Dimarts, 6 de desembre de 2011 | 12:55
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

"Qui d'aquí té un iPhone, una BlackBerry o fa servir Gmail? Doncs esteu tots fotuts"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
WikiLeaks publica 287 documents sobre empreses de seguretat i espionatge
"Qui d'aquí té un iPhone, una BlackBerry o fa servir Gmail? Doncs esteu tots fotuts"
02/12/2011 11:42
El fundador de WikiLeaks, Julian Assange
WikiLeaks ha publicat aquest dijous un total de 287 documents, anomenats 'Spy Files', amb informació sobre les activitats de companyies de seguretat, vigilància i espionatge de 25 països, en el que el seu fundador, Julian Assange, ha titllat d'esforç "per tirar llum sobre una indústria secreta que guanya milers de milions de dòlars".
La publicació d'aquests arxius ha comptat amb la col·laboració de Bugged Planet i Privacy International, així com de mitjans de comunicació com The Washington Post, L'Espresso, The Hindu Estafis i l'Oficina de Periodisme d'Investigació de Regne Unit, segons ha informat el diari online The Huffington Post.

Amb aquests arxius, WikiLeaks desvetlla el funcionament de la tecnologia de vigilància i espionatge que els governs i altres organitzacions poden comprar per espiar a "individus o poblacions senceres". En aquest sentit, dels documents es desprèn que aparells com BlackBerry o iPhone poden gravar cada toc de teclat que faci una persona i que hi ha aplicacions que permeten fer fotografies als usuaris dels MacBook mentre els estan utilitzant.

"¿Qui d'aquí té un iPhone?, ¿Qui té una BlackBerry? ¿Qui usa Gmail? Doncs esteu tots fotuts. La realitat és que els contractistes d'Intel·ligència estan venent ara mateix a països de tot el món sistemes de vigilància per a aquests productes", ha dit Assange durant una roda de premsa a Londres.

"Les companyies d'espionatge internacional estan assentades als països amb tecnologia més sofisticada i venen la seva tecnologia a qualsevol país del món. La indústria està, en la pràctica, sense regular", ha assenyalat WikiLeaks a través de la seva pàgina web.

"Les agències d'Intel·ligència, exèrcits i Policia són capaços d'interceptar trucades sigilosament i en massa, així com d'intervenir ordinadors sense l'ajuda o coneixement dels proveïdors de xarxa", ha agregat. "La localització física dels usuaris pot ser sotmesa a seguiment si porten damunt el seu telèfon mòbil, encara que no estigui en funcionament", ha revelat.

Assange ha recalcat que Estats Units, Regne Unit, Sud-àfrica i Canadà estan desenvolupant "sistemes d'espionatge" i que la informació està sent venuda per igual "a dictadures i democràcies".

En total, els arxius desvetllen informació de 160 empreses, entre elles l'espanyola Agnitio -que ofereix "la més avançada tecnologia de biometria de veu que permeti la identificació, rastreig i precisa verificació d'identitat usant la veu", segons la seva pàgina web-, que estaria desenvolupant aquestes aplicacions i aparells d'espionatge, ignorant o saltant-se la regulació i "fent l'ullet als règims dictatorials que cometen abusos contra els Drets Humans".

Durant la investigació d'aquestes companyies, WikiLeaks, amb l'ajuda de la revista online francesa Owi, hauria descobert com la companyia de seguretat francesa Amesyssold hauria venut equipament d'aquestes característiques a l'ex capdavanter libio Muamar Gadafi -assassinat el 20 d'octubre per tropes rebels als afores de Sirte, la seva ciutat natal- per espiar a l'oposició.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1