Dimarts, 27 de desembre de 2011 | 12:47
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Intrusisme laboral

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Intrusisme laboral
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
22/12/2011
Intrusisme laboral
Un relat breu negre-nadalenc

Atesa la gravetat de la situació, han decidit convocar una reunió d’urgències, però sense donar pistes del lloc exacte de la trobada, que convé mantenir en secret per evitar filtracions. Només direm que hi assistiren el Tió, abrigat sota la seva manta, i els Tres Reis d’Orient, ben abillats com sempre. L’Estrella va decidir acompanyar-los per fer de testimoni i aixecar l’acta corresponent. Una mica per solidaritat i una mica perquè no tenia clar quin paper jugaria a la història si la cosa se n’anava definitivament en orris.

El Tió es queixà que ha quedat reduït a un espai tradicional de baixa categoria, una relíquia del passat sense cap pes específic. Els Reis, que han vist minvar cada any les peticions epistolars, han hagut d’acomiadar la majoria de patges i durant la nit del 5 de gener, que temps enrere era una bogeria, ara els sobra el temps per tot arreu. Se senten uns titelles folklòrics, uns ninots utilitzats pels mitjans de comunicació que s’entesten a fer-los sortir simultàniament, aprofitant-se de la seva ubiqüitat, per tot arreu. Ja se sap, cavalcades a pobles i ciutats i arribades en tot tipus de transport (trens, vaixells, avions, fins i tot les inestables barques de l’Estrany de Banyoles).

Evidentment, la culpa de tot és d’aquell paio obès, barbut i vestit de vermell que surt a totes les pel•lícules. Un cas típic d’intrusisme laboral d’allò més salvatge. El grassonet, amb la seva pinta de iaio innocent, s’ha apoderat del mercat internacional sense cap mena de vergonya. La globalització li ha anat de perles per ascendir professionalment. És un barrut de cal ampla i, a més, no repara en emprar la deslleialtat més absoluta. Fa anys ja es va vendre descaradament a una multinacional de begudes refrescants que el va obligar a canviar el seu relaxant vestit verd per l’hortera roba vermella. Un impostor sense escrúpols que s’empara darrera de personalitats diverses per despistar tothom i camuflar els seus plans d’expansió. Així, es fa dir Santa Claus, Pare Noel i Sant Nicolau segons el que més li convé. Tot un delinqüent que contravé la Declaració universal dels drets dels animals (se sap de bona tinta que els seus rens no mengen en condicions, treballen massa hores i no dormen gaire; gairebé tots pateixen crisis d’ansietat i d’esgotament a causa de l’estrès).
Papa Noel estrellado
La reunió, com certifica l’acta de l’Estrella, va resultar llarga i feixuga. Els Reis són més sentimentals (sobretot en Melcior, que ja no hi toca gaire), però el Tió, dur com un tronc de fusta, insistí en prendre mesures dràstiques. Finalment, van arribar a una sèrie d’acords d’aplicació immediata, però el Tió va arrencar als Reis compromís que, si les mesures no donaven un resultat satisfactori, serien revisades l’any següent sense tants miraments.

El primer acord consisteix en iniciar una bona campanya de promoció. En aquest sentit, han decidit obrir ràpidament un compte de Facebook i un de Twiter, així com enregistrar un lipdub amb alguna cançó ben potent.

El segon, posar-se en contacte amb tots els arquitectes municipals del país per tal de canviar la normativa de l’amplada de les xemeneies. Es tracta de complicar-li la logística al paio gras. D’altra banda, també han decidit contactar amb algú que estigui disposat (potser això no serà del tot legal, però “la guerra és la guerra”) a bloquejar els forats de les xemeneies que ja es troben en funcionament.

El tercer, negar-se a fer campanyes a grans magatzems o vies públiques on també hi coexisteixi la figura de l’enemic. Ah i, per descomptat, retirar totes les seves rèpliques de plàstic del munt de balcons on, darrerament, han aparegut sospitosament. O ell, o nosaltres (diuen).

Amb aquest paquet de mesures d’urgència intentaran frenar l’intrusisme d’enguany. Ara ja no hi ha gaire temps per fer res més. Tanmateix, han quedat obertes les negociacions de cara al Nadal vinent. Si la cosa no s’arregla, el paio gras té els dies comptats. El Tió, inflexible, s’ha compromès a enviar-lo personalment amb el Ieti; és a dir, a buscar-li algun lloc de descans etern sotes les neus perpètues de l’Himàlaia.

Nota: Primer havien pensat que es quedés al Pol Nord, en alguna tomba ben colgada, però, atès el problema de l’escalfament global, han pensat que potser en un parell o tres d’anys podria sortir a la superfície i es descobriria tot el pastís. L’Himàlaia era una mica més complicat, però més segur.

Espero haver-vos arrencat un somriure, que bona falta ens fa. Molt Bon Nadal a tothom i un feliç 2012.
Anna Maria Villalonga
Shaudin Melgar-Foraster
24/12/2011
Hahaha! He passat una bona estoneta llegint el teu article. Em fa gràcia tot això que us passa, perquè al Canadà no ens trobem el paio grassotet pertot arreu com us passa a vosaltres. Aquí a Toronto el desplegament del iaio de vermell, i qualsevol altra manifestació nadalenca, és ben minsa. Cançonetes de Nadal a moltes botigues, alguns jardins de cases amb llumetes i para de comptar. Fins i tot als grans magatzems hi ha ben poca gent. Mai no m’hi havia fixat, fins ara que estic més al dia del que passa a casa vostra i noto el contrast.
Carme Luis tatjé
23/12/2011
Un relat és preciós i molt divertit. Penso que hem de conservar els nostres origens, ara hi ha gent que fan les tres coses, el tió el fan a l'escola i al barri, al cau. I a casa fan el Pare Nöel, tot i que penso que tan per tan és mes maco Santaclaus amb el trineu i els rems. A casa sempre hem conserrvat la tradició Catalana del tió.Peró es clar els nens, quan són nens, i pateixen el bombardeig del consumisme, per totes bandes, ja els hi està bé, que vinguin regals DE TOT ARREU.Aixó ja és cose dels pares, i com ells els volguin educar. Normalment els pares que no han fet de nens, tampoc ho fan amb els fills. Una abraçade i Bon Nadal, amb tió.EL Nöel, ho té malament, està molt lluny.
Tura
23/12/2011
Dons sí que seria bo enviarlo a l'Everest...el Tió i els Reis Mags, tornarien a tenir el protagonisme perdut !! Boníssim el teu relat; a mi m'has alegrat el dia !!! Gràcies Anna, ets molt bona !! Que tinguis un Bon Nadal !!
Narcís
23/12/2011
Fins i tot ara que els nens són grans posem un tionet al peu de l'arbre i els regals al costat. Ell ens els ha CAGAT! Divertit relat, Anna Ma.
JORDI V.
23/12/2011
Estàs com un llum! Gràcies pel relat i que tothom gaudeixi de les festes!!! Una abraçada, IO
Gemma C. O.
23/12/2011
Hahaha, és ben cert. Nosaltres mantenim la tradició dels Reis i des de que va neixa el meu fill, te 20 anys, fem el Tió. De Pare Noel, ha casa, sols hi ha un de molt bufó al moble de l'entrada, per fer bonic.
Glòria
23/12/2011
Nosaltres a casa també fem de tot, però el Tió i els Reis són d'allò més sagrats i, de vegades, reconsagrats, però... bé, bé. Tot està bé. BONES FESTES!!
Emili Gil
23/12/2011
Sííí, que l'enviïn a l'Himalaia amb el Ieti. Aprofitaré la seva absència per anar al Pol Nord i estar tranquil.
Yves
23/12/2011
Bon Nadal! I visca el Tió!!!! (Jo jugo a totes bandes, pqè entre família i família... fem tió, reis, arbre, pare Noel, etc.) Bones festes!
Maria Rosa Salvadó
23/12/2011
Una pil·la de somriures, m'has arrencat! Bon Nadal, reina. I visaca el Tió i els Reis. Fem-los-hi costat! :))
Elena Serra
23/12/2011
Hola Anna, moltes gràcies per aquest fantàstic relat, gràcies per regalar-me les primeres rialles del dia, és un relat molt entranyable, ha sigut força divertit llegir-lo
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1