Actualitzat el 20/12/2011 a les 00:01h

Frustració global

La revista Time acaba de nomenar personatge de l'any al “manifestant”, l'indignat, que ha aconseguit que la paraula "protestar" sigui present, com mai abans, als mitjans de comunicació de tot el món.

No és la primera vegada que el setmanari nord-americà atorga aquest reconeixement a ciutadans anònims. L'any 2006 el personatge escollit va ser l'internauta. Cinc anys després, la informació de tot el món es vehicula a través de la xarxa i l' internauta ha esdevingut un ciutadà comú en qualsevol punt del planeta, des que Internet s'ha convertit en la principal eina de comunicació a l'abast de tothom.

El manifestant global o l'indignat sorgeix de la facilitat d'intercanviar informació, de coordinar protestes i expressar frustracions de manera col·lectiva i al marge dels mitjans convencionals. Que sigui precisament un mitjà convencional i conservador, el que s'inclini pels que protesten vol dir que l'escletxa del sistema actual és prou gran com perquè s'hi puguin colar les reivindicacions de milions de persones de tot el planeta. I les resumeix una de les manifestants d'Egipte quan diu: “sé el què no vull”. Des de Tunísia, on va començar la revolta de l'anomenada “primavera àrab”, fins a Nova York, passant per Líbia, Egipte, Síria, Moscou, Londres, Barcelona i Madrid tothom sap el què no vol. I es dóna la paradoxa que una part del món lluita per aconseguir un sistema democràtic (eleccions lliures) que l'altra part considera insuficient. La revista també remarca que hi ha un denominador comú a tot arreu: “la falta de lideratge i la feblesa de les institucions... Els polítics no van més enllà de la propera elecció i renuncien a prendre decisions importants”.

En tot cas, es tracta de més i millor democràcia arreu, que no vol dir menys problemes, però sí que ha de suposar més llibertat i menys desigualtats. Com diuen els editors de Time, la més gran contribució d'Amèrica al segle XXI per fomentar la llibertat no ha estat imposada militarment sinó tecnològicament com un fenomen globalitzador. Paradoxalment, Internet és un invent militar posat a disposició dels ciutadans que ha esdevingut una arma essencial alhora de fomentar la llibertat d'expressió, que ha permès estendre el “virus de la protesta” i començar a transformar el món.

Navega per les etiquetes

indignatsdemocràciaTime

Referències a Internet

Time

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: