Actualitzat el 09/12/2011 a les 00:00h

La grossa de Nadal

Un any més el Nadal ja és aquí, i per si no n'havíem pres prou consciencia encara, només cal veure els llums dels carrers, les campanyes publicitàries i demés elements que s'encarreguen de recordar-nos en cada moment que un any més ja hi tornem a ser. Segur que el Nadal evoca moltes coses: àpats, regals, viatges, records, família... i com no, la famosa loteria de Nadal. Aquesta esdevé un clàssic al nostre país per aquestes dates tan tradicionals. Se celebra cada any des del 1812, encara que la denominació de "sorteig de Nadal" data del 1892.

Enguany el ritme de vendes esta sent molt més elevat respecte les passades edicions, i sembla que no es deixa tot tant per última hora. Incentivats fonamentalment per dos factors: la virulenta crisi econòmica i el major import dels premis principals (primer i segon), enguany la grossa és de quatre milions d'euros a la sèrie, o el que és el mateix quatre-cents mil euros al dècim, lo qual significa un increment de cent mil euros per dècim respecte el mateix premi de la passada edició.

Hem de saber també que la de Nadal és una loteria a que molts juguem ben bé pel fet de jugar, perquè és tradició o per la especial propensió a fer-ne participacions en entitats tant diverses com centres educatius, clubs esportius, associacions, o senzillament per aquell: "i si cau aquí"... la realitat en quant a probabilitats de sortir-ne premiats, segons comenten diversos experts matemàtics que han estudiat la matèria, són més baixes en aquest sorteig que no pas en d'altres com per exemple el "del nen" que també es desenvolupa per les festes nadalenques.

Tot plegat ens porta a somniar... i si sóc jo l'afortunat amb algun dels premis? No, no pretenc pas fer cap reflexió sobre que se n'ha de fer dels diners en aquests casos: un viatge, muntar un negoci, repartir-los, el ja famós tapar forats... això ja és cosa de cadascú si es donés el cas evidentment. Jo el que vull és comentar que aquest premi per sort dels afortunats i mai més ben dit, està exempt de pagar l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), i en el cas que la butlleta afortunada anés a parar a una societat mercantil, no als socis sinó a la societat, aquest guany també es troba exempt de tributar, en aquest cas per impost de societats. Dit d'una altra manera ens enduem el premi íntegre pel 100% del que ens ha tocat i a més no caldrà declarar-lo.

Aclarit doncs que per aquest premi no haurem de passar per caixa amb el fisc, dir que aquest no és l'únic, i que passa el mateix amb els altres premis de loteries organitzades per l'entitat pública empresarial "Loterias y Apuestas del Estado" (primitiva, quiniela...), les dels òrgans o entitats de les comunitats autònomes, les de la Creu Roja i les de la ONCE. Igualment estan exempts els premis de loteries, apostes i sortejos organitzats per organismes públics o entitats que exerceixin activitats de caràcter social o assistencial sense ànim de lucre establerts en d'altres estats membres de la Unió Europea o del Espai Econòmic Europeu, i que persegueixin objectius idèntics als organismes o entitats assenyalats anteriorment.

Per contra sí que convé destacar que els demés premis que hom pot obtenir, com per exemple els dels casinos, bingos, mitjans de comunicació, rifes populars... en principi sí que estan subjectes a impost, IRPF o societats, i per tant s'han de declarar a hisenda.

Fent-ne una lectura una mica més enllà, podríem dir que el premi de la grossa no tributarà per IRPF el primer any, però sí que ho farà en els anys successius si per exemple aquests diners s'han dipositat en algun banc i aquest ens remunera pels corresponents interessos, o per qualsevol altre rendiment que puguem obtindre per la futura mera inversió d'aquests. A més a més, i per aquest any 2011 i el proper 2012 també, s'ha d'anar amb compte ja que s'ha restituït l'impost sobre patrimoni, de manera que un agraciat amb la grossa si no tingues gaire patrimoni preexistent, només el domicili habitual per exemple, no haurà de pagar l'impost si només li toca un dècim premiat, ambperò si disposes d'un cert patrimoni preexistent amb la pluja de diners rebuts podria ser que superi el llindar pel qual es vegi obligat a presentar el nou impost de patrimoni, cal doncs que els afortunats s'assessorin adequadament per la nova vida.

I per acabar, recordar que si es comparteix un dècim amb altres persones, és convenient, que en cas de tocar, cadascú cobri directament la seva part proporcional corresponent, ja que si ho cobra un de sol i ho ingressa posteriorment als demès, podrien tenir problemes amb hisenda que ho intentaria vestir com una donació.

Que tinguem tots molta sort!

Navega per les etiquetes

loteria

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Jordi Rojas
Coordinador i professor dels estudis d'Empresa de la FUB
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: