Actualitzat el 13/12/2011 a les 00:01h

Sí que hi ha alternativa

A l'hora d'analitzar la crisi, la majoria de polítics i opinadors arriben a una conclusió unànime: si volem sortir-ne, no hi ha cap més alternativa que les mesures d'austeritat i retallada. Ho va verbalitzar el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, durant la magnífica entrevista que li  va fer Mònica Terribas a TV3. I s'encarreguen de recordar-ho a diari la majoria dels articulistes i tertulians que ostenten el monopoli dels espais d'opinió als mitjans catalans. Aquesta maniobra discursiva no és nova: és coneix com estratègia TINA (“There is No Alternative”, en les seves sigles en anglès) i la va patentar Margaret Tatcher durant els anys vuitanta per justificar les seves polítiques antisocials. L'estratègia TINA té nombrosos punts febles. El principal, que parteix d'una mentida. Perquè és fals que no hi hagi alternativa: en política, sempre n'hi ha. I en economia, també.

Parlem d'alternatives, doncs. Si es tracta de reduir el dèficit públic, és a dir, la diferència entre el què l'estat ingressa i el que acaba gastant, hi ha dues formes de fer-ho. La primera és la que ha triat l'executiu d'Artur Mas: disminuir la despesa retallant serveis i prestacions. L'altra opció és recaptar més, és a dir, incrementar els impostos. Arribats a aquest punt, hi haurà qui dirà que el problema és que Catalunya pateix els mals del dèficit fiscal amb l'Estat espanyol, i això ens impedeix emprendre aquesta mena de mesures. Doncs bé, qui digui això, també s'equivoca. Catalunya, és cert, ho tindrà més fàcil quan sigui un estat que pugui definir les seves polítiques en tots els àmbits. Però l'actual Generalitat, si bé no té sobirania fiscal absoluta, té prou capacitat per crear i gestionar impostos. L'administració catalana podria instaurar, per exemple, un impost sobre els dipòsits bancaris. França, Alemanya o el Regne Unit han adoptat taxes similars, i no s'ha acabat el món. Amb una tarifa moderada, entre el 0,2% i el 0,5%, podríem guanyar 592 milions d'euros. També es podria incrementar el tram de l'IRPF que recapta directament la Generalitat (el 50% del total d'aquest impost, el més just de tots els existents, perquè paga més qui més té). Un increment moderat aplicable només a les rendes superiors a 250.000 euros anuals permetria sumar 65 milions extra. Una altra forma seria recuperar l'impost de successions, que el tripartit ja va escapçar i que CiU i PP han acabat de liquidar. Si només paguessin herències superiors als 400.000 euros, es podrien obtenir 102 milions més, segons dades del mateix Govern. Aquí caldria eliminar també un altre mite: el que diu que aquest impost afavoreix la fuga de capitals cap a territoris amb fiscalitats més laxes. A Alemanya existeix, amb exempcions similars. A França també n'hi ha, i l'exempció és de fins a 156.000 euros. Al Regne Unit tributen totes les herències superiors a 367.000 euros...  No sembla pas que els vagi més malament que als catalans.
 
Tot plegat podria fer-ho el Parlament de Catalunya avui mateix, exercint la poca sobirania de què disposa, i el volum del que s'ingressaria seria, si fa no fa, el mateix que pretén estalviar el govern de CiU amb les impopulars retallades. A més, són mesures que no les impulsen els temibles indignats o l'“estalinista” Vicenç Navarro: de fet, les va proposar ERC al Parlament de Catalunya el passat 30 de novembre. També Iniciativa per Catalunya-Verds ha plantejat mesures similars, inclosa la instauració d'una ecotaxa, que tampoc han prosperat: han estat rebutjades pel front que formen CiU i PP. No és veritat, per tant, que no hi hagi alternativa. N'hi ha: una altra qüestió és què no ens la deixin veure. De fet, d'aquestes propostes d'ERC no se'n va parlar gaire. Just el dia en què van ser presentades, el diputat Alfons López Tena i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, es van veure immersos en una ferotge batalla dialèctica arran de l'ús de l'expressió “Espanya ens roba”. Hi ha cortines de fum molt decoratives, i també hi ha independentistes bastant curts de vista.

Navega per les etiquetes

retallades

Referències a Internet

retallades

COMENTARIS

+1
-2
País de rics o País d'amor
Anònim, 13/12/2011 a les 12:09
És una bona mesura, però aquest govern va amb molta cura amb els rics, no els vol molestar, segur que si els propis rics diguessin que sí, hi posarien els impostos, algun cop he sentit a algú de CIU que és necessari que el capital privat col·labori, així amb aquestes paraules, com convidant-los. Hem de mirar també quin país tenim: el del gran Barça, el que vol grans empreses que inverteixin, si es vol un país així, a l'engròs, és normal que es vagi amb cura amb els rics, si es volgués un país més normal, s'hi posarien les mesures i llestos i qui es molestés, doncs mala sort que marxés a un país de rics, que n'hi ha molts.
+2
-0
Xocolata del lloro
Manel Bargalló, 13/12/2011 a les 10:30
És clar que es pot incrementar els impostos, però aixó sense una política d'austeritat i canvis estructurals, només pot significar allargar l'agonia un o dos anys més i després la mort més ràpida.
Si el dèficit anual en el darrer tripartit era de prop de 8.000M€ (diferència entre ingresos i despeses) el que vosté diu no arriba al 10% en el millor dels casos.
Però no compte que aquests increments d'impostos pot frenar la sortida de la crisi. No dic que alguns dels imposts que vosté diu, no s'haurien d'implementar, però amb molt de compte i sobretot amb altres mesures més efectives com:

1)Copagament sanitari i les medicines no critiques
2)Privatitzar la gestió de la sanitat sense que això impliqui un augment del cost a l'usuari. Implementar l'ús de les mutues concertades i deixar el ICS pels qui no en tinguin (com a Alemanya)
3)Canviar la llei laboral fent que sigui igual a Austria, Irlanda, Itàlia...etc a on un mes a l'any del sou treballador va a una bossa per quan sigui acomiadat o es jubili. A Catalunya seria una paga extra. L'empresa no resulta penalitzada si ha d'acomiadar treballadors, però per fer-ho cal demostrar molt clarament les raons al jutge. Si una empresa fa fallida, els treballadors no poden reclamar res dels propietaris. Si l'empresa té menys de 15 treballadors i si un d'ells està de baixa, ho paga l'estat i no l'empresa. Això aconseguiria que moltes empreses contractarien treballadors sense por i reduiria l'atur. També els treballadors per no gastar els diners de la bosa, de seguida mirarien de trobar feina fen que la llita d'aturats baixés en picat.
4) Canviar la justicia de dalt a baix. Sense un sistema de justicia mercantil i de delictes economics, a on sigui molt dificil escapar-se de casos de corrupció, malversació de fons, estafes, de morositat...etc és molt dificil fer que l'economia funcioni.
5) Transparència total dels diners que es gasta l'administració i que els treballadors sabessin a on es gasten els impostots. La gent ha de ser exigent i demanar comptes a la gestió publica per que els diners que pagen siguin eficaços. Poder denunciar els abusos i les defiències
etc




+1
-2
Impostos
Jan, 13/12/2011 a les 10:24
N'hi ha que sembla que no han entès res i no paren amb la cantarella d'augmentar els impostos. Lògicament, augmentant els impostos redueixes puntualment el dèficit públic, això ho sap el més ruc. El problema però, és que a mitjà termini, mates la iniciativa privada que, al final, és la que manté tot aquest tinglado. Adam Smith, el pare de la teoria econòmica, ja ho va dir al segle XVIII: si es vol que un país prosperi només cal tres condicions: pau, impostos baixos i una administració de justícia que funcioni.
+3
-0
EL PROBLEMA ROGER PALAS
monras, 13/12/2011 a les 07:04
ÉS QUE AQUESTES sol´lucions que dones serveixen per 1 o 2 dies d´ESPOLIACIO FICAL Hem aixó no anem enlloc com pots comptar-ho, els independetistes són persones normals que no volenqueel veí ens esclavitzi, económica i moralment, tractan-nos com i fosim esclaus seus, (deficit 10.8 %) aixó no passa a cap paí del món civilitzat, és lógic que el ùnic camí que ens toca fer és per aconseguir l éstat propi, tú també ti pots afegir no sobr ningú per obtenir la llibertad

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista. Cap de redacció de la revista Enderrock des de 2005. Va començar a aprendre l'ofici a la televisió local del seu barri, Gràcia, on encara fa vida, i va treballar durant cinc anys a la revista El Triangle. En l'actualitat combina el periodisme musical amb altres dèries, entre les quals destaca l'actualtizació constant del bloc Al darrera la nevera. També col·labora (menys del que li agradaria) amb el setmanari alternatiu Directa, del qual n'és un dels membres fundadors, i amb la revista El Temps. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat.

A Twitter: @rogerpala


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: