendres, 25 de novembre de 2011 | 13:05
Vostè es troba a: Inici > Política >

Mas anuncia privatitzacions i "barreres d'accés" a la sanitat

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El Govern avança els "sacrificis" dels pressupostos de 2012
Mas anuncia privatitzacions i "barreres d'accés" a la sanitat
22/11/2011 13:44
9mes-consell-govern
CatalunyaPress.- Rebaixa de sou a funcionaris, augment d'impostos -com el de la gasolina, l'aigua o el transport públic-, privatitzacions, "barreres d'accés" a la sanitat per evitar el seu "sobreabus"… Aquestes són algunes de les mesures que Artur Mas ha anunciat que el Govern prepara per reduir el dèficit públic i que s'inclouran als pressupostos de la Generalitat de 2012.
Artur Mas ha comparegut aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Govern per donar explicacions de les retallades que la Generalitat pretén aplicar als pressupostos de 2012 i amb els quals pretén complir els objectius fixats per Brussel·les.

Segons Mas, en 2011 les retallades" han arribat a l'os" en alguns aspectes, per la qual cosa els propers pressupostos centraran la disminució del dèficit en "esforços" fiscals i salarials, aplicació de taxes o impostos que afectaran a tota la societat i privatitzacions.

Entre les mesures que recolliran els pressupostos de la Generalitat de 2012, que el president ha anunciat que es presentaran a mitjans de desembre i que s'aprovaran el primer o segon mes de 2012, destaquen la "reducció d'ingressos dels empleats de la funció pública de la Generalitat", que no ha volgut especificar en què consistirà fins que es presenti l'esborrany dels pressupostos. També ha anunciat la derogació d'una paga extra de nadal als membres del Govern i alts càrrecs, la qual cosa podria afectar a prop de 400 persones.

Mas ha volgut puntualitzar que en cas que el nou Govern espanyol aprovi alguna d'aquestes mesures a nivell estatal, com la reducció salarial dels funcionaris, aquesta mesura no se solaparía a la catalana, que quedaria derogada.

Mas ha criticat l'estat en el qual es van trobar els comptes de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els transports públics que depenen de la Generalitat, per la qual cosa ha anunciat pujades en el cànon de l'aigua i en els bitllets de transport.

També ha esmentat el president la introducció de "barreres d'accés" a la sanitat, encara que ha descartat que es cobri per accedir als hospitals. Segons Mas, es podria cobrar un "tiquet moderador" per la recollida de receptes o medicaments a les farmàcies.

Privatitzacions

Sense llenguatges ambigus ha parlat el President quan s'ha referit a "privatitzacions", en contraposició als esforços en l'àmbit sanitari. El Govern aplicarà una política activa de vendes d'actius públics i d'empreses, que ha assenyalat que els ciutadans preferiran abans que se'ls retallin altres serveis.

Accés a la Universitat

La reeixida jornada de vaga de les Universitats del passat dijous no ha fet efecte en el Govern, doncs Mas ha anunciat un nou augment en les taxes universitàries i ha explicat que no té sentit que una família que ha portat al seu fill a l'escola concertada en batxiller pagui menys per portar-ho a la universitat. Això, ha promès un sistema de beques públiques català que ajudarà a les famílies més necessitades.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1