Dimecres, 21 de desembre de 2011 | 12:20
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Instruccions per a un Nadal amb seny (i de pas tot l’any)

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Instruccions per a un Nadal amb seny (i de pas tot l’any)
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
16/12/2011 23:52
Crec que no hi ha dubte. Atesa la situació que ens envolta, cal posar seny en tot allò que fem. Mentre la publicitat a la tele (i a tot arreu) continua el seu habitual bombardeig d’anuncis com si no passés res, som nosaltres (els resignants ciutadans, el poble, els consumidors) els qui ens veiem obligats a demostrar que tenim el cap ben col•locat. És per això que, sense cap voluntat alliçonadora per part meva, sinó més aviat com una reflexió personal, he decidit apuntar tot un seguit de normes que seria bo seguir.
  1. Tema perfums. He perdut el compte dels anuncis de fragàncies, colònies i perfums que pretenen encolomar-nos. Sembla que és d’obligat compliment fer una olor espatarrant. Si no és així, no ets ningú. Ha de ser un perfum de nom rebuscat, presentat en llengua estrangera i que sigui molt car. Preferiblement francès, és clar. Jo, com a alternativa, proposo llegir o rellegir “El perfum” de Patrick Süskind. Hi surt París, un sol exemplar serveix per a molts consumidors, no caduca, no s’evapora i alimenta el propi esperit, no les narius de la gent que tens a prop (la qual cosa, tot sigui dit, por ser una tortura).
  2. Tema joies i rellotges. Anuncis relluents de dones de bandera, amb vestits de nit estretíssims i submergides en pampallugues paranormals (tot i que algunes comencen a estar una mica tronades i remasteritzades. Les dones, vull dir, no les pampallugues: NK, sense anar més lluny). Doncs bé, jo advoco pel nostre rellotget de tota la vida, amb la seva bonica corretja que es pot canviar per quatre duros (perdoneu l’anacronisme nostàlgic) quan es fa malbé. Apa, que per veure l’hora no calen més lluminàries del compte. I així no sap tan greu si se’t mulla, se’t perd o te’l foten al metro.
  3. Tema teca. Dolços, torrons, bombons amb ametlles enganxades popularitzats per exmodels nostrades, polvorons, xocolates. Que si “vuelve a casa vuelve”, que si “El Lobo qué buen turrón”. Però si tot això engreixa de mala manera, fa colesterol i embussa les artèries! No dic jo que no estigui bé consumir-ne una mica, és clar. És Nadal. Però els excessos no ens menen a res de bo i només promouen un canvi de talla de pantalons. Siguem prudents en la ingesta.
  4. Cava/xampany. Ai, “con la Iglesia hemos topado”: Això fa de mal discutir, perquè unes festes sense cava no són res. Però sempre en podem moderar l’ús, per bé del fetge, la butxaca i la seguretat vial. Jo sóc partidària dels vins i caves de qualitat, però consumits amb el cap ben centrat. Em sembla una bona mesura. I, sobretot, no m’agraden gens alguns espots publicitaris. Algú ho havia de dir.
  5. Tema telefonia/noves tecnologies/informàtica/consoles. Buf. Sobre això en podríem escriure un llibre sencer. En depenem tant tots plegats! No sabem viure sense el darrer I... (ipod, ipad, iphone), sense la darrera blackberry, sense la consola d’última generació, sense el portàtil més sofisticat... (jo la primera: em confesso culpable en nom de l’honestedat i del seny que invoco). Tanmateix, potser caldrà analitzar quines necessitats tenim veritablement i actuar en conseqüència. No tothom dóna el mateix ús a les mateixes andròmines. Per tant, abans de substituir el model antic... plantegem-nos quina utilitat pensem donar a la nova adquisició. Si no en trobem cap, serà millor que ens esperem. Encara que faci mal. Hem de ser forts!
  6. Joguines. Pedra de toc de tot plegat. Amb l’excusa de fer feliços els nens, els pares, avis, tiets, padrins i altres tanoques de la família, perdem l’oremus un any rere un altre. Després, les criatures juguen amb un tros de paper i una capsa de sabates (tret de la consola, és clar, amb això hi juguen tots). En fi. Que no ens tornem bojos, que no ens “desmadrem”. Que al final les capses i capsetes de trens, puzles, nines, soldats, gasolineres, cotxes, camions, dinosaures, “màsters del universo” i madelmans (es nota que no estic al dia?) representen un malson en els nostres reduïts pisets de ciutat. Posem-nos fre a nosaltres mateixos. I, sobretot, no oblidem els llibres, que, d’això, mai no en sobren.
Sin títuloEn fi, estimats lectors, la cosa es podria allargar molt més. Evidentment, no s’escau. Els articles tenen una extensió limitada. Tanmateix, sí que voldria concloure amb un consell que em prenc (i així ho espero de la vostra part) molt seriosament:

No regaleu animalons per Nadal o per Reis. Tenir un animal a casa és una responsabilitat seriosa, que ha de ser meditada. Només si esteu disposats a fer tot el que pertoca, és el moment de tenir-ne. Un animal no és un objecte ni una joguina. És un ésser viu amb necessitats i sentiments. Si no ho teniu molt clar, no regaleu ni compreu animals.

Moltes gràcies.
Mercè Sanchis
19/12/2011
cinc nets adolescents....uff!!! intentaré explicar que no cal consumir per nadal i que els reis son tot l'any i no de regals precisament..... unes bones festes a tothom
carmr luis tatjé
19/12/2011
TOTALMENT D'ACORD, Anna, SEMEPRE DIC QUE NO GASTARE, PERÓ DESPREÉS QUAN FALTA POC, SINCERAMENT, DE VEGADES AMB PASSO UNA MICA, SEMPRE AMB SEMBLA QUE COMPRO POC, A MI PARTICULARMENT M'AGRADA MOLT REGALAR, HI DISFRUTO MOLT, I AMB SINCERITAT QUE NO ESPERO PAS QUE ME'L TORNIN, JA SABEN QUE SÓC AXÍ. MOLTES GRÀCIES PELS CONSELLS, ANCARE QUE M'AGRADA REGALAR, SÓN PETIS DETALLS, TAMPOC GRANS COSES, QUE TAMPOC M'HO PERMET LA MEVA ECONOMIA.LLIBRES SEMPRE N'HI HAN, PEL MEU GERMÀ SEMPRE, ÉS UN GRAN LECTOR. A part de tot, el téma dels animals, ja no dic res, ja saps com me'ls estimo. Gràcies i BONES FESTES PD. M'he descuidat de dir que a casa, els regals els CAGA EL TIÓ. I ELS REIS, TAMBÉ SEMPE PORTEN ALGUNA COSETA. MAI HEM FET EL PARE NADAL.
Teresa
18/12/2011
Bona nit a tothom!! Ostres, Jordi, m'apunto a la teva idea de regal! Ara mirant La Marató em reafirmo que el regals són subjectius. Per a molts un bon regal seria trobar feina...per altres un cor, uns pulmons, uns ronyons... Per a mi el Nadal té un sentit molt diferent a la voràgine consumista. M'apunto tots els teus consells, Anna! Petons!
Jordi Gomara
18/12/2011
Jo vull de regal una cirurgia estètica general. Que em deixin molt primet i que no hagi de fer exercici. Sí
Shaudin Melgar-Foraster
18/12/2011
100% d’acord. Amb cada punt. Especialment amb l’últim dels animalons, però amb els altres també. Saps que el rellotge que duc sempre me’l va regalar el meu pare quan jo tenia 20 anys? I ja saps quants en tinc. És bonet, sí, però té molts anys, tot i això no s’ha endarrerit ni adelantat un segon en tots aquests anys. Quan a les altres coses, sóc gairebé espartana i no és broma. Els meus telèfons (de casa i mòbil) són prehistorics, no uso perfum, ni bec xampany tret de contades ocasions i en moderació. Ara bé: llibres sí que en compro força, també CDs i películes de tant en tant (aquí les peŀlícules no valen gaire més que un cafè, tret de les que acaben de sortir). Aquí al Canadà em sembla que som més sobris que a Catalunya, és la impressió que tinc.
Maria
17/12/2011
És important insistir en el tema dels animals que es regalen per Nadal. Alguns són candidats a acabar abandonats a la carretera. No oblidem que, per més que es retregui allò de l'"instint animal" i de la capacitat de supervivència, molts acabaran ferits o aixafats pels cotxes. Per no parlar dels pocs que sobreviuen en canilles als boscos i poden ser un perill per a excursionistes, boletaires i habitants de la zona.
Judit B
17/12/2011
Molt bons consells, Anna!
Tura
17/12/2011
Totalment d'acord amb tú!! Un article carregat de seny català que falta a molta gent....gràcies Anna!!
Tura
17/12/2011
Totalment d'acord amb tú; un article ple de seny català que falta a tanta gent...moltíssimes gràcies Anna pels teus consells tan encertats ! Molt bo !
Gemma C. O.
17/12/2011
Tens tota la raó. Al final et fan sentir gorda,poc sexi, pobre, de peles i esperit, aburrida, poc festiva, i no estar al lloro. Cincerament, m'hagrada el Nadal, però sobre el fet de viure una cosa diferent, amb familia, vuire unes creencies que malgrat no comparteixo del tot, si, que formen part de la meva vida, la meva cultura i la manera que tenim d'enfocar el món. M'encanten el vi i el cav, els turrons, els canalons, l'escudella......El que en cansa és tant glamour "fals".
Elies
17/12/2011
D'acord.
Victòria
17/12/2011
Gràcies pels teus savis consells i desitjo que disfrutis de les persones que estimes i t'estimen. No les hem de comprar, les tenim al costat i esperen la nostra companyia. Bon Nadal!
marta valls
17/12/2011
Em sembla que de tot això que dius no compraré res... Llibres, llibres i més llibres... alguns bombons i alguna colonieta senzilla, sense dones espectacular i homes esculpits al gimnàs... hihihi!!! Petonets!!!!!
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1