Notícies

Diumenge  25.12.2011  12:53

Mas respon a Camacho: 'És la nostra obligació arribar a acords amb diferents partits'

Ho ha dit en l'acte d'homenatge al president Francesc Macià que s'ha fet avui a Montjuïc

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refusat avui l'oferta feta ahir per Alícia Sánchez Camacho, en la qual el PP s'oferia com a soci estable pel govern. 'Em sento confortable en aquesta situació i és la nostra obligació arribar a acords amb diferents partits', ha dit Mas, responent a Camacho. Mas ha fet aquestes declaracions en l'ofrena floral d'homenatge al president Francesc Macià que s'ha fet avui al cementiri de Montjuïc.

Junqueras demana una concentració de forces

Abans de Mas, que ha fet l'ofrena acompanyada per la néta de Macià, la primera comitiva ha estat la d'ERC, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, qui ha subratllat que Macià va haver de prendre 'decisions difícils que no van rebre el suport d'altres partits tret dels republicans'. I ha tornat a fer un gest vers el govern demanant-se si els partits polítics seran capaços d'estar prou junts i fer una concentració de forces per encarar 'els grans reptes dels propers mesos i anys'.

L'Ajuntament de Barcelona torna a participar a l'homenatge

El batlle Xavier Trias ha encapçalat la delegació de l'Ajuntament, una institució que feia anys que no assistia a l'homenatge. Trias ha destacat Macià com 'una persona que ha tingut un valor especial, un fort lideratge i que va ser molt estimat per la gent'. Tot seguit, Núria de Gispert ha encapçalat la comitiva de la mesa del Parlament i, el diputat Uriel Bertran, la de Solidaritat per la Independència. 'Macià és un referent ineludible per Catalunya, atès que en la seva activitat política va fer grans gestes com el tancament de caixes, la proclamació de la República i actes de sobirania', ha dit Bertran. Finalment, Oriol Pujol, en representació de CDC, també ha apluadit la figura de Macià i ha assimilat el seu lideratge amb el de Mas.

Documentació inèdita sobre la mort de Macià

D'altra banda, l'entitat Memòria i Història de Manresa publica aquest diumenge, amb motiu de l'efemèride, dos documents inèdits sobre la mort de Macià. D'una banda, la pàgina web publica la crònica que Joan Alavedra, secretari personal de Macià, va fer a Ràdio Barcelona dos anys després de la seva mort i, de l'altra, una carta que Jaume Creus i Ventura, amic íntim de Macià, va escriure el 1970 al biògraf del cardenal Vidal i Barraquer per aclarir-li alguns detalls de la mort i el funeral del president.

Aquesta mateixa entitat ja va publicar fa unes quantes setmanes documents inèdits i de gran valor sobre la proclamació de la República, viscuda per Francesc Macià. L'Avi va saber que el president Companys havia proclamat la República, el 14 d'abril de 1931, quan era a casa de Jaume Creus, al carrer d'Aldana 3 de Barcelona. Les intenses hores que Macià va viure aquell matí, va relatar-les, uns quants anys després, Manuel Viusà, polític i pintor (1917-1998), a la biografia 'Francesc Macià, president de Catalunya' (Quaderns Som, París, 1968), basant-se en el testimoni directe de Creus. Memòria i Història de Manresa va publicar, per primera vegada, tant l'explicació dels fets que Creus envià per correu a Visuà, com les cartes sobre els fets i els detalls d'aquell dia que tots dos varen intercanviar-se.