Dilluns, 12 de desembre de 2011 | 12:28
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Mig pa i un llibre

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Mig pa i un llibre
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
09/12/2011 10:04
No sólo de pan vive el hombre. Yo, si tuviera hambre
y estuviera desvalido en la calle, no pediría un pan;
sino que pediría medio pan y un libro.

Federico García Lorca

 
Blanca Llum Vidal, poetessa, estudiosa, rapsoda i aquest curs i circumstancialment alumna meva, em va fer ahir un regal preciós. Jo estava tan enfeinada com sempre, amb la cabòria afegida d’haver d’escriure avui aquest article i no tenir gaire idea del tema a tractar. I no perquè no n’hi hagi, de temes. Ja sabeu que d’això en sobra. Sinó perquè no sempre és fàcil trobar un camí que conjumini l’opinió, l’actualitat i la finalitat cultural d’aquesta columna.

El cas és que, a mitja tarda, m’arribà un correu. Blanca Llum m’enviava un text de García Lorca que jo no coneixia i que, òbviament, em va encuriosir. L’acompanyava amb una sola expressió: “Visca! Visca en Lorca!”. I és que, en realitat, no calia res més. Després de llegir les paraules del poeta, amb l’emoció a la gola, jo també vaig murmurar un visca! contingut en la solitud del meu despatx.

El text, intitulat Medio pan y un libro, correspon a l’al•locució pronunciada pel poeta el mes de setembre de 1931 a Fuente Vaqueros, el seu lloc de naixement, amb motiu de la inauguració de la biblioteca del poble. Eren temps de república i, encara, la cultura jugava en la societat un paper destacat. Lorca va confegir un discurs lúcid i preclar, amarat de sensibilitat poètica, on advocava per la importància cabdal de la lectura, de la literatura, de la formació de l’ésser humà com a únic mitjà de superació.

Sabeu que he defensat aquesta posició, en aquests meus articles, fins a l’avorriment. Us deu sonar moltíssim la meva recurrent afirmació: “només la cultura ens pot salvar”. Per això em temo que, des d’aquest punt de vista, avui no seré especialment original. Tanmateix, em va estremir el clam d’en Federico. A l’inici de la Segona República, amb una posició de compromís que li va costar la vida, el gran poeta demanava la cultura (la cultura, la cultura sempre, amb majúscules i per a tots) amb la il•lusió de la gent entusiasta que encetava un nou projecte.
Federico García Lorca, fotografía
Setembre de 1931. Després, el negre pou del franquisme i el forat imperfecte d’una transició malgirbada i d’un món global de futur incert. Ara, desembre de 2011. Han passat 80 anys i, tristament, hem de repetir el clam. I cridar ben fort. Les retallades que devem a la sagnant avarícia dels taurons de la banca i de l’economia mundial s’acarnissen amb el feble i passen les tisores per on fa més mal. La sanitat (salut del cos) i l’ensenyament i la cultura (salut de l’ànima). No ens volen sans i savis. Ens volen malalts i ignorants.

Doncs no. Lluitarem pel no. Ahir em van arribar a l’ànima les paraules del gran poeta i avui, a més de recordar-lo, a més d’agrair a la Blanca Llum que pensés en mi i m’enviés el text, vull recuperar la seva vigència. Tant de bo no hagués de ser així. Tant de bo poguéssim parlar-ne, simplement, amb el respecte que es mereix un vestigi del passat. Però em temo que no serà possible. Encara podem sentir a la pell l’actualitat dels mots, la projecció ineludible que els aboca envers l’obscur esdevenidor. I, per damunt de tot, la nostra obligada responsabilitat a l’hora de perpetuar-los.


Gracias, Federico.
Y yo ataco desde aquí violentamente a los que solamente hablan de reivindicaciones económicas sin nombrar jamás las reinvindicaciones culturales, que es lo que los pueblos piden a gritos. Bien está que todos los hombres coman, pero que todos los hombres sepan. Que gocen todos los frutos del espíritu humano porque lo contrario es convertirlos en máquinas al servicio de Estado, es convertirlos en esclavos de una terrible organización social.
Elena Ferrer
10/12/2011
anna, no l'he pogut llegir fins avui. fantàstic! tens i dónes força!
Emili Gil
10/12/2011
Genial, moltes gràcies Anna Maria, per fer-nos saber amb les teves paraules, i amb les del Lorca, que, malgrat tot, no estem sols. Fins a la victoria sempre!
Marta Valls
09/12/2011
Especialment emocionant... Un article escrit amb l'ànima... Gra`cies!!!!
JORDI V.
09/12/2011
Bon article. I rabiosament actual. García Lorca tenia raó, i la dominació de les persones passa per, o bé privar-les de l'accés a la cultura, com passava abans, o bé convertir-les en tècnics especialitzats (com passa ara, copiant el model dels EUA) de qualsevol mena (parlo tant d'un informàtic com d'un cirurgià o un físic quàntic), que en saben un niu del seu tema però que no tenen formació humanística ni gran cultura general. I això ens converteix en força de treball qualificada, però també en presa fàcil de dominar i fer passar per on volen. I ens ho creiem tot. Felicitats. IO
Teresa
09/12/2011
Gràcies per escriure aquest article, Anna! I tant que m'ha emocionat!. A casa, quan era petita, els meus pares ho passaven magres per posar un plat a taula cada dia, però també era important aquell conte o llibre que arribava de tant en tant per alimentar-nos l'esperit. Algú va dir "La bellesa salvarà al món", que ve a ser el que diu l'article... Quan ens ocuparem més del ser que del tenir? Petonets!
Àngels Esterri
09/12/2011
Gràcies
Tura
09/12/2011
I tant que emociona !! Sempre he pensat que no hi ha res millor que la cultura...amb ella podem ser lliures ! Gràcies per tot Anna, l'article, boníssim ! Tura.
Jordi Gomara
09/12/2011
Si no sabies trobar del que parlar exactament que fos contextualment adequat, al final has donat en el clau
Maria Rosa Salvadó
09/12/2011
Comparteixo tot el que dius en el teu article, tan ben explicat. Gràcies per haver-ho compartit. I sí, només la cultura ens pot salvar. Dissabte passat vaig assisitir a un recés, on una persòna sàvia i neta de cor va dir quelcom molt cert: "hi ha tres coses que ens invaliden: la por, el sentiment de culpa i la ignorància"
Patri Cia
09/12/2011
Molt maca aquesta anècdota. Però sobretot, a part del tema reivindicatiu cultural, m'ha agradat la iniciativa de la teva alumna. Una cosa és fer quelcom que t'agrada. Però poder transmetre, com ho fas tu quelcom tant important com la cultura, amb entusiasme fa que s'encomani a qui t'escolta. Gràcies per la reflexió de l'article, continuem indignats amb les retallades!!!
Ramon
09/12/2011
Molt bó. Jo crec que entenen perfectament la diferència entre pobles cultivats i els que no ho son. Penso que aquest va ser un dels motius pels que van afusellar en Lorca. Al poder no li interessa la gent crítica i menys si ténen poder divulgatiu. Em sembla que la Gemma la clava en la seva opinió. Es més fàcil de dominar un poble inculte que als que ténen les eines suficients per pensar i decidir per ells mateixos.
Elies
09/12/2011
Bravo!
Judit B
09/12/2011
Molt bon article, Anna.
Elena Serra
09/12/2011
Gràcies Anna per compartir aquesta vivència. Avui més que mai cal lluitar per la cultura i tenir ben presents aquestes meravelloses paraules de Lorca, gracias Federico
Teresa Solana
09/12/2011
Enhorabona, Anna. L'article és magnífic. A mi també m'ha emocionat. És una llàstima que hi hagi qui encara no entén que la diferència entre la civilització i la barbàrie passa precisament per la cultura. Ens esperen temps bàrbars... Però ressistirem!
Gemma C. O.
09/12/2011
La incoltura del poble és l'aliment dels dirigenst. Com més "tontos" millor, ens podem explicar les coses a la seva manera, amagar-nos tot i més i fer la seva inpunement. La cultura no és el seu negoci. Cal recordar, ensenyar, lluitar i no deixar mai de pensar.
marta roig
09/12/2011
oh, Anna, m'ha agradat molt el teu article. Un poble culte, és un poble que té mitjans per avançar, però si uns quants els neguen aquest dret, aquest poble morirà d'ignorància. Gràcies per recordar-nos la importància de saber.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1