ENTREVISTA-CHAT     ENTREVISTA-XAT     LIVE-CHAT
  Francesc Canet, diputat i regidor d'ERC
Viernes, 26 de febrero de 2010 a las 12:00h.
Divendres, 26 de febrer de 2010 a les 12:00h.
Freitag, 26. Februar 2010 um 12:00 Uhr

Francesc Canet, diputat i regidor d'ERC

El diputat i regidor d´ERC de Figueres repassarà l´actualitat amb els nostres lectors

Francesc Canet, diputat i regidor d'ERC

1. Bon dia, a les 12:00 iniciarem el xat amb el diputat al Congrés i portaveu del grup municipal d'ERC, Francesc Canet.

» Bon dia a tothom. Content de ser aquí i amb voluntat de respondre les preguntes que hem feu.

2. Què hi feia un republicà significat en la nit dels botiguers amb la parella de Borbons com a convidats al Pa Volador? Vol dir que no es va equivocar al ser-hi?

» Fa molts que, si la salut no m´ho ha impedit, he assistit al sopar del comerç. Sempre pagant jo, quedi clar. Aquest any em va incomodar, evidentment, l´opció que havien triat els organitzadors. Però em va semblar que havia de mantenir el criteri de ser-hi present en atenció als convocants de l´acte, amb independència del convidat especial de l´any.

3. Com s´ho fa per compaginar la vida de Madrid i la de regidor o futur tinent d´Alcalde de la Ciutat de Figueres? Això no afecte al seu rendiment com a polític, ja que segons la pàgina web del Congrés ha estat un dels diputats amb menys preguntes i interpelacions parlamentàries de la Demarcació de Girona, a part de ser nominat per la premsa com al diputat més desconegut del Congrés, com ho explica això? Moltes gràcies Laia Barcelona laiabcn13@hotmail.com

» Em fa l´efecte que les dades que has ofert no s´ajusten a la realitat en gran part. Si consultes la pàgina del Congrés, veuràs que sóc el diputat gironí amb més intervencions en aquesta legislatura, amb més de 200. I estic entre els 30 amb més intervencions de tots els diputats de Catalunya. Les nominacions, a vegades, es fan sense mirar dades objectives i per contrast, com va dir un dels implicats, amb el ressó mediàtic d´en Joan Ridao i en Joan Tardà. Compaginar l´activitat a l´ajuntament és força fàcil, en el temps que vivim, des de l´oposició. Des del govern, és un tema que encara és una hipòtesi ara mateix. Cal analitzar els pros i contres amb tranquil·litat i sentit comú.

4. Si vostès en fan càrrec de l´àrea de cultura, què aportaran a la gestió dels últims anys?

» Sempre en hipòtesi -les converses estan encaminades però tenen encara molts esculls a resoldre-, he de dir que no entra en els nostres càlculs provocar un nou debat en relació a l´àrea de Cultura i la seva gestió. Per tant, ens inclinem, en cas de tancar un pacte, per no assumir aquesta àrea.

5. Segur que vostè pot dir que "ho fa tot bé", però sincerament hi ha alguna cosa on hagués pogut millorar ena aquests anys a l´Ajuntament?

» Si la pregunta es refereix a l´activitat del grup municipal d´ERC, segur que ens hem equivocat en moltes coses. Del que més satisfets estem és d´haver treballat temes que han acabat estalviant diners als ciutadans, com ara la denúncia pública per impedir l´augment del 18% en l´IBI que pretenia el govern de CiU, PSC i IC-V. A vegades, però, probablement no hem sabut trobar el to adequat d´oposició i ens ha faltat saber trobar vies de connectar de manera més positiva amb la realitat dels barris de la ciutat.

6. Després de la "jugada" evident que li van fer els del PSC amb el tema del coneixement parlamentari dels diputats al Congrés, creu que ara toca passar-los-hi la factura governant a Figueres millor que ells?

» Sé, perquè amb el temps s´acaben evidenciant certes maniobres, que a vegades hi ha gent que utilitza camins poc recomanables per oposar-se a la feina dels altres. Però si el pacte -insisteixo que a hores d´ara queden molts aspectes per discutir- es concreta, no ens animarà ànim de revenja contra ningú i tindrem al cap la intenció de gestionar bé per als ciutadans. I prou. Sense amagar, però, que certes tàctiques dolen, sobretot quan es basen en dades falses o manipulades.

7. "Salvaràs" la casa il·legal d´en Pere Horts?

» Hi un procés urbanístic en marxa, amb uns criteris de l´anterior govern de la ciutat que la Comissió d´Urbanisme de Girona no va acceptar. Em consta que en Pere Horts està buscant alternatives que poden derivar en bons resultats finals. Però admeto que la tramitació urbanístic de la casa i el seu entorn ha estat polèmic des del principi, ja en mandats anteriors.

8. Senyor Canet. En tot aquest procés de negociació amb CiU per pactar a l´Ajuntament de Figueres, en algun moment han posat sobre la taula el fet de governar amb un trànsfuga? És compatible un trànsfuga amb la imatge i reivindicació de mans netes que ha fet el seu partit? Gràcies.

» He estat membre un parell d´anys de la Comissió Antitransfuguisme a Madrid. He comprovat que només es generava unanimitat en les anàlisis quan el regidor que abandonava la disciplina del partit ho feia per fer caure un alcalde i canviar el color polític del govern. No ha passat això a Figueres, però sí, per exemple, a Vilafant, amb un benefici evident per al PSC, que n´ha obtingut l´alcaldia. Vull dir, que el concepte trànsfuga és complicat de delimitat, per bé que comprenc per experiència de partit que molesta quan un regidor elegit a les llistes d´una fomació, la que sigui, es desvia del que el grup ha decidit. Però en Pere Pujular, segons va respondre oficialment l´alcalde a Pere Casellas, no forma part del govern municipal de Figueres.

9. Tal i com ha anat el pacte CiU i PSC, que el fa creure que per part de CiU i de Santi Vila no rebran el mateix tracte? Creu que és de fiar Santi Vila, després de com ha actuat?

» Ja sé que l´onada porta a donar per fet un pacte que està negociant-se amb calma precisament perquè ens trobem a poc més d´un any de les eleccions, cosa que condiciona i molt els continguts de l´hipotètic acord. Entre d´altres coses, perquè el pressupost està aprovat i la majoria de decisions transcendents del mandat les van prendre CiU i PSC quan governaven. En aquest context, l´important no seran les paraules sinó la plasmació escrita de l´acord, si arriba. No importa només l´enunciat dels objectius, sinó la manera administrativa de concretar-los. Pefereixo no fer judicis apriorístics en relació al grau de confiança previ que m´han de merèixer l´alcalde o l´extinent d´alcalde. De fet, les versions del trencament són radicalment oposades ... i no sempre és fàcil saber trobar l´arrel de la trencadissa.

10. Vostè creu que a dia d´avui, ERC és una autèntica força de govern alternativa a CiU?

» Seré subjectiu: clarament sí. Les informacions que han surat arran del trencament del pacte entre CiU i PSC, amb dures acusacions mútues, han deixat entre molta gent la sensació de cert desgavell en la gestió municipal. Per això penso que ERC pot aportar una altra manera d´entendre la gestió municipal. Evidentment, en el poc temps que queda i amb decisions ja preses que condicionen, l´objectiu ha de ser fonamentalment donar estabilitat, acordar una estratègia per superar les immenses dificultats econòmiques que afloraran a finals de l´any. Però amb l´horitzo del 2011, des d´ERC ens veiem clarament com a alternativa, la qual cosa no m´impedeix dir que en política hi ha moments que es necessita complemantarietat. Però ERC afrontarà les eleccions amb ànim de guanyar-les.

11. Què opina de la intenció de privatitzar Fisersa per part de l´alcalde Santi Vila?

» No m´hi estendre gaire: ens agraden altres models. Sense embuts, per tant, afirmo que des d´ERC no veiem bé la privatització de FISERSA i així ho hem manifestat en els llocs on ha calgut pronunciar-se.

12. És cert que vostè era el candidat a l´alcaldia ideal per Convergència i amb el suport d´un important sector d´aquest partit, però al final no va sortir bé o vostè no va voler?

» No sé si les coses eren així fa uns anys, abans de la meva aposta per encapçalar ERC a les municipals de 2003. Serien els dirigents de CiU d´aquell moment que haurien de poder contestar. Jo només tinc dret a dir que en una ocasió, crec que en les eleccions del 1999 (i no voldria equivocar-me) vaig rebre una proposta molt amable de CiU per a un lloc destacat a la llista. Finalment, un grup d´exalumnes de l´institut em van enfrescar per a assumir el repte de ser cap de llista d´ERC en uns moments en què el partit tenia un regidor a Figueres.

13. Què opina de la despesa que suposa el mobiliari urbà que s´ha col·locat al centre de la ciutat, com ara les jardineres verdes, i del fet que no s´ajustin al tipus estàndard a totes les ciutats? Són despeses evitables?

» Pesonalment, penso que són despeses qüestionables. Això de no repectar estàndars passa amb força freqüència i és un tema que ja hem demanat al govern, encara que amb poca fortuna, que es replantegés. i no només amb mobiliari urbà, perquè el tema de les esquenes d´ase és un exmple encara més clar: el regidor Xavier Besora va aportar documentació oficial, suggerida ds d´autoescoles, per forçar a un replantejament. Malauradament, la reacció només va arribar quan alguns conductors damnificats van denunciar els fets.
El problema és que hem fet dues vegades la despesa: construint i modificant.

14. Et vas arribar a creure que en Casellas "renunciava" a ser diputat al Parlament? Vols dir que no el van "renunciar"?

» El dia que s´inaugurava, al claustre de l´IES Ramon Muntaner, l´Acústica, l´alcalde Santi Vila va presentar el Tinent d´Alcalde Pere Casellas al Conseller Tresserras com a "diputat al Parlament de Catalunya a principis de setembre". Jo ho donava per fet i el vaig felicitar, però els ajornaments en la renúncia de J A Donaire em van fer pensar que alguna cosa passava. Només en Pere Casellas i el seu partit saben si realment va renunciar o, com apuntes, el van "fer renunciar". M´he d´agafar, mentre no es demostri el contrari, a la versió oficial.

15. Governar i estar a Madrid és compatible?

» Hi ha versions per a tots els gustos. Si ho mirem des de l´òptica de tenir facilitats per a fer gestions en els ministeris aprofitant la condició de Diputat, podríem dir que sí. Si ho mirem des de la perspectiva que l´activitat parlamentària et resta presència física (es dorm dues nits a Madrid tres setmanes els mesos d´activitat parlamentària) a la ciutat, és lícit pensar que no. Jo vaig renunciar a mitja legislatura passada, en un gest que molta gent va considerar poc habitual, a la condició de diputat i vaig tornar a l´institut a fer classe. Passades les eleccions de 2007, vaig acceptar la proposta de tornar a ser diputat perquè ERC havia quedat a l´oposició a Figueres. Ara mateix, si el pacte que estem negociant es concreta, penso aprofitar fins al moment de les eleccions municipals de maig de 2011 la condició de diputat per a mirar de reorientar temes que afecten a Figueres i la comarca i que depenen de Madrid. Entre ells, algunes infraestructures, com ara el tren convencional. Després de les eleccions municipals, valoraré si acabo la legislatura a Madrid o no.

16. Té la sensació que si ara no pacta amb CiU se li escaparà una oportunitat de mantenir els bons resultats electorals del 2007 a les properes municipals?

» En política, costa de llegir en quina clau farà valoracions la ciutadania. Sóc optimista, perquè penso que el grup d´ERC ha treballat amb seriositat i rigor. Però no ignoro que els entesos diuen que a un any de les eleccions és un gran risc un pacte entre les dues forces més votades. Però pensem que el moment que viu la ciutat necessita que esgotem les possibilitats d´un acord.

17. Amb tot el que parlen amb CIU, a part del Montessori, han parlat del tema del tren, del castell de Sant Ferran, el tema Poliesports (i les constants discussions amb Vilafant) o de les obres innecessaries que s´estan realitzant!?

» De tots aquests temes hem parlat. No en tenim les mateixes percepcions, però estem mirant d´acostar posicions. Lògicament, si entrem al govern serà condició ineludible que hi hagi reorientacions notables en alguns d´ells. La gent no entendria, per exemple, que ERC renuncies a lluitar per reorientar el model previst per al tren convencional, que ens condemna, des de la nostra òptica, a mantenir anys i panys les vies en superfície i migpartint la ciutat.

18. En Ciro és un cap de turc inocent o realment es mereix i s´ha guanyat a pols la mala premsa que se li està fent aquests dies? Gràcies. Manel.

» L´alcalde ja ha dit que no hi ha malversació de fons públics. Des d´ERC hem exigit que les despeses fossin transparents i que no quedessin factures sense consignació perquè es condicionen els pressupostos de l´any següent. Des d´aquesta òptica, Cultura ha estat l´àrea amb més volum de factures "fora de temps", però no l´única, com s´ha vist. El problema ha estat que fins ara hi havia romanents d´anys anteriors ... i els dos partits (CiU i PSC) solucionaven el problema amb la seva majoria aritmètica. Sembla indiscutible que la gestió municipal, amb els retrets dels uns als altres, és percebuda com un desgavell i ha desgastat la imatge del govern davant la ciutadania em sembla indiscutible. Sobretot, tenint en compte que s´havia parlat de dur l´ajuntament com una empresa. No em puc mullar més perquè no sé que es va coure a la sala de màquines de CiU del PSC en els últims mesos i només puc imaginar (per informacions diverses) possibles estratègies supramunicipals dels uns i dels altres. Ara bé, sense entrar en la valoració de la seva gestió concreta del pressupost, en Ciro és una persona de perfil alt en el camp de la cultura.

19. Amic Francisco, Tu faràs com l´anterior equip que "apuntalava" el govern local que no sabien a on eren els barris i ara els volen visitar més ràpid que els trens d´alta velocitat o tu aniràs amb el borregero (vol dir parant-se en cada estació) per saber quina són les necessitats prioritaries i lógiques de cada barri?.

» Je, je...Nosaltres vam demanar en la campanya electoral (i ja en al mandat anterior) una manera d´entendre la ciutat amb barris amb capacitat de gestió, pressupostos participatius, etc. En un any, si el pacte es concreta, no podem donar la volta a la truita...però si posar les bases d´un canvi de concepte en les relacions amb els barris i l´associacionisme veïnal. Avanço que aquesta àrea la posem com a prioritat en l´hipotètica distribució de responsabilitats.

20. Son certes les declaracions que va fer en el seu dia Enric Flix dient que vostè va ser dels primers a recomanar-li marxar de Figueres amb la Uniò?

» Si ho va dir, la va ben vessar. Els que coneixen la meva trajectòria saben que és impossible que jo pensés o aconsellés això. El que sí li vaig dir és que els seus plans, tal i com els plantejava, a Figueres no eren possibles (com es va demostrar) i que s´ho pensés molt bé abans de llençar-se a una aventura esportiva/econòmica inviable....i que posaria en risc un club històric Malauradament, ja hem vist com ha acabat tot.

21. Si entren en el Govern de Figueres mantindran els sous dels seus antecessors?

» Si entrem, com dius, en el govern de Figueres, hi haurà estalvi. Lamentablement, a aquestes alçades del mandat ja no som a temps de reconduir el global de l´estructura, que no compartim, com hem dit. I demanarem que, per la via de la convocatòria pública de plaça, s´eliminin abans de final de l´any dos llocs de confiança: el cap de recursos humans i el de protocol.

22. Gràcies, Francesc, per haver participat en aquest xat amb els nostres lectors. L´emplacem a tornar a compartir el seu temps amb nosaltres en una ocasió propera. Agraïm la col·laboració de tots els internatutes que hi han pres part.

» Moltes gràcies per les vostres preguntes i discupes si en alguna no m´he explicat prou bé. No tinc cap inconvenient, ans al contrari, a continuar intercanviant impressions de manera més directa. Per això us anoto la meva adreça de correu electrònic: fcanet@xtec.cat
Fins a la propera, Francesc Canet.

Moltes gràcies per les vostres preguntes i disculpes si en alguna no m"he explicat prou bé. No tinc cap inconvenient, ans al contrari, a continuar intercanviant impressions de manera més directa. Per això us anoto la meva adreça de correu electrònic: fcanet@xtec.cat Fins a la propera, Francesc Canet.

es un producte de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de  . Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual

Publicacions del grup
Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | El Boletín  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad