Dimarts, 13 de desembre de 2011 | 12:55
Vostè es troba a: Inici > Política >

Amaiur aconsegueix grup parlamentari pel seu compte

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Els abertzales 'passen' d'Esquerra
Amaiur aconsegueix grup parlamentari pel seu compte
13/12/2011 11:36
9Diputats d'Amaiur
Amaiur ha aconseguit formar grup propi en absentar-se el seu diputat per Navarra, Sabino Cuadra. D'aquesta manera, els abertzales no necessiten del suport d'Esquerra Republicana de Catalunya, que per boca del seu president, Oriol Junqueras, havia proposat un grup conjunt.
El diputat d'Amaiur per Navarra, Sabino Cuadra, no ha acudit a la sessió constitutiva del Congrés per problemes personals d'última hora, per la qual cosa no podrà assumir la condició de parlamentari, la qual cosa implica que, quan els seus companys reclamin la formació de grup, no comptin amb la circumscripció de Navarra, que és precisament on Amaiur no compleix el mínim del 15% de suport que s'exigeix.

El Reglament del Congrés estableix que, per constituir grup parlamentari es necessita un mínim de cinc diputats i un percentatge de vot determinat: o el 5 per cent estatal o el 15 per cent en les circumscripcions on s'hagin presentat.

Amaiur va aconseguir set diputats en les generals del 20 de novembre i compleix amb el 15 per cent a Biscaia, Guipúscoa i Àlaba, però no a Navarra, on es van quedar a unes dècimes.

Al no assistir a la sessió constitutiva, el diputat per Navarra no podrà acatar la Constitució i, per tant, no podrà completar els tràmits per assumir la seva condició plena de parlamentari. Aquesta situació no es resoldrà fins al proper ple ordinari, possiblement a la tornada de Nadal.

En canvi, la petició per formar grup propi s'ha de resoldre aquesta mateixa setmana. Així les coses, Amaiur ho demanarà amb els sis diputats en les circumscripcions dels quals se supera el requisit del 15 per cent de vot i tractarà així d'eludir el problema de Navarra. L'última paraula la tindrà la Taula del Congrés, amb majoria absoluta del Pàg.

Proposada d'Esquerra

Una altra de les opcions amb les quals comptava Amaiur per formar grup propi era la proposta de Esquerra de formar un grup propi al Congrés dels Diputats al costat d'Amaiur i Geroa Bai, una idea que requeria del concurs de BNG i CC per complir amb el reglament, i que contemplava que posteriorment gallecs i canaris passessin al grup mixt.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1