Dilluns25 de maig del 2009
Opinió
Heribert Barrera
Opinió
Heribert Barrera
Icona opinions 262 opinions
94votsVota
Oportunitat i viabilitat de la proposta de Joan Carretero
L’article que Joan Carretero va publicar el mes passat a l’AVUI ha suscitat tota mena de reaccions i comentaris. El que Carretero proposa és que, a les properes eleccions, es presenti “una candidatura d’ampli espectre que tingui com a eix programàtic central la proclamació unilateral de la independència de Catalunya”. És sobre aquest punt fonamental que caldria centrar el debat; la resta és discutible i accessori. Per tant, el que cal és examinar l’oportunitat i la viabilitat de la proposta de Carretero. En el que segueix intentaré fer-ho recapitulant els arguments que l’abonen i esquematitzant com implementar-la.

1r. Catalunya pot continuar com ara?
Segur que no. Anem perdent posicions i el nacionalisme imperialista espanyol refloreix. Si no avancem, recularem irreversiblement. En l’Estat actual els catalans no tenim altra perspectiva que la d’ésser assimilats, perdre la batalla de la llengua i acabar com una regió més, sense cap garantia que això signifiqui el final de les discriminacions i de l’explotació sistemàtica. La pròxima sentència del Tribunal Constitucional probablement ho deixarà clar. Si no ens resignem a aquest destí, l’única sortida és la independència.

2n. Aconseguir la independència, és fàcil?
No. Han passat els temps en què podia bastar proclamar-la des d’un balcó. En el context europeu actual cal fonamentar-la en el resultat d’un referèndum. Com que el govern de l’Estat no donarà mai el permís constitucionalment preceptiu, ens caldria per a poder celebrar-lo, un govern català valent, inequívocament independentista, que comptés amb un suport parlamentari sòlid i que, excloent la violència, gosés utilitzar tots els mitjans al seu abast per a transgredir la il·legítima legalitat vigent.

3r. El govern de l’Estat ho toleraria?
No és gens segur. Però, si volgués impedir-ho, hauria de recórrer a l’exèrcit i, en aquest cas, tot i haver perdut, hauríem aconseguit l’objectiu tan desitjat: que Europa i la resta del món coneguessin la natura del nostre problema. A partir d’aquí, nous horitzons serien possibles.

4t. Es pot guanyar el referèndum?
Sí, però no sense esforç. Caldria obtenir una participació important i el suport de més de la meitat dels votants, és a dir, prop del 40% dels ciutadans amb dret de vot, i actualment els independentistes declarats som lluny d’assolir aquest percentatge. Això no significa, no obstant, que estiguem condemnats a la inacció o al fracàs. Hi ha a Catalunya un nombre considerable d’independentistes potencials que, si aconseguíssim mobilitzar-los, podrien decantar la balança. Fa ja vint anys en Josep Poca deia, a l’AVUI, que eren independentistes tots els catalans que no renunciarien a la independència “si els fos concedida per reial decret i amb la seguretat de no rebre represàlies de cap mena”. Aquesta afirmació crec que és encara vàlida. Per inclinar el vot dels independentistes potencials caldria, això sí, una campanya molt intensa, denunciant la situació real del país, rememorant el nostre llarguíssim memorial de greuges, i explicant que la independència seria econòmicament viable, tal com demostren estudis solvents, com el recent de Ros Hombravella.

5è. Per tirar endavant el projecte, què caldria fer?
El pas essencial seria portar al Parlament una majoria d’independentistes convençuts, juramentats a actuar com a tals; conscients que per raons demogràfiques el temps juga contra nostre, i immunes als miratges d’una evolució positiva de l’Espanya actual o d’un acreixement automàtic de l’independentisme simplement si demostra que sap governar.

6è. Aquesta majoria, com podria obtenir-se?
El primer pas seria el que proposa Carretero: presentar, a les pròximes eleccions, candidatures transversals que portessin al Parlament (i a les Corts) un grapat d’homes i dones compromesos a prioritzar de manera absoluta la causa de la independència; que parlessin clar, donessin la cara i denunciessin la inoperància de les negociacions i pactes amb l’adversari. És a partir de la seva tasca que fóra possible, més tard, obtenir majoria absoluta al Parlament.

7è. Aquestes candidatures transversals, són actualment possibles?
Sí, si es plantegen no com la candidatura d’un nou partit sinó com un aplegament solidari per fer front a una emergència nacional. Les diverses agrupacions i plataformes independentistes, que actualment treballen al marge dels partits, haurien de tenir un paper essencial en la promoció de l’aplegament. En ell ningú no hauria de renunciar a la seva ideologia, als seus orígens, o a les seves sigles. Caldria oblidar ressentiments i greuges, antics o recents, i aplegar sense exclusions tothom que acceptés que la independència és actualment un a priori al qual, políticament, cal subordinar-ho tot.

En resum, la proposta de Joan Carretero em sembla oportuna i viable
. L’independentisme virtual no té cap sentit, cal passar a l’acció. Macià ens ha de servir sempre d’exemple. Si no hi ha cap iniciativa millor val la pena d’intentar el que Carretero proposa. Segur que hi tenim molt a guanyar i ben poc a perdre.
La TafaneraRemoumeIndependènciaDelicious
Opinió del lector

Normes d'ús
A cada comentari hi ha dues opcions de vot, un signe positiu i un de negatiu, que permeten valorar el seu contingut. Quan els vots negatius sumen una quantitat predeterminada, el text s'oculta i al seu lloc hi apareix una advertència. L'ocultació d'un comentari reflecteix exclusivament l'opinió dels lectors.
Icona opinions 262 opinions
262. Gràcies, president.
Zack 22.05.09, 23:30
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
261. Pensa tard i malament Si a Rodríguez Zapatero el considero que pensa be, però tard, al Sr. Carretero li dic que “aquest català , pensa tard i malament”; mentre fou conseller del govern de la Generalitat presidit per Pasqual Maragall , es pot dir que ningú sabia que existís , fins que l’ensarronada de l’estatut , en que Artur Mas amb cobdícia per poder aconseguir la presidència del govern de Catalunya , pactant amb Zapatero l’estatut , i poder fer realitat el seu somni, que no fou complert , mostrant una vegada mes els pocs escrúpols del President , fins al punt de exigir a Pasqual Maragall, per deixar el camí lliure al Sr. Montilla, amb complicitat d’ERC. Des d’aquell moment , el Sr. Carretero no ha parat un sol moment de moure brega dintre d’ERC, aconseguint la divisió d’opinions i de posicions , que si no hi ha una predisposició ferma per part del grup majoritari per intentar reconduir l’idea d’ERC al seu principis ideològics , amb coherència inspirant confiança als ciutadans de tendència esquerrana , Carretero haurà aconseguit fer mes mal que be a Catalunya , perquè l’afany de poder haurà tingut mes força que el sentit comú i que la intel·ligència política. Som la majoria dels catalans que volem l’independencia de Catalunya, però això no s’aconsegueix formant petits grups que cadascun escombri cap a casa seva , sinó aportant col·laboració i esforços per formar un grup suficientment fort i ferm al Parlament de Catalunya, que obligui a l’espanyolisme a reconèixer la realitat del poble català al Congres dels Diputats, que sempre a sigut respectuós amb Espanya i els espanyols, però que com tot en aquest mon , arriba el moment que s’han de prendre decisions importants , que no sempre agraden a tothom. Tots sabem que el PSC, subordinats del PSOE, mai donaran suport a l’independentisme català , i es per aquesta raó que la resta de forces polítiques , han de tenir la suficient intel·ligència i coherència per posar tots els esforços dintre de un mateix bloc , perquè no quedi un sol cap per lligar , si de veritat volem aconseguir poder decidir lliurament el que , el com i el quan al nostre país ,Catalunya. Màrius Viella La Bisbal d’Empordà 21-5-2009 T/. 972640762
Marius Viella 23.05.09, 11:32
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
260. Herr Heribert és molt maco. M'agrada.
Adolf Hitler 23.05.09, 11:54
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
259. I què passaria si declarem la Independència???? Ens enviaran els tancs???? A Europa es permetria un genocidi al 2009? De què hem de tenir por?????? I els que volen ser espanyols, cap problema, carretera i que tornin a casa.
Vic 23.05.09, 10:14
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
258. És una vergonya que l'Avui en paper no hagi publicat aquest article! Es tractava de crear POLÊMICA REAL, no virtual, com les que hi ha per aquí. El consell general de l'Avui, que segons tinc entès hi xerren en castellà i estan dominats per dos caragirats com en Godó i en Lara, ho ha vetat. No els ha passat pels ous que les paraules d'en Barrera tinguin la mateixa ressonància que les d'en Carretero. Us n'adoneu? A l'Avui!!!
Francesc 22.05.09, 14:59
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
257. Aquesta opinió ha estat considerada inapropiada pels lectors i s'ha ocultat.
256. Aquesta opinió ha estat considerada inapropiada pels lectors i s'ha ocultat.
255. Aquesta opinió ha estat considerada inapropiada pels lectors i s'ha ocultat.
254. Aquesta opinió ha estat considerada inapropiada pels lectors i s'ha ocultat.
253. Heribert Barrera: Totalment d'acord amb el vostre article.
Un militant d'ERC 21.05.09, 17:35
puntua'l Voteu el comentari Voteu el comentari
Paraules clau
Heribert Barrera, Joan Carretero, ERC, Independència
Articles relacionats
>> 21 de maig de 2009 Heribert Barrera avala el partit de Carretero
>> 18 d'abril de 2009 Patriotisme i dignitat