Gemma Aguilera | Actualitzat el 22/12/2011 a les 23:59h

Estelada blanc-i-blava

Independentistes a les urnes i periquitos al camp. N’hi ha molts més dels que un culer de soca-rel voldria, i no se n’amaguen. Càrrecs d’ERC, militants de la CUP, de Rcat i de Si escampen estelades a l’estadi de Cornellà-El Prat desafiant l’etiqueta que la societat en general els ha penjat: els aficionats del RCD Espanyol són espanyolistes. En tots els sentits

Independentistes i pericos. Foto: Marcus Marc Domènec

Per a alguns és una autèntica tragèdia quotidiana que prefereixen amagar. Per a d’altres, una herència familiar irrenunciable que cal lluir amb orgull. Són periquitos i independentistes, que viuen aquesta aparent contradicció amb naturalitat. En públic o en privat. I no són pocs. A l’estadi de Cornellà-El Prat són habituals les estelades, i a les xarxes socials s’han creat un parell de grups a Facebook que reivindiquen la validesa d’una combinació de racionalitat i sentiments que, inevitablement, encara sorprèn. La pàgina de Facebook Independentistes, d’esquerres i pericos aplega persones “que vulguin fugir de l’estereotip blanc-i-blau, d’esquerres i pericos, per uns Països Catalans lliures i socialistes”. Una altra pàgina, Perikos independentistes, mira de trencar la inèrcia dels mitjans de comunicació, que “consideren que l’espanyol no és un equip català”.

L’himne d’un independentista

Quan els periquitos es posen dempeus a l’estadi per escoltar el seu himne, escolten notes d’una partitura composta per un independentista convençut. L’Antoni Mas va fer l’himne el 1999: “el dia que els independentistes em diguin que no puc ser independentista si sóc de l’Espanyol, deixaré de ser independentista, i el dia que algú de l’Espanyol em vulgui retirar el meu carnet de soci per ser independentista, l’estriparé, explica Mas, que admet que no tenia massa esperances que el seu himne tingués llarga vida, perquè “escrit íntegrament en català per primera vegada, i amb una lletra de to catalanista, tenia molts números per durar quatre dies”. Però no va ser així. Tretze anys després, segueix sonant a l’estadi. El compositor defensa la catalanitat del club, molt més accentuada ara que fa uns anys, “quan l’Espanyol era el refugi de gent, inclosos catalans, que anaven contra Catalunya, però ara aquest refugi és el Reial Madrid”.

Més estelades que a Can Barça?

El saxofonista Pep Poblet ha perdut alguna feina per “haver sortit de l’armari com a periquito”. Algunes penyes del Barça no el van voler contractar per aquest motiu. Amb tot, aquest vigatà va plantar-se al mig del Camp Nou en la festa de celebració de la lliga de Campions el 2009. “Sóc perico, però si no juga l’Espanyol, sóc del Barça. I vull recordar que l’11 de setembre passat, vaig tocar els Segadors a l’estadi de Cornellà. No poden dir el mateix el Nàstic, el Girona i el Barça B, que jugaven el mateix dia...”, remarca Poblet. Per a ell, l’afició blanc-i-blava, com a la immensa majoria dels 35.000 socis del club i els aficionats, és hereditària. “És molt fàcil, ser dels que guanyen sempre i són rics! Sóc periquito per herència, i us asseguro que a l’estadi hi ha moltes més estelades que no pas banderes espanyoles. Però curiosament, la televisió mai no les enfoca...”, remarca el músic. “Ara ser independentista és moda, si surts de l’armari està ben vist, però ser periquito encara és un estigma, més en el món de l’independentisme. Sembla una tragèdia, aquesta combinació, però en realitat és fàcil de portar si no barreges política i colors”.

La Maria Balsells coincideix en aquesta estratègia: “El futbol és només una afició, mentre que la política és l'únic mecanisme que tenim per a treballar pels pobles,estats o nacions. Jo ho porto molt bé, el fet de ser independentista i ser periquita, tot i que haig de donar moltes explicacions”. Aquesta aficionada es pregunta si a Can Barça, “referent de Catalunya, segons diu la majoria, són tots independentistes? Només cal mirar el Camp Nou el dia que juga la nostra selecció. On són, el milió de socis?”.

Tota la gamma d’independentistes

De periquitos i independentistes n’hi ha a ERC, a Rcat, a Solidaritat i també a les CUP i de l’MDT. En Baptista Silanes és militant d’ERC, i comparteix patiments i alegries al camp amb “militants d’ERC, Rcat, SI, la CUP i fins i tot l’MDT, que no tenen cap inconvenient a onejar l’estelada”.

Alguns, com l’Ivan Faccia, amb càrrec. És regidor per ERC a Cunit, i president de la regional al Penedès: “a ERC hi ha molts periquitos, i és totalment compatible perquè el futbol és més emocional que racional. L’Espanyol és un club fundat per catalans, a diferència del Barça. Patim una estigmatització, pel nom del club, però també per una gran hipocresia. Ningú no es qüestiona que Messi no hagi fet ni una declaració en català, i és de la Masia!”, diu Faccia. A més, considera que “TV3 ja es cuida d’ensenyar només les banderes espanyoles de l’estadi”. Segons aquest regidor republicà, “l’Espanyol encara els valors dels catalans millor que el Barça, perquè és humilitat i esforç per existir, com Catalunya”. Respecte a la possibilitat de canviar el nom del club, Faccia hi està totalment en contra: “per què no es pot pronunciar la paraula espanyol, o parlar d’Espanya? Per què hem d’odiar aquest país? El club té el nom que té”.

Un dibuix conciliador

Establir ponts de diàleg entre les dues aficions és complicat. Però en Marc Domènech, culer convençut, ha fet un regal a l’afició periquita, “un apropament entre els dos màxims equips catalans, simpàtic i conciliador”, diu. Es tracta d’un periquito que vesteix la samarreta de la selecció catalana i duu una estelada.

Ara bé, no tot és pau, a casa dels blanc-i-blaus. Un grupuscle d’una trentena de persones d’ideologia d’ultradreta s’ha reactivat des que alguns aficionats van dur les estelades al nou estadi de Cornellà-El Prat. De fet, s’ha intentat crear una penya independentista, però la direcció del club -entre els quals hi ha dos consellers delegats independentistes- va traslladar als impulsors el risc que suposaria crear aquest grup, perquè la ultradreta podria rearmar-se amb més força. Per preservar la pau, el projecte independentista s’ha ajornat indefinidament.

Enllaços dels Facebook

Independentistes, d’esquerres i pericos

Perikos independentistes
 

Navega per les etiquetes

futbolEspanyolindependència

COMENTARIS

+4
-3
visca catalunya lliure
//*//, 25/12/2011 a les 04:33
les rates que surten de qualsevol claveguera tenen mes credibilitat que vosaltres els "espanyolistes" que dieu que sou molt catalns i molt independentistes, abans adoptaria una rata que un perico..., visca catalunya lliure de les ratas com vosaltres, fills de puta...
+7
-4
I...?
Anònim, 24/12/2011 a les 13:52
I als pericos que collons ens importa el que pensin els demés? I encara més si són una colla d'estúpids i arrogants.
No hem de demanar excuses ni permís a ningú per existir. Si no us agradem us foteu !!! A mi tampoc no m'agraden els imbècils, i cada dia pateixo un bon grapat.
Sóc català, independentista i perico, i com jo molts. Tant si us agrada o us ho creieu com si no. No l'importa a ningú la vostra miserable i interessada opinió.
Visca l'Espanyol, i visca Catalunya, PATRIA DE TOTS !!!
+9
-6
Vergonya de comentaris
Anònim, 24/12/2011 a les 11:50
Està clar que la capacitat cognitiva de certs usuaris és bastant limitada, tot llegint els seus comentaris. El més important per a ells és "i quan siguem independents, què faran amb el nom?".

Això és exactament el mateix argument pobre, absurd i irrellevant que fan servir des de Castella envers una possible independència catalana: "¿Y con quien va a jugar el Barça, contra el Sabadell y el Hospitalet?".

Clar que si, això és suficient per quedar-se agust amb un mateix argumentant collonades d'aquest estil!. Tant fot que els hi publiquin un reportatge que refuta tòpics infundats, tant fot que es mostri la veritable cara que mai ensenyen els mitjans afins al règim culer, tant fot que des de la pròpia institució es promoguin actes de catalanitat com fer castellers a la inauguració de l'Estadi, que s'ensenguin els leds del voltant amb la senyera, que als despatxos de les oficines de Cornellà-El Prat es parli més català que a alguns llocs del "Nuevo Camp".

Arribar a llegir que l'Espanyol representa la monarquia, l'unionisme, l'anticatalanisme i el braç militar de Madrid a Catalunya, no només és repugnant, sinó que hauria de fer avergonyir a la majoria d'aficionats culers de tenir consocis com aquests.

Tant de bo puguessiu dir: tranquils pericos, la majoria de culers no som així, son 4 arreplegats que no representen al sentir de l'afició barcelonisme -com tots els pericos fem amb els 4 ultres que encara queden dintre del nostre club, per sort, dispersos i sense representació-, però sembla ben bé que la majoria siguin aquests energumens, i no a l'inrevés.
+5
-7
RCD CUBANO
XxX, 24/12/2011 a les 11:17
Si les gusta tanto la bandera Revolucionaria, pues lo tienen muy fácil...

Y a fumar buenos habanos en el campo...

Eso si...antes, que se hagan perdonar su pasado o vivir como aficionados de 2ª en Cataluña...
+6
-7
és absurd
Anònim, 24/12/2011 a les 10:13
De veritat hi ha gent que té veritables problemes. Jo tinc un cognom castellà ja que la meva mare és andalusa i no m'el penso pas canviar. El Sr. Pitu Abril ( culer i periodista ) de segón cognom és diu Español. El fotreu fora del país? Va home va, el pitjor de tot és que molts viviu de tòpics en comptes d'acceptar la realitat.

VISCA L'ESPANYOL I VISCA CATALUNYA LLIURE!
+7
-6
com su faran?
inot, 24/12/2011 a les 03:15
els pericos tindran un problema quan siguem independents com es dirant per que clar en un estat propi no sera normal porta el nom d'un altre estat. que i pensin
+9
-6
Espanyolistes de la ceba
Pere B., 24/12/2011 a les 01:03
Que hi hagi independentistes a l'Espanyol és una cosa ben normal. Les persones són contradictòries per naturalesa i, a més, sempre hi ha un petit grup de gent que li agrada portar la contrària al sentiment de la majoria de la societat, que és blaugrana.
D'altra banda, la història no es canvia en quatre dies, ni portant una estelada al camp. Els catalans sabem molt bé què ha representat el Barça des de la seva fundació (catalanisme, democràcia i arrelament al país) i què ha significat l'Espanyol (monarquisme, anticatalanisme i braç armat del Madrid a Catalunya).
I una pregunta per acabar: quan Catalunya sigui un país independent l'Espanyol continuarà portant el mateix nom o llavors sí que s'el canviarà?
+3
-7
Reflexions
Carallot, 23/12/2011 a les 23:50
Dues cose per a reflexionar:
-Una part important de comentaris culers, son realment contraris i fins i tot reacis a entendre i acceptar com a normal que hi hagi pericus independentistes. Bonica manera de potenciar la propera independència del nostre país.
-Llegint una part important d'aquests comentaris, podria arrivar a treure'n la conclusió que els seguidors del Barça son ignorants, excloients i limitats culturalment...però em guardaré de fer-ho, doncs tinc molts amics que son uns putus cracs de persona....siguem més llestos, collons.
Visca Catalunya!!!
+3
-1
anims
Anònim, 23/12/2011 a les 23:31
seuria de di ...AT.DE SARRIA...
+8
-6
RCDE FAN
Anònim, 23/12/2011 a les 21:33
Molts culers teniu el problema de no veure més enllà del vostre melic... Es pot ser català de socarrel, culte en literatura i història catalana, ferm en idees i pràctiques culturals pròpies d'aquesta nació, però tot això no val una merda si no ets del Barça? Això és una estupidesa sense cap mena de sentit; si, l'espanyol té un nom que no és massa atractiu, però el nom no ho fa tot... Molts us penseu que només per ser culé ja s'és més català; jo crec que coses com la cultura, la musica, la coneixença del país i la pràctica de tot allò que sigui català és més important que això i ens fan molt més dignes d'aquesta cultura mil·lenaria.

+9
-7
ambients
Xavi B, 23/12/2011 a les 20:21
Estelades al camp de l'apañó, brigades erradicades, i a can Barça tornen els quillos dels boixos amb els seus tatoos nazis/ejpanyols i les agresions a culers...

Crec que no és moment de fer moltes gràcies perque en aquest aspecte pinta millor Cornellà.
+10
-8
Repugnant
rcde1900, 23/12/2011 a les 18:59
Llegint certs comentaris provinents de "culés", buits de raó i arguments sòlids, i sobretot, buits de respecte i intol·lerància, me n'adono que l'altre club de la ciutat té un greu problema de feixisme (al contrari del que pregonen sobre els pericos).

Però qui col**ns us heu pensat que sou per posar una etiqueta a 34.000 persones de manera totalment hitleriana i xenòfoba? Però qui cony us penseu que sou prepotents repugnants?

Si no heu trepitjat un estadi de futbol en la vostra pu*a vida no és el nostre problema. Però quin fàstic que foteu, de veritat. Els vostres consocis del Barça s'haurien de sentir avergonyits amb "aficionats" com vosaltres, igual que molts pericos ens avergonyim dels neofeixistes (per sort pocs) que pululen per la nostra centenària i catalana institució.

Sembla que quan exposeu el que penseu de l'Espanyol, perdó, quan afirmeu literalment, us imagineu un camp de grills ple de banderes rojigualdes, fatxes anticatalans cridant contra Catalunya, insultant a tot allò que soni a catalanitat etc.

Esteu sonats, sou uns inconscients capaços de "diarrear" i uns ignorants. Quina vergonya, mare meva!

La realitat, la que vivim tots els pericos que anem a disfrutar de FUTBOL, del nostre SENTIMENT cada dos caps de setmana, és que compartim seient del costat amb families senceres, pares, mares, nens i nenes, avis, tiets, amistats...

Ens ajuntem per anar a veure un esport durant 2 hores, no pretenem absolutament res més. De veritat que és necessari estigmatitzar tota una afició per 4 fatxes -com a tot arreu hi ha-? Són uns feixistes anticatalans la Roser, que va amb la seva filla, l'Anna, al camp? O en Pau i en Guillem que pugen des de Tarragona per anar a veure el seu equip? O l'avi Pere, perico des de temps immemorials, que travessa els jardins de Cornellà amb el seu nét en Nil, per arribar a uns dels estadis més moderns d'Europa?

Foteu fàstic, així de clar.
+5
-8
dons aixó
Xenia, 23/12/2011 a les 18:50
Es pot ser catalanista, independista i perico, també es pot ser culer, campatxano, talibà e im presentable
+10
-13
No us ho creieu ni vosaltres
Campatxano, 23/12/2011 a les 18:37
Si, i jo sóc protestant i sóc del Celtic de Glasgow xDDD Au no fotem. Que hi ha independentistes que són periquitos? Sí, evidentment, de tarats dissortadament n'hi ha a tot al món, però no és la normalitat. Per cada independentista que hi ha a l'Espanyol n'hi ha 150 al Barça. I a més a més, una cosa és ser independentista i l'altra patriòtic. Els independentistes també poden ser aquells que volen la independència a canvi de beneficis, no pas per qüestió identitària. A l'Espanyol és evident que li interessa participar a una Lliga Catalana... Quedant 2n cada any ja aniria a Europa...
+12
-1
Molt guapos.
Anonim, 23/12/2011 a les 17:28
Molt guapos els dos pericos de la portada.
+8
-7
Axis que l'Espanyol no ven?
Joan Pere, 23/12/2011 a les 17:25
Dons per a tots aquests mitjans que s'omplen la boca dient que l'Espanyol no ven, resulta que aquest comentari te el doble d'entrades que qualsevol altre del dia.
+7
-6
per a l'anònim 16:14
Anònim, 23/12/2011 a les 16:23
Gran comentari, l'has ben clavada. De fet, crec que l'himne de l'Epañó hauria de ser el "Ridi paglaiaccio"...
+7
-8
feixistes
albertttt, 23/12/2011 a les 16:21
aquests que dieu que no es pot ser independentistes i de l'espanyol no és que sigueu culers, sou feixistes.. i punt
+6
-8
Quin riure...
Anònim, 23/12/2011 a les 16:14
Ara els "pericos son de la sebolla". C-Ò-M-I-C. Ja no us recordeu d'en Manuel Meler i de la seva frase "L'Espanyol un club català de fútbol", allà a les darreries de l'anys 70, quan semblava que canviarien les cosses. Creieu que cap president del Madrid apel·laria a l'espanyolitat? No, perquè les obvietats no es diuen. El seu infern és quan van al país "vesino" i els prenen per catalans. Al darrera de la comèdia sempre s'amaga una gran amargura.
+4
-10
feixistes
albertttt, 23/12/2011 a les 16:13
aquests que dieu que no es pot ser independentistes i de l'espanyol no és que sigueu culers, sou feixistes.. i punt
+4
-8
feixistes
albertttt, 23/12/2011 a les 16:09
aquests que dieu que no es pot ser independentistes i de l'espanyol no és que sigueu culers, sou feixistes.. i punt
+3
-6
segur?
sakic, 23/12/2011 a les 16:04
podeu preguntar a Zapatero, culé declarat, què pensa de Catalunya? els culers no teniu l'exclusivitat del catalanisme i l'independentisme a catalunya..
+12
-7
EL NOM NO FA LA COSA?
Anònim, 23/12/2011 a les 15:54
Hola,


Són en Pepet, catòlic i independentista.

Però estic a favor del matrimoni gai, dels condosn, tinc 4 mercedes i voto Siudadanus.

Oi que és poc creïble? Doncs això també li passa als (suposats)independentistes del filial del Madrit.
+3
-8
segur?
sakic, 23/12/2011 a les 15:50
podeu preguntar a Zapatero, culé declarat, què pensa de Catalunya? els culers no teniu l'exclusivitat del catalanisme i l'independentisme a catalunya..
+8
-9
el nom NO fa la cosa
Antonio, 23/12/2011 a les 15:48
em dic Antonio aquí i a la xina popular (com diu aquell) i us puc assegurar que sóc independentista convençut. el nom és el que és, mel puc canviar, el puc camuflar,.. però ja no seria el mateix. l'espanyol és un equip català, malgrat tot el nom i les altres excuses que deixeu anar per aquí.
+11
-7
per al català 14:05
Anònim, 23/12/2011 a les 14:58
Completament d'acord.
Els culés no tenim la culpa de la confusió identitària perica.
+12
-13
El nom fa la cosa
El Català, 23/12/2011 a les 14:05
El nom d'aquest club de futbol sempre m'ha estranyat. Generalment els clubs de futbol van lligats i duen el nom d'una ciutat... L'Espanyol és el nom d'una identitat nacional, com podria ser L'Israelià, El Turc o El Servi, que en cas d'existir clubs de futbol amb aquests noms no crec que a Palestina, Kurdistan o Bòsnia fossin gaire benvinguts.
En un equip com l'Espanyol hi pot haver independentistes, però són el percentatge de dissidents tipics en qualsevol organització ja que com diu l'article dominen els ultraespanyolistes agressius.
Per a mi l'Espanyol ja podria baixar a segona i enlloc seu situar-s'hi el Sabadell, L'Hospitalet o el Gimnàstic de Tarragona, que són ciutats catalanes i no L'Espanyol identitat nacional que lluita per a fer deaparèixer El Català.
+28
-3
¡VIVA CATALUÑA LIBRE!
Eduard VF, 23/12/2011 a les 13:41
A les "manifes" independentistes cada vegada hi ve més gent que parla en Castellà. I jo que me'n alegro!

Si volem arribar a la majoria social necessària per a proclamar la independència i guanyar clarament el possible referèndum de ratificació cal que TOTA la població de Catalunya s'incorpori a la tasca d'alliberament nacional, parli en la llengua que parli.

Podem ser rivals al terreny de joc i a les converses del bar però som un sol poble. No entendré mai als que si no parles un català de Pompeu Fabra i ets culé et tracten com si fores un cuc estrany.

Quuin crit preferu sentir, "Viva Cataluña libre" o "Visca Espanya"? Doncs això!
+15
-0
Els del Barça tots son independentistes?
Miquel Boix (Calldetenes), 23/12/2011 a les 13:25
No hi tornaran a haver senyeres al Nou camp... Qui ho va dir? Josep Lluís Núñez, President del Barça i avui imputat per desfalc a Hisenda....
+20
-0
Visca l'Estat Català !
Jordi Farre ( Tarragona) , 23/12/2011 a les 12:50
Visca l'Estat Català !
+18
-9
Apañol que bola, Apañol a la casola!
"Conservas" Dani, 23/12/2011 a les 12:41
Amb el nom ja ni ha prou "Espanyol", entenc que molts pericos siguin independentistes, i en tenen tot el dret si senyor, pero de veritat: Jo si fos perico fotria neteja a Cornella d'estanqueres, aligues, brigadas i purria de fora.
+10
-5
Què serà el pròxim?
Anònim, 23/12/2011 a les 12:31
Veurem els del PP amb pancartes a favor dels gais, l'avortament i la independència d'Euskadi i Catalunya?

+12
-13
Cal explicar-ho?
Anònim, 23/12/2011 a les 12:29
Cal explicar per què al Camp Nou - o a Anoeta o a San Mamés-no hi han estanqueres i als camps de l'Espanyol(o del Madriz o del Zaragoza o del Betis sí?

Cal?

Pobres pericos: ressentits, negadors de la realitat i seguidors d'un club mediocre i hipòcrita.
+0
-12
banderes
Anònim, 23/12/2011 a les 12:21
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+22
-11
I jo també sóc les 2 coses
Som-hi ja ||*||, 23/12/2011 a les 12:21
Doncs jo també ho sóc d'indepndentista i perico, estic fart de sentir com els culés es creuen que són els únics catalns i els únics que representen el país. Sou el club més important de Catlunya, però per sort a Catalunya n'hi ha molts més i com a mínm tots són iguals de catalans. El barça ho vol tot i es vol carregar la resta de clubs de Catalunya, per això històricament a intentat a cop de talonari destrossar els clubs que le feien ombra, espanyol, Penya, habdbol grnollers, Hoquei Igualada, etc...

A més dintre el Barça hi ha els pitjors representants de l'edspañolisme a Catalunya, els peperos de Gaspart, mafisoso i peperos com el Nuñez i el llepaculs fatxa del Rossell, sort en teniu que en Laporta us va portar la glòria i va fer ostentació de catalanitat mentres va ser president, que el políticament correcte que hi ha ara, fa pena.
+8
-5
fair play
Anònim, 23/12/2011 a les 12:12
Sense parlar d'història, crec que l'Espanyol pot ser com vulgui, dir-se com vulgui, i qualsevol persona, independentista o no, pot esdevenir aficionada de l'Espanyol i sentir-se orgullosa de ser-ho.
Però amb tots els meus respectes, teniu molt mal gust, és molt més bonic veure jugar el Barça :)
+13
-16
Pena de pericos confusos!
Culé flipant, 23/12/2011 a les 12:08
Sembla que per ser perico cal tenir molta confusió mental.
Primer, es pensen que són rivals del Barça quan lluitem per coses radicalment diferents (nosaltres per la Champions i ells per la permnència-o l'ascens quan són a segona, el seu lloc natural).

Segon, van de catalans quan tal seu Estadi (o al que han llogat quan no en tenien) reben bé al Madriz (Sarrià era "el pequeño Bernabéu), hi han estanqueres - algunes amb pollastre -, l'himne el tenien en castellà, el club es diu "Real" i "Español", s'han negat a cedir jugadors a la selecció catalana...cal seguir?

Que hi han indepes pericos? Perfecte: també hi han gais que voten el PP.

I quan parlen de presidents del Barça espanyolistes, cal recordar la Família Lara -destacats indepes- o l'ínclit Daniel Sántxes Libro?

Tercer, van de representatius quan són un club d'esnobs : "som millors perquè som la minoria".

Quart,diuen que la història no e spot canviar, que er auna altra època...Collonades, que canviïn el nom del club i es deixin estar de pretextos.

Visca el Barça i visca Catalunya!!

A veure, pericos, no us confoneu tant: assumiu el que sou i prou
+14
-12
Català i periquito
Reca, 23/12/2011 a les 11:37
Jo també sóc català i periquito, i estimo la meva terra molt més que qualsevol culé. I el que no ho entengui, sap greu, però jo no m'he de justificar davant de ningú!! Aleeee Espanyol aleeee
+18
-8
Català i periquito
Reca, 23/12/2011 a les 11:36
Jo també sóc català i periquito, i estimo la meva terra molt més que qualsevol culé. I el que no ho entengui, sap greu, però jo no m'he de justificar davant de ningú!! Aleeee Espanyol aleeee
+14
-6
Gràcies
Calafell, 23/12/2011 a les 11:34
No pot ser que l'unic problema del club sigui un nom ficat fa 111 anys, quan la realitat no era la mateixa que en l'actualitat, els colors de Roger de LLuria, un himne obertament Catalanista, jugadors Catalans de cantera que fan millors el nostre pais, una afició plural i oberta (com la societat catalana, convivim votants d'ERC amb votants del PP costat per costat al estadi), i això és Catalunya, que jo sapiga mai s'ha dit que la societat catalana vulgui en un ` 90 % la independència, doncs això es demostra a les grades on conviuen amb total normalitat estalades, senyers i banderes d'espanya, aquesta és la realitat i la riquesa de l'Espanyol i de Catalunya, respecte per tothom i visca Catalunya LLiure!!!!!! ii Visca L'Espanyol!!!!!!
+19
-4
Escocès, Irish, Franco-Espanyol...
Anònim, 23/12/2011 a les 11:28
Sabeu que un dels clubs més potents de rugby de la lliga anglesa es diu London Irish? I que els primers anys del segle XX a Barcelona van existir l'Irish, l'Escocès, el Franco-Espanyol... de futbol? O que Andorra hi ha el Lusitans? No passa res si, quan siguem independents, hi ha un club que porta el nom d'un país veí. El cas contrari, un club amb nom català a Espanya, seria possible?
+9
-12
Periquita
M. Tordera, 23/12/2011 a les 11:08
Jo sóc periquita, i sóc militant de CiU, també a les llistes d'una població de Catalunya, amb arrels totalment Catalanes. Ja era hora que algú publiqués la veritat... si fossim tant intel·ligents de separar la política de l'esport, les coses anirien molt millor!
Per mi, Barça i Madrid son un mateix càncer, que destrossa l'esport en tots els aspectes!

