Diumenge, 11 de desembre de 2011 | 12:40
Vostè es troba a: Inici > Política >

La Unió Europea avança sense el Regne Unit

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Els britànics es queden aïllats en el seu rebuig al nou Tractat
La Unió Europea avança sense el Regne Unit
09/12/2011 17:35
9David Cameron
EP.- Els líders europeus han acordat aquest divendres avançar sense el Regne Unit en un nou Tractat intergovernamental per endurir la disciplina fiscal, l'obejectiu del qual és recuperar la confiança dels mercats en l'eurozona i frenar així la crisi de deute, acord al qual s'han sumat els altres 26 països de la UE.
El primer ministre britànic, David Cameron, s'ha quedat aïllat després de vetar una reforma a 27 del Tractat perquè la resta de socis rebutjaven la seva exigència de garanties per eximir a la City de Londres de la regulació financera de la UE.

Després d'alguns dubtes inicials d'Hongria, República Txeca i Suècia, tots els Estats membres de la UE, excepte Regne Unit, han expressat la seva disposició a sumar-se al nou Tractat després de consultar amb els seus respectius parlaments. "Aquest Tractat estarà obert als països de fora de l'euro. Excepte un, tots estan considerant participar", ha dit el president permanent del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en la roda de premsa final de la cimera sense nomenar a la delegació britànica.

El nou pacte fiscal, que havia estat reclamat pel president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, inclou totes les propostes de França i Alemanya, com l'obligació de fixar per llei, preferiblement en la Constitució un límit de dèficit del 0,5% del PIB, multes automàtiques per als Estats membres que superin el llindar del 3% i nous poders per a la Comissió perquè pugui demanar modificacions als pressupostos nacionals dels països amb problemes.

El nou Tractat se signarà al març de 2012 i el termini de ratificació serà "molt reduït", segons ha assegurat el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso. Les autoritats irlandeses creuen que hi ha un 50% de possibilitats que el pacte exigeixi un referèndum a Irlanda, la qual cosa podria retardar la ratificació.

El president del BCE ha qualificat l'acord de "molt bon resultat" i ha assegurat que està "bastant prop d'un bon pacte fiscal". Els líders europeus esperen que el compromís sobre les noves regles d'austeritat deixi al BCE la via lliure per augmentar la seva compra de bons espanyols i italians.

Per la seva banda, la canceller alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que la "credibilitat" de l'euro "està escrita en majúscules" gràcies al pacte. Merkel ha deixat veure el seu malestar pel veto de Cameron perquè al seu judici també l'economia britànica es beneficia de l'estabilitat de l'euro. "Lamentem que el Regne Unit no ens seguís, però les seves condicions no eren acceptables", ha assenyalat.

"Haguéssim preferit una reforma dels Tractats a 27. No ha estat possible tenint en compte la posició dels nostres amics britànics", ha assenyalat el president francès, Nicolas Sarkozy, que ha tornat a protagonitzar un dur enfrontament amb Cameron. De fet, les imatges de la trobada mostren que ni tan sols va voler respondre a una salutació del britànic.

"Per acceptar una reforma dels Tractats a 27, David Cameron ha demanat el que tots hem considerat inacceptable, un protocol en el Tractat que permeti eximir al Regne Unit d'algunes regles sobre serveis financeres", ha explicat el president francès.

"No hem pogut acceptar-ho perquè considerem que part dels problemes del món vénen de la desregulació dels serveis financers", ha insistit. "El que s'oferia no correspon als interessos britànics i per això no ho he acceptat", ha explicat Cameron, per la seva banda.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1