Dimarts, 29 de novembre de 2011 | 13:42
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Els farmacèutics rectifiquen a Mas

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Asseguren que la taxa és un sistema innecessari de "copagament"
Els farmacèutics rectifiquen a Mas
23/11/2011 14:20
Cartel en farmacia por crisis sector
La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha assegurat que la taxa que pretén aplicar el Govern en els medicaments en un sistema de copagament, a més d'una mesura innecessària, per la qual cosa ha demanat al President Mas que es deixi d'eufemismes. Metges de Catalunya, per la seva banda, ha acusat Mas de "falta de rigor i transparència".
FEFAC espera que el Govern de la Generalitat estudiï i expliqui bé la possible implantació d'una "tiquet moderador" per recepta mèdica, mesura anunciada pel president Artur Mas.

Tant els farmacèutics com el sindicat Metfes de Catalunya han recordat al Govenr que el sistema de copagament sobre els medicaments amb finançament públic és una competència estatal, de manera que qualsevol canvi en aquest sistema es realitzarà el Ministeri de Sanitat. Per tant, l'Administració catalana haurà de concretar el mecanisme pel qual s'aplicarà una taxa als fàrmacs, així com la seva forma d'aplicació, quin serà el seu import, si s'ha d'imposar a tots els usuaris o en funció de la renda o si s'ha d'aplicar sobre tots els medicaments.

En qualsevol cas, l'empresariat considera que és una forma de copagament -un "copagament encobert", tal com assenyala la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat-, i que en aquest sentit no cal provocar confusió entre la població amb eufemismes.

D'altra banda, FEFAC creu que una mesura d'aquestes característiques suposaria un greuge comparatiu amb la resta de ciutadans de l'Estat espanyol. Igualment, l'empresarial opina que en cap cas una taxa ha de suposar una trava en l'accés a la medicació dels pacients.

Així mateix, a Catalunya, s'ha implantat el sistema de recepta electrònica, amb un notable esforç, tant econòmic com de dedicació, per part de les oficines de farmàcia, i s'ha creat just per evitar l'abús en el consum de medicaments. Amb el control de la prescripció i dispensació de fàrmacs que aporta aquesta eina, si la medicació està ben pautada per part del metge prescriptor, no es poden produir abusos.

En canvi, sí que es poden detectar incompliments del tractament, de manera que el farmacèutic remet a l'usuari al seu metge de capçalera per regularitzar el seu tractament. La implantació de qualsevol taxa en la recepta implicaria el reconeixement per part del Departament de Salut de Catalunya que el projecte de la recepta electrònica ha estat un possible fracàs.

Metges de Catalunya acusa Mas de "falta de rigor i transparència"
9vaga-metges
El sindicat Metges de Catalunya ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, la "falta de rigor i transparència" en la presentació del full de ruta econòmica per al 2012 que preveu, entre altres mesures, una nova retallada salarial als funcionaris encara per determinar i la imposició d'una taxa per recepta farmacèutica.

El sindicat, majoritari en la sanitat pública, ha criticat la vaguetat de Mas, a qui ha recriminat la inconcreció del nou paquet de mesures d'austeritat, així com el fet de no haver detallat l'estat dels comptes que justifica aquesta segona fase d'ajustos per reduir el dèficit públic.

El Col·legi d'Infermeria adverteix que la societat no ha de pagar els "plats trencats"

El Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Barcelona (COIB) ha fet aquest dimecres una crida als usuaris perquè es preguntin i exigeixin una resposta sobre si correspon als ciutadans assumir el cost de la decisió del seu metge de capçalera, sobre la qual aquests no poden decidir.

Segons el COIB, mesures com l'anunciada pel president de la Generalitat "poden acabar obligant l'usuari a pagar els plats trencats, assumint una despesa sobre les receptes".

En un comunicat, el col·legi s'ha preguntat si el tiquet moderador significa que d'ara endavant s'incrementarà l'aportació del 40% que l'usuari ja paga sobre el cost dels fàrmacs.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1