Visca Catalunya i Visca l'Espanyol!
+16
-10
Espanyol
Jan, 23/12/2011 a les 11:02
Si l'Espanyol vol esdevenir un club de futbol representatiu de Catalunya només cal que tingui la valentia de canviar-se el nom. Això seria la prova del cotó, si no ho fa no em crec res de tots aquests sopsrs de duro.
+20
-3
Culer
Kefes, 23/12/2011 a les 10:52
Mentre el Barça sigui mes que un club,
Catalunya serà menys que un estat.
+9
-7
rata rosell
ROSELL RATA, 23/12/2011 a les 10:52
sóc soci i sí que n'he vist d'espanyola al camp nou, alguns boixos espanyols. Aaahh, fa mal, eh. Doncs sí, n'hi ha, n'hi ha i a la Rata Rosell li fa gràcia
+7
-9
jaja
Anònim, 23/12/2011 a les 10:51
Quan us burxin els culés sobre la catalanitat del nostre equip, a part de les dades fundacionals;

- Els nostres colors són l'ensenya de Roger de Llúria, i els seus són els del Basilea FC suís.

- I sobretot, el soci del Barça va escollir un tal Gaspar, de l'Opus Dei per dirigir el seu club. Per tant, potser no siguin tant catalanistes i només miren per la pela.

A mi, quan hem begut i em busquen, m'acostumen a deixar estar amb aquestes dades...

Salut, de dilluns a dissabte a lluitar, i el diumenge a Cornellà.
+11
-10
Per a l'anonim de les 10:30
ja..., 23/12/2011 a les 10:37
Es que està prohibit portar-ne... I conec bastants culés nacionalistes espanyols que es queixen d'això. Dient això, sembla que el 100% d'aficionats culés sou catalans purs, independentistes tots i antiespanyolistes totals.

Ja que nacio digital ha fet un reportatge sobre independentistes a l'espanyol, potser caldria fer-ne un d'espanyols al barça, no?
+22
-8
MAI
Anònim, 23/12/2011 a les 10:30
DE BANDERES ESPANYOLES , AL CAMP NOU , NI UNA, MAI,AMB 40 ANYS ANAN A L'ESTADI HE VIST UNA BANDERA ESPANYOLA PORTADA PER AFICIONATS DEL BARÇA
+1
-31
visca
Anònim, 23/12/2011 a les 10:19
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+7
-10
Periquita
M. Tordera, 23/12/2011 a les 10:15
Jo sóc periquita, i sóc militant de CiU, també a les llistes d'una població de Catalunya, amb arrels totalment Catalanes. Ja era hora que algú publiqués la veritat... si fossim tant intel·ligents de separar la política de l'esport, les coses anirien molt millor!
Per mi, Barça i Madrid son un mateix càncer, que destrossa l'esport en tots els aspectes!

Visca Catalunya i Visca l'Espanyol!
+15
-8
Per a pepet
rcde1900, 23/12/2011 a les 10:14
El problema també rau en que el club és centenari, i com comprendràs, a finals del 1800 i principis del segle XX la connotació de "Espanya" no era la mateixa que ara, no fotem!

Entenc perfectament, i jo com a independentista, que la relació amb el país veí s'ha acabat, i que tot lo que faci olor a Espanya ens molesta, sobretot després de 40 anys de dictadura feixista. Mira si era diferent el sentit de tot plegat, que per aleshores, el partit "catalanista" (ja no dic independentista) per excelència era la Lliga Regionalista.

Ara ens estirariem els cabells si sortís algun partit de marcada tendència catalanista o nacionalista i es fés dir "Regionalista".

Cal una mica de ment oberta i empatia per acabar coneixent el nostre club, ja que normalment s'opina des de la ignorància i els tòpics infundats. Com ja ha repetit milers de cops la filla i neta del nostre fundador, en absolut tenim aquest nom per apologia a cap patriotisme ni anticatalnisme -només faltaria, els nostres fundadors són catalans-, a més de recordar-nos que els nostres colors són en honor a l'Almirall Roger de Lluria. La importància del "nom" en aquell moment no era en absolut la mateixa que podria tenir ara. Crec que tant ens podriem haver dit Espanyol, com Iber, com Universitari com Atlètic Català.

El problema és la connotació que cadascú li vulgui donar. El grupuscle de persones d'ultradreta que és "perico", cau en el mateix "error" (o decisió subjectiva) que la majoria de culés o usuaris que opineu per aquí.

Visca l'Espanyol i Visca Catalunya!
+20
-1
Independentistes si
Esportiu, 23/12/2011 a les 10:09
Personalment la meva opinió és que el club es fruit de la colonització castellana i de la resta de la piel de toro, el nom és molt important i tant REIAL (monárquic) com espanyol, no son precisament identitaris de Catalunya. Els aficionats pericos catalans tenen aquest problema devant del aficionat del FCB. Crec que tindrien més simpatitzants si canviesin el nom doncs sempre portarán aquesta etiqueta. No obstant crec que els independentistes estan en tota la societat catalana, per tant inclou tots els clubs esportius catalans i els partits tant de dretes, centre com d'esquerres.
+14
-3
No és el mateix
Pepet, 23/12/2011 a les 10:02
No, no és el mateix que una persona es digui Español de cognom que fundar un club --o qualsevol altra entitat-- amb el nom d'Espanyol.
+16
-9
Entenem
rcde1900, 23/12/2011 a les 09:45
Com sempre, surten els 4 fatxilles a vomitar bilis perquè no poden tol·lerar quelcom diferent a lo seu. La intol·lerància és la bandera del feixisme.

Tot i així, caldria una mica de reflexió per part de molta gent que li atribueix unes connotacions que no toquen al nostre club.

RCD Espanyol de Barcelona és un nom propi, no un adjectiu. Aquesta és la gran diferència. Per aquesta regla de tres, el Sr. Pitu Abril Español, afèrrim hooligan culé i antiperico, hauria de canviar-se el cognom? No anirà al cens a, com a mínim, escriure'l amb català? (Espanyol). També caldria eliminar el Poble Espanyol de Barcelona perquè el nom no ens agrada? O potser hauriem de finiquitar Spanair, empresa actualment catalana d'aerolínies, perquè Span implica Spain?

Potser hauríem de reflexionar tots una mica, i entendre que ni el nom fa la cosa, ni els 4 neo-feixistes que es dediquen a portar 4 banderasses espanyoles representen al total d'una afició. Cada cap de setmana que vaig al camp, abans que començi el partit, observo el nombre de banderes que hi ha l'Estadi. I és molt curiós:

-Es poden detectar, com a molt, 6 o 7 banderes rojigualdes (estem parlant d'un club amb 34.000 socis) de considerable tamany, normalment, agafades per un parell de tios que s'afanyen a onejar-les quan la pilota volta aquella zona.

-En canvi, veig tota la part superior de la Curva Jove plena de senyeres, estelades, creus de sant jordi, escuts de barcelona, banderes de les penyes catalanes... I com es pot apreciar a la foto d'aquest article, n'hi han bastantes més, i us puc assegurar que hi han altres zones del camp on també n'hi han en gran nombre.

Crec que no s'hauria d'estigmatitzar tota una afició per culpa de gent que és seguidora del nostre club simplement pel nom, que recordem, no és un terme adjectiu, sinó un nom propi.
+18
-10
Pericos:
Anònim, 23/12/2011 a les 09:41
Podeu ser el que vulgueu, pero teniu una historia ben, ben negra.
+10
-16
Periquita
M. Tordera, 23/12/2011 a les 09:27
Jo sóc periquita, i sóc militant de CiU, també a les llistes d'una població de Catalunya, amb arrels totalment Catalanes. Ja era hora que algú publiqués la veritat... si fossim tant intel·ligents de separar la política de l'esport, les coses anirien molt millor!
Per mi, Barça i Madrid son un mateix càncer, que destrossa l'esport en tots els aspectes!

Visca Catalunya i Visca l'Espanyol!
+9
-13
tolerancia
David, 23/12/2011 a les 09:22
el nostre nom te mes de 111 anys, al que no l'agradi que miri cap altre costat, no em fet mal a ningú. VISCA L'ESPANYOL I VISCA CATALUNYA.
+21
-12
anti catalans i anti tot el què no és d'Espanya
petrus, 23/12/2011 a les 09:17
Algú, defensnat l'espanyol, diu:

"L’Espanyol és un club fundat per catalans, a diferència del Barça."

Fatal! En un moment que hi havia un tancament molt fort vers espanya, uns suïsos funden el Barça. Sinònim de la obertura catalanista cap al món, contra tant tancament provincià cap a Espanya.
Llavors, una catalans anticatalans, van fundar un equip en el què només reivindicaven seguir tancat a Espanya, el provincianisme que tot el què és estranger i el què és català s'ha de boicotar.
Van crear aquest equip al qual li van donar l'inequívoc nom d'EspaÑol.

Perdoneu. A mi m'agrada molt que hi hagi independentistes a l'Espanyol, això ajuda a alliberar-nos, però la història és la història.
+9
-12
Molt bon article
Anònim, 23/12/2011 a les 08:56
Van bé aquests articles que fan repensar els prejudicis a la gent. Jo també crec que el nom no s'ha de canviar: quan Catalunya sigui independent, ja està bé que el Club es segueixi dient Espanyol. I què passa? Això està bé, especialment tenint en compte que hi ha molts catalans que se senten també espanyols, i que per ells la independència és també molt important per tal de que Catalunya i Espanya puguin finalment tenir una bona relació entre iguals. També podria haver-hi un Club que es digués Francès, i què? Hi hauria res de dolent?
+13
-13
Mes català
Pitu, 23/12/2011 a les 08:27
Se sent parlar mes català al camp de l'Espanyol que en el del Barça. Ho dic jo que vaig a tots dos camps. I senyeres i estelades, propocionalment n'hi ha mes a Cornellà.
+6
-8
pluralitat
Anònim, 23/12/2011 a les 08:23
Sóc soci de l'Espanyol, a Cornellà es veuen moltes senyeres, moltes banderes d'Espanya i algunes independentistes. Tot plegat no té res de particular, tan sols reflecteix com es Catalunya.
Algú em pot dir si a Can Barça es veuen banderes espanyoles?
+18
-6
Què voleu que us hi digui
Pepet , 23/12/2011 a les 08:19
Potser em titllareu de qualsevol cosa, però... què voleu que us hi digui? Els mals de Catalunya sempre han provingut --i provenen-- d'Espanya. Davant d'aquest fet, tot el que sigui "espanyol" no em convenç gaire, més aviat gens.
+7
-13
i taaaaant
Espanyolista, 23/12/2011 a les 08:09
Y taaaaaanto. Son muchiiiiiiiisimos. De hecho en el campo de Cornellà solo se oye Catalán. Ni siquiera los insultos se oyen en Español.
+10
-5
Es veritat actualment, però no sempre va ser així
Anònim, 23/12/2011 a les 06:46
...hi va haver una època, en temps dels neo-nazis als camps de futbol on l'espanyol era un niu d'espanyolisme del més radical. Ara l'afició és més transversal.
+8
-5
Es veritat actualment, però no sempre va ser així
Anònim, 23/12/2011 a les 06:24
...hi va haver una època, en temps dels neo-nazis als camps de futbol on l'espanyol era un niu d'espanyolisme del més radical. Ara l'afició és més transversal.
+16
-1
Si hi ha independentistes millor
Anònim, 23/12/2011 a les 03:02
si hi ha independentistes millor, però estaria bé que demanessiu el canvi de nom del club.

el mot espanyol s'associa amb espanya i espanya...

http://www.youtube.com/watch?v=xnuU7vhYpyo


no aporta res de bo com a mol mala imatge a Catalunya i a nivell internacional.
+1
-28
Voz de Bcn
Anònim, 23/12/2011 a les 02:46
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-4
tururú
Anònim, 23/12/2011 a les 02:20
no, va ser fundat per militars...
+8
-22
simpatizante de SI
mallorca, 23/12/2011 a les 02:09
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-10
Vila d'Abadal
rcde1900, 23/12/2011 a les 01:39
També és un gran perico i fervent independentista el batlle de Vic, membre fundador de l'Associació de Municipis per la Independència!
+21
-12
Perico fundador de la secció local d'ERC
Pere de Clariana, 23/12/2011 a les 00:56
En un poblet d'uns 2.000 habitants, el fundador de la secció local d'ERC va ser un perico, com ho és tota la seva família.

Quan ser independentista estava molt mal vist i era tabú, ella va fundar la secció local del partit. I després d'anys de batallar a l'oposició de l'ajuntament es va retirar sense cap taca a l'expedient.

Un català, que treballa per la seva cultura, que ha treballat políticament per l'independència, i és perico.

Siguem intel·ligents, fem força perquè això vagi a més enlloc de sempre titllar als blanc-i-blaus del que no són pas, almenys tots.
+20
-2
Canvi de nom
Anònim, 23/12/2011 a les 00:54
El no espanyol representa un país i una gent que no ha fet cap bé a Catalunya ni als catalans


http://www.youtube.com/watch?v=xnuU7vhYpyo


a més espanya és un desprestigi i espanyol vulguis o no s'asocia a espanya... és un contrasentit sobretot el nom del club
+43
-7
El nom fa mala estrugança
Anònim, 23/12/2011 a les 00:30
Siusplau canvieu el nom del club de Reial Club Deportiu Espanyol a per exemple Reial Club Esportiu Català.
+12
-2
Efectivament, molt catalans
Toni Arregui, 23/12/2011 a les 00:28
No ho diguem gaire fort no sigui que el lladre s'ofengui de sentir-se dir que ens roba. Com l'ase que a Nova York va posar l'estanquera al costat de l'estelada per a que callessin els escanyols dels cPIIIPs... Tot plegat molt convergent, efectivament
+12
-5
És ben cert
Daní, 23/12/2011 a les 00:24
L'Espanyol, per la seva condició de club modest, té poca tirada mediàtica i la seva afició es concentra, gairebé exclusivament, en l'àmbit català.

No es pot obviar, però, que és un club amb força tradició entre la "gente bien" de Barcelona ciutat, aquella que, sovint, representa l'espanyolisme més ranci. Però fora d'aquest context, si ens fixem amb els seus seguidors fora de la ciutat de Barcelona, el que es coneix com a comarques, segurament el perfil del "perico" majoritari és el d'un català de soca-rel, com es diu a l'article.

He de confessar, però, que com a bon culer, m'agrada que l'Espanyol perdi sempre, excepte quan juga contra el Madrit, que desitjo que ambdós perdin. Això sí, encara que vull que perdin sempre, no m'agrada que baixin a segona. Un any sense el "derby" no és el mateix.
+21
-15
...
Anònim, 23/12/2011 a les 00:24
Me'n alegro molt. D'independentistes hi ha d'haver de tots colors, pelatges i ideologies. Fins i tot pervertits com els fans de l'Espanyol.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

educaweb.cat


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: