Dimarts, 29 de novembre de 2011 | 13:34
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"Pensem que -el president Mas- ha estat molt injust amb els metges"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Albert Tomàs, president del sindicat Metges de Catalunya
"Pensem que -el president Mas- ha estat molt injust amb els metges"
18/11/2011 22:41
Albert Tomás, president de Metges de Catalunya
P. Alegre/X. Prera.- La vaga de metges va ser un escac al Govern de la Generalitat. Ara toca esperar uns dies per decidir que fer, segons ens explica el President del sindicat Metges de Catalunya, Albert Tomàs, qui es mostra dolgut amb el president Artur Mas, qui considera que ha estat injust amb el gremi desprès dels sacrificis que estant fent “tots” els professionals de la sanitat catalana per “mantenir uns nivells acceptables de qualitat”.
--Quina valoració fa de la vaga de metges?
--Nosaltres pensem que ha estat molt exitosa, estem molt satisfets de la resposta, encara que ha estat desigual perquè hi ha algun centre que no ha anat a la vaga per motius comprensibles, com l’hospital de Sant Pau, que en aquests moments estan amb un volum de negociació intens. Nosaltres mateixos els hem dit que no seguissin la convocatòria de vaga perquè això podria empitjorar les negociacions que estan portant per tal d’evitar la presentació de l’Expedient de Regulació.

Potser, en el mon comarcal no hem tingut una resposta tan espectacular com a Barcelona i les altres capitals de província, però estem molt satisfets amb la resposta.

--Penseu retornar a les negociacions?
--Nosaltres estem esperant, quan vam estar a la concentració davant el Departament de Salut, vam entregar un escrit demanant que s’obri un espai de negociacions amb els metges. Se’ns va dir que just passades les eleccions se’ns convocaria per parlar. El conseller Boi va fer unes declaracions dijous, dient que “l’important és desprès de la vaga i això s’ha de solucionar negociant”. Per tant, se’ns obre una petita llum d’esperança de poder seure’ns i aportar les nostres consideracions en tot el que sigui concernent a l’estabilitat i sostenibilitat d’aquest sistema públic de salut, que tant estimem i tant valorem.

--Consideren la possibilitat de tornar a fer algun tipus de protesta o vaga?
--Jo l’únic que dic és que si entrem en una zona d’estancament, nosaltres no ens quedarem amb els braços creuats. Això, segur. Ara hi ha unes eleccions pel mig. Hi haurà un canvi de govern a Espanya. Hem de sedimentar la vaga, estudiar els resultats, veure què diu tota la gent que ha secundat la vaga, la resposta del Departament a tot això, deixar passar aquestes eleccions... Ens consta que la setmana que ve entren els pressupostos de la Generalitat al Parlament, per a la seva discussió final i aprovació; per tant, pensem que la postura més prudent és esperar. Veure si som cridats a negociar. Veure quina rebaixa porten els pressupostos, perquè ja han dit que la porten. Ara volem veure la rebaixa amb números, perquè fins ara el Conseller parla amb la boca petita.
El que nosaltres diem, que hi haurà una rebaixa del 4’8%, ens van contestar que ens ho inventàvem i que estàvem fent una vaga preventiva; però ara ha sortit el conseller dient que els pressupostos seran inferiors al 2011. Penso que en una setmana serem capaços de tindre tot sedimentat, sabrem els pressupostos, si ens han cridat... i a partir de la setmana que ve començarem a prendre decisions sobre la postura que hem de mantenir.

--Creuen que l’Institut Català de la Salut (ICS) encara és un interlocutor vàlid per negociar o que hi ha punts que van més enllà de les seves competències?
--Les notícies que jo tinc dels altres sindicats és que no estan arribant a cap acord amb l’ICS. En definitiva, tothom ens està donant la raó. El primer document que ens van donar, que era molt millor que el d’ara, ja no el vam veure assumible. El temps va passant i és inexorable. O s’aprova dilluns o dimarts, o crec que ja estan fora de termini per poder prendre mesures; perquè aquestes mesures s’han d’aplicar a les nòmines de novembre i a la paga de desembre. El temps corre en contra de poder arribar a un acord.

A nosaltres no ens han convocat ni a negociar; el que sabem és que s’estan reunint amb els altres sindicats, amb CCOO, UGT, Catac i Satse i, per tant, estem a l’espera; però les pistes que tenim és que no estan arribant a cap acord.

--Els va sorprendre el to que va fer servir el Govern per desacreditar la vaga de Metges? Per posar un exemple, l’agressivitat que va fer servir el portaveu del Govern
--Ens entristeixen i estem molt decebuts amb les declaracions del Portaveu Homs i, especialment, del President de la Generalitat, perquè, aquest sistema públic, que tothom sap que està infrafinançat, i ara, amb les retallades, si s’està aguantat és per l’esforç que fan tots els professionals que treballen en el sistema. I quan dic professionals dic tots, des del metge fins al camiller. Estem fent tots un sobreesforç per mantenir uns nivells acceptables de qualitat. Que ara se’ns tracti d’aquesta manera per part del president de tots, a nosaltres ens ha dolgut molt i no esperàvem aquestes declaracions del president. Ja estem acostumats al talant del portaveu del Govern, que deixa molt que dir, però no em vull estendre més. Més que de les paraules del senyor Homs, que les repudiem totalment, estem entristits per les del president, que pensem que ha estat molt injust amb els metges.

--Es creuen al Conseller Boi Ruiz quan diu que no tocarà la qualitat assistencial?
--Jo, el miracle dels pans i dels peixos, només ho he vist a les classes de religió. Si aquest senyor té la capacitat de amb menys pressupost, mantenir-ho tot i fer-ho tot, a mi m’agradarà veure-ho... Potser ha descobert la pedra filosofal, no ho sé.

De moment, el que té raó soc jo, que ja vaig dir que els pressupostos de l’any que ve seran inferiors i em van dir que no. Ara diuen que si, però que es farà el mateix, no rebaixaran els sous, que no faran fora a ningú... Tinc els meus dubtes... Si ara són capaços, retallant en lloguers, retallant en càrrecs directius... per què no es va començar per aquí, en lloc de tocar la qualitat assistencials i als professionals. Si ara resulta que ha descobert altres mesures d’estalvi, per què no es van apliquen aquestes? Doncs no.
mario catalan
22/11/2011
Ay senyors metges, com apreteu més us pasarà el mateix que als controladors aèris. Si que hi han metges que cobren unes 2000€, però bastants cobren molt més, i si no, us reto a que publiqueu les nómines més altes i les més baixes.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1