Actualitzat el 16/12/2011 a les 00:01h

Assenyalar el camí, no amputar les cames

Assenyalar el destí i la trajectòria hauria de ser la feina dels polítics a l’actual moment, tot i que sembla que no la saben fer i la defugen per la drecera amputant les cames del caminant. Tallar i retallar fins a dessagnar la capacitat de compra i anihilar la demanda, esdevé un pronòstic dolent per les empreses i per les persones. Trencar les expectatives sense oferir-ne d’altres només pot confondre i conduir al caos econòmic. El cercle viciós a la grega ja el coneixem.

El Japó va mostrar un camí, lent però molt menys traumàtic, que el que es pretén amb la confusió brussel·lesa servidora d’Alemanya. No és que no calgui corregir els fastuosos desequilibris econòmics, però, una vegada no es va triar aquest camí als inicis de la crisi, ara cal dilatar el període dels ajustos o se’ns anirà tot en orris. Val més 20 anys de fer la viu-viu sense creixements espectaculars, que arrasar l’economia domèstica i fer retrocedir l'esperança de vida com els hi va tocar als russos.

Respecte a l’endeutament, cal anar-lo absorbint i refinançant-lo en allò necessari amb programes d’endeutament adquirit per l’estalvi dels nacionals, reduint progressivament la pressió dels inversors estrangers. D’altra banda, aquests inversors, una vegada les agències de qualificació hagin rebaixat els deutes públics de la majoria dels països fins ara de confiança per a ells, s’hauran de conformar i invertir amb la qualificació que sigui o no invertir gens (la negació de la seva raó de ser). Respecte al diferencial de tipus d’interès entre préstecs i dipòsits, mantingut artificiosament des del Banc Central Europeu per salvar el sistema financer no suposa problemes greus de moment tot i penalitzar l’estalvi.

Ho vulguin o no, els ajustos pendents cauen del cantó de l’aparell polític i de les grans empreses, que encara no ha patit les conseqüències de la crisi. I també dels pensionistes, incomparablement millor tractats que els aturats, i no diguem si han estat prejubilats del sistema financer o d’alguna empresa de subministraments, beneficiats fins ara molt per sobre de la mitjana. Predicar amb l’exemple i no pas regalar indults com han fet el Govern del PSOE fóra un complement que la població agrairia als polítics.

Navega per les etiquetes

crisi

COMENTARIS

+0
-0
la disminució
Anònim, 16/12/2011 a les 22:37
La disminució de l'esperança de vida és la conseqüència primera i última de retallar la sanitat; ja han començat les morts per les retallades, després diran que si "en diem assassins som uns terroristes i antidemocràtiques."

Bon article.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Ferran Jaén
Nascut a Barcelona al 1954. Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Professor Titular al Departament d’Economia i Empresa a la Universitat de Vic des de la seva fundació el 1987. Fou professor col·laborador de Política Econòmica a la Facultat de Ciències
econòmiques i empresarials de la UB, mentre treballava al Servei d’Estudis del Banc de la Petita i Mitjana Empresa. I anà a la Comissió Europea com a “stagiaire officiel”, on preparà la seva tesi doctoral sobre La política comunitaria europea para las Pequeñas y Medianas Empresas. Fou Subdirector General de la Fira de Barcelona. Ha publicat llibres i molt articles d’economia. A més de ser editor i autor de SYN@PSIS, una revista gratuïta de comentari de llibres.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: