Bernat Ferrer | Actualitzat el 14/12/2011 a les 12:40h

Aprendre català a l'estranger, encara més difícil

El Ramon Llull pateix una retallada del 21% i haurà de suprimir lectorats de català a l'estranger

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, ha comparegut al Parlament. Foto: ACN.

La projecció exterior de la llengua catalana no s'escapa de les retallades. El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, ha explicat avui que reduirà els 93 lectorats de català que hi ha actualment arreu del món, i que ofereixen cursos de llengua i cultura catalanes a més de 4.000 alumnes en desenes d'universitats en més d'una cinquantena de països ( vegeu-ne el mapa i el llistat en PDF ), a causa de la retallada pressupostària que ha rebut la institució. En la seva compareixença al Parlament, ha assenyalat que el pressupost del Llull s'ha vist retallat en un 21%, passant de catorze a onze milions.

Segons Villatoro, "podrà haver-hi menys lectorats, però intentarem que siguin molt més sòlids que ara". També ha explicat que el Llull "haurà d'anar a buscar altres fons de finançament" més enllà de les aportacions que rep de les dues administracions consorciades, de la Generalitat de Catalunya i del govern balear, per continuar subsistint. En aquest sentit, ha recalcat que les seves activitats permeten "anar a buscar patrocini privat, convenis amb institucions que considerin que podem ser útils en la projecció de la seva cultura", així com fons europeus.

"Hem intentat assumir una baixada de pressupost que ens ve de les administracions", ha reconegut, explicant que també s'ha reduït la despesa estructural. "Hem baixat de despesa estructural a través d'una contracció de l'equip directiu", ja que "som menys gent fonamentalment en l'equip directiu".

COMENTARIS

+1
-0
Això mateix!
Joan Despertaferro, 15/12/2011 a les 12:44
A l'ignorant i caragirat anònim, 15/12/2011 a les 00:38, de "Malversadores de fondos públicos"

