Eduard Mas | Actualitzat el 05/12/2011 a les 00:01h

«Amb PP i GPC ens uneixen més punts dels que ens separen»

Entrevista a l'alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila (CiU): "Ara, el compromís és tornar als plens mensuals" • "Reduirem el pressupost en més de mig milió d'euros" • "Convocaré el moviment d'Indignats per recordar-los la normativa municipal"

L'alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila (CiU), després de l'entrevista. Foto: VO.com

Després de caminar sis mesos en solitari, CiU de Cardedeu ha signat un acord per governar el que resta de legislatura amb el PP i Gent pel Canvi. L'alcaldessa del municipi des de 2008, Calamanda Vila, explica en aquesta entrevista que s'ha de pensar en clau municipal, i deixar les sigles de banda. Des d'un despatx de la Biblioteca Marc de Vilalba, Vila sentencia que quan un govern està en minoria, l'oposició busca (o directament crea) "qualsevol pretext per fer-lo saltar".

Pacte de govern amb PP i Gent pel Canvi. Ha sorprès als veïns.
És un pacte per treballar junts per Cardedeu. Hem posat sobre la taula els punts en comú que ens uneixen, que són més dels que ens separen. Com he dit des del primer dia, som regidors al servei d'un poble, i els partits han de quedar fora.

Quins punts en comú hi ha entre les tres formacions?
L'interès per treballar per la promoció econòmica del poble, millorar el serveis urbans, optimitzar els recursos amb els quals compta el municipi... I hem acordat un seguit de línies vermelles: no apujar taxes i impostos per damunt de l'augment de l'IPC, no treure competències al ple i no posar càrrecs de confiança.

Com han reaccionat els veïns, i en especial la militància de CiU?
Hi ha de tot, però majoritàriament la gent entén què hem fet: crear plegats, els 9 regidors, unes condicions de governabilitat per treballar i donar resposta a les necessitats de la gent de Cardedeu; i això és el que han de fer els electes municipals.

La decisió de pactar amb PP i GPC es pren arran del ple extraordinari en el qual l'oposició s'uneix i tomba totes les propostes de l'equip de govern?
Feia temps que parlàvem amb diversos grups de l'oposició, perquè això és el que toca quan governes en minoria.

Però aquell ple és el punt d'inflexió?
Allò va ser la posada en escena de quelcom que ja es coïa al darrere des de feia temps.

"Hem pactat amb les formacions que estan menys pel gest polític i més per treballar per Cardedeu"
 


Per què les converses amb el PSC no han arribat a bon port?
Es va parlar amb el PSC, però l'acord no ha estat possible. I hem pactat amb altres formacions que estan menys pel gest polític i més per treballar per Cardedeu. Tant PP con GPC deixen el discurs polític més a banda i es centren en el poble.

És paradoxal que ara governin amb el PP quan fa uns dies CiU recolzava adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència?
No hi ha cap contradicció. Separem les diferències. Tu pots ser ateu i jo molt religiosa, però això no vol dir que no puguem treballar junts buscant punts en comú.

No tem la reacció de la militància independentista de CiU?
Aquest temor hi és, evidentment. Però entre anar fent un pas endavant i dos enrere (que, dissortadament, és la situació que es dóna quan governes en minoria, sobretot als municipis) o crear una governabilitat que permeti avançar, no ho hem dubtat.

Era, per tant, inviable continuar governant en minoria?
L'experiència ens demostra que quan un govern està en minoria, es busca (o directament es crea) qualsevol pretext per fer-lo saltar.

Es crearan tres regidories més?
Sí. Una regidoria va a l'àrea de Serveis Personals, l'altre a la Territorial i la tercera a la de Serveis Interns. Dos són pel PP, i una per GPC. Són temes de treball que ja existien, però ara podrem anar més al detall i, per exemple, mimar el petit comerç.

"Hi ha grups que s'omplen la boca parlant d'estalvi, però després no renuncien a cobrar ni un sol ple"
 


Tres regidors més, major despesa.
Comptant que en el passat mandat hi havia deu regidors i dos càrrecs de confiança, ara, amb nou regidors, baixa la despesa. Però aquest dies veurem que cadascú fa els números de la manera que més li convé. Nosaltres explicarem les xifres al detall properament, en el ple del pressupost.

Quan prenen possessió dels seus càrrecs els tres nous regidors?
Vaig signar el decret d'alcaldia el 22 de novembre. Per tant, ja estan treballant; això farà que ja hi puguin dir la seva en el tema del pressupost.

Tant PP com GPC van votar en contra dels plens bimensuals. Manté la mesura?
Nosaltres, quan vàrem fer el cartipàs, que tothom hi va votar a favor, plantejàvem fer plens ordinaris bimensuals, que és el que diu la llei. I fins i tot algú, en el famós ple, va admetre que no s'ho havia llegit bé. No era res més que una mesura d'estalvi. Ara, el compromís és tornar als plens mensuals, però si algun no és necessari, ens l'estalviarem.

CiU cedeix en el tema de la periodicitat dels plens per lligar un acord de govern?
Quid pro quo. Era una mesura d'estalvi que no s'ha acceptat. Però cal destacar que els dos partits que entren al govern van dir que no volien cobrar per participar en el ple de les meses... De fet, algun altre ple tampoc l'han cobrat. En canvi, la resta de grups els cobren tots, no en perdonen ni un! Hi ha gent que s'omple la boca parlant d'estalvi, però després pels seus fets els coneixem.

Amb nous companys de viatge, quines són les prioritats de la legislatura?
Treballar de portes endins, fer projectes a casa, optimitzar recursos, apostar per l'eficiència energètica i, per damunt de tot, buscar la implantació d'activitats al nostre municipi que generin riquesa. Per exemple, el viver d'empreses va en aquesta línia: ja hi ha dues persones treballant i dues empreses que s'hi incorporen un dia d'aquests. Hem d'aconseguir que d'aquí uns quatre anys el viver sigui autosuficient.

Descartem grans inversions?
Sí. Acabarem el pavelló d'esports annexat a l'institut, i prou.

"Retallarem alguns serveis i subvencions a entitats"
 


Quina és la situació financera de l'Ajuntament?
Depèn de com un s'ho miri. Fa uns dies parlava amb un alcalde que té molt menys deute que nosaltres, però no té liquiditat. Nosaltres tenim liquiditat i paguem puntualment.

Perillen nòmines de funcionaris, serveis...?
Podríem plantejar-nos una reducció de quatre o cinc llocs de treball, però no crec que ho fem. Apostarem més per les mesures de contenció de despesa. Retallarem alguns serveis (el bus pot ser que deixi de fer tants viatges), subvencions a entitats, convenis... Hi haurà contenció en les nòmines, també les de l'equip de govern. Estem acabant el pressupost que contemplarà aquestes mesures.

Baixarà molt el pressupost de 2012?
Estem en uns 12,5 milions d'euros. Reduirem el pressupost en més de mig milió.

La línia ferroviària R8 arribarà a Cardedeu?
S'està negociant. Si ADIF, aquest 2012, fa la inversió que ha de fer en combois (si tenim dos trens més), és possible que aquesta línia de Rodalies arribi a Cardedeu. Hi ha el suficient volum de passatgers, però depèn del nombre de combois. Com sempre, estem lligats a Madrid!


"Els ajuntaments que cobren els impostos a les famílies que venen a estudiar a Cardedeu tenen el deure de contribuir en el manteniment de les nostres escoles"
 


Finalment, cobrarà als alumnes de Primària d'altres municipis que venen a estudiar a Cardedeu?
No és cobrar. Jo denuncio que una línia escolar nostra, el manteniment de la qual costa 100.000 euros l'any, és d'alumnes que no són de Cardedeu. Només dic que algú m'ha d'ajudar amb això. M'encanta que famílies de fora portin els seus fills a estudiar a Cardedeu. Ara, els ajuntaments que cobren els impostos d'aquestes famílies tenen el deure de contribuir en el manteniment de les escoles de Cardedeu.

Hi ha converses amb els alcaldes de Llinars, Sant Antoni...?
He parlat amb els seus alcaldes i no sé si passar-los la factura aquest 2012 per arrodonir el pressupost.

Parlant de veïns. Kàrting de Llinars. Tots a l'espera?
Va quedar molt ben lligada la subvenció amb l'anterior Govern. El gran problema que té ara la Generalitat és desfer aquest conveni sense que tingui costos legals. Ara tot està aturat perquè no hi ha calés.

Els Indignats de Cardedeu denuncien que vostè els va impedir celebrar un acte en un local municipal.
He de convocar el moviment d'Indignats un dia d'aquests per recordar-los el que jo els hi vaig dir, és a dir, la normativa municipal: si una entitat demana un centre per a ells (que només obrir-lo ja costa uns 400 euros), aquesta entitat se n'ha de responsabilitzar. Si no ho fa, com ha succeït en aquest cas, l'alcalde no pot saltar-se la normativa.

Ells defensen que l'acte fins i tot va sortir publicat al lloc web de l'Ajuntament...
Clar. Però quan veus la publicitat i per enlloc apareix l'entitat que ha dit que organitzava l'acte... Ho sento molt, però aquí m'han enganyat.

Vila en un despatx de la Biblioteca Marc de Vilalba. Foto: VO.com

COMENTARIS

+0
-0
La lliga
Vallesans, 12/12/2011 a les 22:21
Sempre ha sigut així. Em sembla que a la guerra ja éreu al mateix bàndol.
+4
-0
Estrany...
Indignada (una més), 17/12/2011 a les 19:55
Sóc una indignada més i parlo a títol personal.

Nosaltres no hem enganyat ningú, senyora alcaldessa. Va ser vosté qui en va dir que si una entitat demanava la sala i recolzava l'acte no hi havia cap problema. Al cartell es veu molt clarament que hi som indignats i una altra entitat.

Quin és el problema, doncs?

L'entitat que recolzava l'activitat va deixar de fer-ho després i només després de que vosté ens comuniqués que ens deixava al carrer, quan la decisió ja s'havia fet pública als medis de comunicació. Llavors, la raó de la seva decissió quina va ser? Doncs teníem la sala demanada legalment i ja feia dies que el cartell corria per Cardedeu amb transparència...

És molt estrany que la seva negativa vingués amb menys de dos dies de la xerrada, amb tota la convocatòria feta i quan ja s'havia publicat al web...i més estrany és que això passés després de que el seu partit obtingués tan bons resultats a les eleccions...i que la xerrada parlés de les retallades que s'estan aplicant en salut.

Ja pot recordar-nos vosté quina és la normativa, imagino que l'escoltarem, com els indignats havíem fet en una altra trobada amb vosté. El que passa és que, i parlo com una indignada més i a titol personal, ja no em serveix parlar gaire quan sento que m'han clavat una ganivetada a l'esquena. Em sé de memòria la normativa, em va quedar molt clara, potser no li va quedar gaire clar a vosté el que signifia respectarla i ser conseqüent i coherent.



+3
-0
NO es veritat
pau, 17/12/2011 a les 20:36
Sra Calamanda, no puc estar d'acord amb en el que vosté diu. Vosté va dir que com els indignats no eren una assoviació no hi havia cap problema que una entitat de Cardedeu demanés la sala. Així es va fer i per aixó el cartell deia amb el suport de Cardedeu per un Mon millor que es qui havia demanat el local.
els indignats no la van enganyar. només van confiar en la seva paraula i es van sentir menyspreats.
+0
-0
Memòria en Reset?
Josep , 17/12/2011 a les 22:56
Aquesta senyora té la mala costum de dir un dia una cosa i al poc fer lo contrari del que ha dit. Potser és un tema de memòria intermitent obstruida. El problema és que després, en mig de les confusions que ella mateixa provoca, no tè manies en deixar malament als altres de manera pública aprofitant-se de la posició rellevant que li dona el lloc públic que ocupa: ho fa als diaris, a la tele del poble, etc.
+0
-0
CIU=PP
Anònim, 19/12/2011 a les 19:04
CIU i PP sempre el mteix

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Granollers
dilluns
0°C  12°C
dimarts
-1°C  12°C
dimecres
1°C  13°C
Edicions locals
Vés a: «A Catalunya no tenim petroli, però sí bona literatura»

«A Catalunya no tenim petroli, però sí bona literatura»

Xerrada amb Emili Teixidor, autor de 'Pa Negre', 'L'ocell de foc' o 'El llibre de les mosques'

Enquesta
Participaries en un referèndum sobre el pacte fiscal?
      Vots emesos: 27
Guia comercial
Si vols aparèixer a la Guia comercial envia un mail a vallesoriental@vallesoriental.com
Les piulades del Vallès Oriental
Els reportatges de VallèsOriental.com
Vés a: Reportatge: Violència masclista al costat de casa

Reportatge: Violència masclista al costat de casa

A Granollers aquest 2011 s'han atès 201 casos de maltractaments, però les ajudes per tractar-los perillen

Els alcaldes, a VallèsOriental.com
Vés a: «Amb PP i GPC ens uneixen més punts dels que ens separen»

«Amb PP i GPC ens uneixen més punts dels que ens separen»

Entrevista a l'alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila (CiU): "Ara, el compromís és tornar als plens mensuals" • "Reduirem el pressupost en més de mig milió d'euros" • "Convocaré el moviment d'Indignats per recordar-los la normativa municipal"

L'estat de les Rodalies de la comarca


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: