Dissabte, 10 de desembre de 2011 | 12:43
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

JUSTÍCIA: LA BANCA GUANYA

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
democraciarealpeq
JUSTÍCIA: LA BANCA GUANYA
Democràcia Real Ja
02/12/2011 11:00
Fa una setmana s'ha indultat al senyor Sáenz, conseller delegat del Banc Santander, condemnat a tres mesos d'arrest i inhabilitació per exercir qualsevol activitat bancària per delicte d'acusació falsa contra uns deutors de Banesto, entitat que va presidir després de ser intervinguda en 1993. La Sala penal va redactar un informe en el qual no veia raons de "justícia i equitat" perquè a l'executiu li sigui perdonada la pena. Segons la normativa espanyola, un executiu no pot mantenir el seu càrrec, si ha estat condemnat alguna vegada.

El lema dels indignats "No som mercaderia en mans de polítics i banquers", torna a ser ignorat.

A pesar que el seu indult és una mesura que correspon atorgar al govern i que és conforme al dret, ens planteja múltiples qüestions. El fet que la persona afavorida amb aquest privilegi sigui algú que malgrat haver gaudit de les millors defenses lletrades ha estat condemnat per un delicte dolós, només contribueix a reafirmar-nos que als banquers se'ls atorguen tots els privilegis, bé sigui amb ajudes públiques o, com en aquest cas, indults. Sol·licitat en el mes de març, fa vuit mesos, ha estat concedit per un govern que ja està en funcions i que ve a constatar una vegada més que, a Espanya, la Justícia no és igual per a tots, i que són els més poderosos els que reben majors beneficis. Són els indults mesures atorgades en casos excepcionals, motivats o que responguin a exigències d'humanitat, equitat o justícia. La situació del senyor Sáenz no corresponia en qualsevol cas a cap d'elles.

És difícil d'entendre que mentre presos com Miguel Montes Neiro, de 61 anys d'edat, que porta 36 anys empresonat, més de mitja vida enllaçant condemnes, cap per delictes de sang, segueixi encara a l'espera que li sigui concedit el seu indult.

I som els ciutadans, que veiem els nostres drets cada vegada més retallats, els que hem assumit tots els costos derivats de les vàries instàncies judicials d'aquest llarg procés. És en un país com Espanya, on ni els polítics ni els banquers tenen ja credibilitat, on segueixen intentant fer-nos creure que tots som responsables en la mateixa mesura de la situació actual, recorrent constantment a l'argument que hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, evidentment es refereixen als diners que ells no han sabut gestionar bé, i encara es permeten el luxe de demostrar als ciutadans aquesta espècie de connivència entre polítics i banquers, aquesta vegada mitjançant un indult a un d'ells.

És en aquest país on el malestar social creix davant les polítiques econòmiques i reformes estructurals que s'han aprovat i aplicat, on la resignació de recolzar mals menors ja no és una via a la qual es pot recórrer. Són els nostres polítics els qui segueixen actuant d'esquena als ciutadans, permetent els abusos dels bancs, els seus privilegis, les retallades en els serveis públics, els desnonaments, etc... Amb prou feines uns dies després de les eleccions, queda patent que els "socis del pacte", polítics i banquers, responsables de portar-nos al caos i promoure la injustícia, no han escoltat les nostres reivindicacions i aquest indult no ve a ser més que una burla als ciutadans que exigim un canvi d'aquest sistema, en el qual els seus governants han deixat de complir les seves obligacions i responsabilitats en la defensa dels drets i interessos de la majoria social. Aquest indult posa en evidència el que venim denunciant, aquesta actitud condescendent, protectora i benefactora de la nostra classe política als seus aliats, els bancs, en comptes de protegir els interessos de la ciutadans, atorgant el privilegis a un dels seus directius. Com és habitual, sembla que ni bancs ni els seus directius estan obligats a pagar pels seus errors com la resta dels ciutadans, ells estan protegits pels polítics.

Davant aquesta situació, tornem a denunciar i a exigir la regeneració del nostre sistema polític i econòmic. Demanem a la societat que desperti i es comprometi en la lluita per salvar els assoliments democràtics, basant-nos en els valors ètics, de justícia i llibertat. Siguem ciutadans compromesos. Volem aconseguir un món més humà, perquè "No som mercaderia en mans de polítics i banquers".

Ana Menéndez
Democracia Real Ya. Madrid
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1