Dimecres, 14 de desembre de 2011 | 12:55
Vostè es troba a: Inici > Política >

Posada i García-Escudero inicien els seus mandats apel·lant al diàleg

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
"La ciutadania espera de nosaltres un esforç generós"
Posada i García-Escudero inicien els seus mandats apel·lant al diàleg
13/12/2011 14:54
Moment del nomenament de Jesús Posada
Jesús Posada, diputat del PP per Soria, ha assumit la Presidència del Congrés demanant diàleg, col·laboració i acords a tots els diputats, apel·lant a l'esperit de la Transició democràtica; mentre que Pío García-Escudero s'ha compromès a reformar el Senat, que ja presideix, per millorar la seva "representació territorial".
En el seu primer discurs com a president del Congrés després de jurar la Constitució, Posada ha defensat la Constitució com un marc que garanteix la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític. Durant la sessió, els nous diputats han jurat també la constitució i s'ha format la nova càmera.

"Són moments difícils, hi ha greus problemes que hem d'intentar resoldre i la ciutadania espera de nosaltres un esforç generós", va asseverar, després de la qual cosa va demanar buscar solucions compartides mitjançant el diàleg.

Dos catalans i dos andalusos, vicepresidents del Congrés

La malaguenya Celia Villalobos (PP), el de Huelva Javier Barrero (PSOE), la barcelonina Dolors Montserrat (PP) i el tarragoní Jordi Jané (CiU) han estat triats vicepresidents del Congrés en la sessió constitutiva de la Cambra baixa.

L'ordre de les Vicepresidències ha vingut determinat pels vots dels diputats, que només podien posar un nom en la seva papereta en dipositar-la en l'urna de l'hemicicle. Al final, amb 116 vots, la vicepresidenta primera serà Celia Villalobos, exministra amb José María Aznar i esposa d'un dels assessors de Mariano Rajoy, Pedro Arriola.

Villalobos era secretària de la Taula en la legislatura que acaba de concloure, igual que el socialista Javier Barrero, home fort del PSOE a Huelva i proper a Manuel Chaves, que ha estat triat vicepresident segon amb 100 vots (deu menys dels escons del PSOE). El seu ascens ha deixat fora de les Vicepresidències al PSC, que en les últimes legislatures, al Govern i en l'oposició, comptava amb un d'aquests llocs.
S'estrena en la Taula del Congrés la nova vicepresidenta tercera, la diputada catalana del PP Dolors Montserrat, de 38 anys d'edat, que ha aconseguit 50 vots. Filla de la diputada autonòmica catalana del mateix nom, Monstserrat és llicenciada en Dret i la passada legislatura va formar part de l'equip de portaveus de Justícia del Grup Popular que va coordinar Federico Trillo.

També repeteix en la Taula del Congrés i amb el mateix lloc de vicepresident quart el nacionalista Jordi Jané, que ha recaptat 47 vots gràcies al suport del PP, que ha permès l'entrada de CiU en l'òrgan de govern de la Cambra baixa.

García-Escudero es compromet a intentar reformar el Senat

El nou president del Senat, Pío García-Escudero, s'ha compromès aquest dimarts a "facilitar el diàleg" entre les forces polítiques per abordar l'objectiu "pendent" de reformar la Cambra alta i així dotar de "major efectivitat" la seva "representació territorial".
Pío García Escudero i Jesús Rojo
En el seu primer discurs davant un Senat recentment constituït, i una vegada que tots els parlamentaris havien pres possessió dels seus càrrecs, García-Escudero ha afirmat que l'Estat de les Autonomies s'ha "materialitzat plenament", però no així "la capacitat del Senat per portar a efecte íntegrament la representació territorial".

Per al nou president de la Cambra, des de 1978 "s'han fet esforços per donar resposta a aquest repte, el tan repetit concepte de 'reforma del Senat'", si bé ha posat l'accent que aquesta "gran qüestió segueix estant pendent".

"Vull deixar avui constància de la meva predisposició per facilitar el diàleg entre els grups parlamentaris amb la vista posada en aquest objectiu pendent: dotar de major efectivitat la funció de representació territorial del Senat, dins del nostre sistema parlamentari bicameral i en el marc del nostre model autonòmic", ha explicat.

En aquest sentit, ha advertit a tots els senadors que "només mitjançant el diàleg polític, sustentat en la lleialtat a l'esperit constitucional, es pot forjar el consens necessari per realitzar qualsevol reforma en les institucions de l'Estat".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1