Això mateix, afanyeu-vos a despedir-nos, així tots contents i més tranquils (cadascú a casa seva). No us entretingueu!!!
+0
-0
Malversadores de fondos públicos
Anònim, 15/12/2011 a les 00:38
Cataluña, regíón de piratas y asaltadores de caminos, que roba al resto del país. No les dejemos que se vayan, sencillamente les despedimos.
+0
-1
Vivo ejemplo
Anònim, 15/12/2011 a les 00:15
Del porque los catalanes han elegido como emblema el burro
+1
-0
...
Anònim, 14/12/2011 a les 20:08
Sortosament, la xarxa permet arribar a tot el món amb llibertat i sense massa problemes. La UOC ofereix uns cursos magnífics de llengües, que es poden seguir des de qualsevol punt. De fet, el català és una de les llengües més actives a internet; o sigui que els espanyols s'hi poden posar fulles, perquè la cultura catalana i el català cada dia tenen més vida i expansió a la xarxa. Potser sí que a Barcelona hi ha problemes per fer-se entendre en català en qualsevol bar del centre, però a la xarxa és ben al contrari; és nota que als llocs on hi ha cultura i coneixement el català creix, perquè és una llengua proporcionalment molt més culta que el castellà, llengua associada generalment a gent poc qualificada, poc integrada o directament espanyolista, si més no a Catalunya.
+0
-0
Catala a l'estranger
Anònim, 14/12/2011 a les 19:45
Jo vaig aprendre catala a l'estranger i puc dir que sí es molt difícil.
+4
-1
Els espanyols ens roben de cavall estant
Anònim, 14/12/2011 a les 17:08
El governs espanyols ens roben un dia sí i l'altre també, Ara tenim el tema del 750 milions que s'han fotut a la butxaca.
Quan fotrem el camp d'aquest país de lladres de camí ral que es Espanya
+5
-1
Ja n'hi ah prou!! (II)
Anònim, 14/12/2011 a les 16:59
Els castellanoparlants que pretenen fer-se passar per catalans no entenen res ni respecten res. Només cal llegir els dos posts signats per castellanots residents a casa nostra. Quan entendrem que l'enemic principal és justament aquesta mala gent? Aquests indesitjables de merda consideren que promoure el català és malbaratar diner públic, però quan es tracta de promoure TVE o el puto castellà, aleshores callen com a putes. Als primers que hem de mossegar, i ben fort, són als catalans que reneguen de la pròpia terra, la pròpia cultura i la pròpia llengua. No tot és culpa de Madrit, a vegades els veritables culpables viuen entre nosaltres, fins i tot en les nostres pròpies famílies.
+5
-1
Ja n'hi ha prou!
Anònim, 14/12/2011 a les 16:55
El problema és nostre perquè aguantem i aguantem i evitem el conflicte fins extrems en què ja hi hauria d'haver conflicte. Mentre vegin que només rondinem i no passem a l'acció, els espanyols continuaran abusant. Ara bé, hi ha gent que passa a l'acció; ahir al migdia vaig veure un bon exemple al metro de Barcelona. Uns sud-americans pretenien fer veure que no sabien que els seients són per la gent gran i les dones embarassades; el seu argument era que estava escrit en català i que no tenien per què entendre'l. Una senyora d'uns 70 anys els va clavar una bronca públicament que van quedar ben servits, jo diria que de ben poc va anar que el vagó sencer no l'aplaudís. El que ha de començar a fer Catalunya és plantar cara i complicar realment la vida als qui pretenen abusar de nosaltres i humilar-nos fent creure que a Catalunya el català és fins i tot innecessari per desenvolupar-se amb normalitat.
+8
-2
Hipocresia
Alex (Trier, Alemanya), 14/12/2011 a les 15:37
Han retallat un 32% els fons destinats als casals catalans a 2011 i es diu que els retallaran un altra 22% a 2012. Es volen carregar les delegacions exteriors del Govern de Buenos Aires i de Berlin. Cancelen convenis del Llull amb entitats com el Catalan Center de la Universitat de New York i el forcen a tancar. A 2011 han tancat els lectorats de català de les universitats de Bielefeld i Würzburg a Alemanya, les de Trieste, Pisa i Roma III a Itàlia, les de Teheran i Allameh Tabatabai a l'Iran. Ara volen tancar-ne uns quants més. I a sobre el Mas i l'inútil del Florensa (suposat secretari d'afers exteriors) pretenen fer creure que donen suport a les comunitats catalanes de l'exterior i a la projecció exterior de Catalunya. Rebentar la nostra projecció exterior perjudica no només la cultura sinò també l'economia catalana. En un món competitiu un país és atractiu pels inversors pel que és i mostra a l'exterior i no pel que retalla a l'interior.
+6
-2
Miserables
Montserrat, 14/12/2011 a les 15:16
Miserables els espanyols que questionen la promoció de la nostra llengua. I no els sembla malament la promoció de la seva llengua.
MISERABLES...tenen una cultura i una llengua que no està en perill...i no en tenen prou...volen esclafar la nostra...MISERABLES
+6
-2
Força estudiants !
I.B. Singer, 14/12/2011 a les 14:28
Tornareu a estudiar
Tornareu a examinar-vos
i tornareu a manifestar que l'idioma català encara té molt recorregut !
+6
-2
És el que ha ha...
Anònim, 14/12/2011 a les 14:23
No sé de què ens queixem. No haber votat CiU. Ja ho sabiem quin és el capteniment d'en Duran. Perquè, qui mana de veritat a Catalunya és en Duran. En Mas només fà el paper de la trista figura...
+15
-3
Té collons la cosa!
Anònim, 14/12/2011 a les 13:56
Els catalans amb els nostres impostos estem finançant l´Instituto Cervantes per a la promoció de l´espanyol i un munt de canals de la RTVE, alhora que retallem el sosteniment de l´Institut Ramon Llull i hem d´aplimar TV3. Els espanyols per la seva banda, com a premi pel nostre esforç i la nostra col.laboració, desconecten TV3 del País Valencià, i volen, ara, amb l´ajuda dels seus Tribunals de justícia, acabar amb la immersió. Va bé la cosa!
+5
-16
he dit!
Anònim, 14/12/2011 a les 13:46
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+6
-17
Expolio
Anònim, 14/12/2011 a les 12:55
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

educaweb.cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: