Dimarts, 6 de desembre de 2011 | 12:40
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Anticorrupció s'oposa a que la investigació a l'Institut Nóos passi a l'AN

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La Fiscalia nega que el muntant de la presumpta estafa arribi als 21 milions
Anticorrupció s'oposa a que la investigació a l'Institut Nóos passi a l'AN
05/12/2011 18:23
9Iñaki Urdangariin
EuropaPress.- La Fiscalia Anticorrupció ha informat aquest dilluns en contra que la investigació sobre les activitats de l'Institut Nóos d'Investigació Aplicada, administrat fins a 2006 pel duc de Palma, Iñaki Urdangarín, es traslladi a l'Audiència Nacional, tal com havia sol·licitat l'ex president balear Jaume Matas, imputat en el cas 'Palma Arena'.
L'informe de la Fiscalia respon a una petició realitzada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2, al que s'havia dirigit Matas plantejant una qüestió de competència. De moment, les perquisicions les realitza el jutge d'instrucció número 3 de Palma de Mallorca, José Castro.

La Fiscalia informa que no procedeix admetre la qüestió de competència plantejada per Matas, perquè aquest no "explicita els motius pels quals la investigació" hagi de passar a l'Audiència, sinó que assenyala de "manera vaga i imprecisa que probablement els fets, de ser certs, tinguin ramificacions a Balears, València i Barcelona".

"Meres suposicions de Matas"

L'informe afegeix que l'assenyalat per Matas en la seva petició "és només això, una mera suposició dejuna totalment d'un substrat fàctic que la recolzi".

Segons Anticorrupció, que investiga a l'Institut Nóos com una peça "esqueixada" del cas 'Palma Arena', actualment s'està en una fase inicial de la investigació i no consta mínimament acreditat cap dels pressupostos que justificarien la competència de l'Audiència Nacional.
La Fiscalia sustenta el seu escrit en la jurisprudència del Tribunal Suprem, que ha interpretat de manera restrictiva la inhibició a favor dels Jutjats Centrals d'Instrucció.

Molt menys de 21 milions


L'escrit cita expressament l'acte de 13 de setembre de 2004 en el qual l'alt tribunal va considerar competent al Jutjat d'Instrucció territorial que s'havia inhibit a favor de l'Audiència Nacional en uns fets de defraudació de l'IVA per valor aproximat de 21 milions d'euros. La Fiscalia afirma en el seu informe que "en el present cas, la quantitat defraudada no s'apropa ni amb molt a aquesta xifra".

L'advocat de Matas, Antonio Alberca, va demanar que l'Audiència Nacional assumís la causa, que va recaure pel sistema de repartiment en el jutjat d'Ismael Moreno, en entendre que afecta a tres comunitats autònomes diferents: la Valenciana, Balears i Catalunya.

Segons fonts de la investigació, la documentació que els investigadors es van confiscar en els registres duts a terme entre el 7 i el 10 de novembre en l'Institut Nóos i en diverses societats mercantils vinculades a Urdangarín està sent analitzada en seu judicial per la Fiscalia i el Grup de Delinqüència Econòmica de Balears, i es tracta d'uns 15 arxivadors.

Els documents, que van ser confiscats en la denominada 'operació Babel', van ser traslladats a les dependències de la Prefectura Superior de Policia de les Illes Balears.

Després de la seva anàlisi, la Fiscalia decidirà si crida a declarar al marit de la infanta Cristina com imputat o com a testimoni, en aquest cas podria fer-ho per escrit, malgrat que encara no existeix cap decisió sobre aquest tema.

La investigació parteix de la sospita de la Fiscalia Anticorrupció que Urdangarín i el seu soci i actual president de l'Institut Nóos, Diego Torres, van desviar a través d'aquesta fundació fons públics i privats procedents d'aquestes tres administracions públiques per "apoderar-se" d'ells.

Per a això, van fixar preus "totalment desproporcionats" pels serveis que prestaven a l'Administració i simulant així mateix treballs "ficticis". En el cas de Balears, el muntant desviat va ascendir a 2,3 milions d'euros que el Govern de Jaume Matas va destinar en 2005 i 2006 a Nóos per a la celebració de dos fòrums sobre Turisme i Esport.

En un acte, el magistrat sostenia que el preu d'ambdues jornades -1,2 milions la primera i 1,1 la segona- és "totalment desproporcionat pel que suposa l'encàrrec" i va ser fixat "exclusivament sobre la base d'un pressupost fictici mentre que realitzat sense analitzar cost algun", fets que estan sent investigats en la peça número 25 de les 26 que integren el cas 'Palma Arena'.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1