Divendres, 30 de desembre de 2011 | 12:30
Vostè es troba a: Inici > Política >

Soria proposarà que Villar de Cañas (Conca) albergui el Cementiri Nuclear

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La instal·lació ha provocat gran rebuig
Soria proposarà que Villar de Cañas (Conca) albergui el Cementiri Nuclear
30/12/2011 10:13
Simulació del cementiri nuclear
El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, proposarà en el Consell de Ministres d'aquest divendres que Villar de Cañas (Conca) albergui el Cementiri Nuclear, conegut tècnicament com Magatzem Temporal Centralitzat (ATC).
L'ATC ha d'albergar el combustible gastat de les centrals nuclears i altres materials procedents del desmantellament de les mateixes, segons ha confirmat el Ministeri d'Indústria a Europa Press.

Veïns dels diferents municipis que s'han posicionat per acollir les instal·lacions, que van acompanyades d'una forta inversió i de nous llocs de treball, han protestat en els últims anys contra la possibilitat que el cementiri nuclear se situï a la seva zona.
El ministre plantejarà la seva proposta a l'Executiu, en l'última reunió de 2011, quan es compleixen dos anys des que el seu predecessor en el càrrec, Miguel Sebastián, obrís el procés de presentació de candidats, el 29 de desembre de 2009 amb la intenció que el Govern decidís el municipi definitiu "a principis d'estiu" de 2010, tot i que finalment l'exministre va acabar el seu mandat sense que es resolgués la qüestió.

Els municipis que, en principi, semblaven tenir més possibilitats, Zarra (València) i Ascó (Tarragona), hauran estat superats-de ser aprovada la proposta del ministre d'Indústria-per Villar de Cañas, que va quedar quarta en nombre de punts en el informe de candidats.

Concretament, aquesta anàlisi va donar 736 punts a Zarra; 732 punts a Ascó; 714 punts a Yebra (Guadalajara); 692 punts a Villar de Cañas (Conca); 628 punts a Melgar de Arriba (Valladolid); 626 punts a Santervás de Campos ( Valladolid); 622 punts a Congosto de Valdivia (Palència) i 576 punts Albalá (Càceres).

El setembre de 2010, Sebastián va proposar al Consell de Ministres a Zarra (València) com la seva aposta definitiva però en la reunió de l'Executiu, segons va transcendir en el seu moment, es va trobar amb l'oposició de diversos dels ministres i, en particular, de la llavors vicepresidenta primera Maria Teresa Fernández de la Vega.

La construcció de l'ATC va ser proposat al Govern pel Congrés dels Diputats el 2004 però no va ser fins a l'arribada de Miguel Sebastián quan l'Executiu va prendre la proposta en ferm.

L'ATC servirà per emmagatzemar de forma temporal - uns 60 anys, segons el projecte - els residus radioactius d'alta activitat i combustible gastat, així com altres residus que es generin en les centrals nuclears al final de la seva vida útil. A mitjans d'aquest mateix any, la Unió Europea ha aprovat una Directiva que obliga a cada estat membre a fer-se càrrec dels seus propis residus radioactius.

En l'actualitat, a Espanya s'està desmantellant la central nuclear de José Cabrera (Guadalajara) i els residus d'alta activitat de la central de Vandellòs I després de la seva clausura s'estan emmagatzemant a França a un cost d'uns 65.000 euros diaris, per la qual cosa el 2011 s'ha ingressat al país veí, aproximadament uns 2,3 milions d'euros.

Mentrestant, els residus de José Cabrera s'ubiquen en un magatzem temporal centralitzat (ATI), igual que succeeix amb els de Trillo i el que succeiria amb els d'Ascó, les piscines d'emmagatzematge de combustible tenen ja poca capacitat més.

La instal·lació

El disseny de l'ATC espanyol s'inspira en el Habog (Holanda) i està plantejada com una estructura modular de 283 metres de llarg, 78 d'ample i 26 d'ample, que comptarà amb uns conductes de sortida d'aire de 45 metres d'alçada respecte del nivell del sòl i el pressupost per al seu desenvolupament i construcció són uns 540 milions dels quals el 25 per cent seran per a l'obra civil, un 50 per cent per a components mecànics i el 25 per cent restant, en equipaments d'altres sistemes, enginyeria, supervisió i posada en marxa. La inversió inicial arribarà als 255 milions d'euros.

A més d'uns 700 milions d'euros d'inversió, el ATC preveu donar feina a unes 300 persones durant els cinc anys de la seva construcció i contempla la construcció associada d'un centre d'investigació i un parc empresarial, destinat a la recerca de coneixements i tecnologies sobre gestió de combustible i els residus radioactius d'alta activitat.

Es tracta d'una instal · lació industrial que exigirà una superfície de 20 hectàrees, unes 13 per l'ATC i de 5 a 7 per al centre tecnològic associat.

Villar de Cañas

Sobre la proposta de Sòria, la de triar a Villar de Cañas (Conca), els terrenys proposats per l'Ajuntament de la localitat són de tipus rústic o ús agrari i no compten amb cap tipus de protecció ambiental, ni presència d'hàbitats d'espècies en perill d'extinció, ni de Parcs Nacionals, Naturals o espais de la Xarxa Natura 2000. No obstant això, en l'entorn, a 8 quilòmetres hi ha La Laguna El Fita, que està protegida per la xarxa Natura 2000.

L'Ajuntament, en la seva candidatura va assegurar un termini de disponibilitat immediatament a la zona coneguda com 'La Carbonera' i ha justificat l'acord amb els propietaris. Els terrenys se situen en una zona plana, sense terratrèmols destructors catalogats en un radi de 160 quilòmetres i, en un radi de 15 quilòmetres hi ha tres sismes catalogats la magnitud no supera 3,2 graus de magnitud ni 3 graus d'intensitat.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1