Dimarts, 3 de gener de 2012 | 12:59
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

2012, l'any del canvi

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
democraciarealpeq
2012, l'any del canvi
Democràcia Real Ja
02/01/2012 09:32
El món està canviant. Des de pràcticament totes les parts del planeta la ciutadania s'ha aixecat aquest passat any 2011 per assenyalar i denunciar el poder desmesurat que tenen els mercats sobre els governs i les nombroses fallades d'una democràcia que, en el cas d'Espanya, queda massa lluny de ser perfecta. Ningú podia imaginar-se que aquella manifestació convocada pel 15 de maig es convertiria en tot un moviment recolzat per centenars de milers de persones en tot el país, ningú podia imaginar-se que centenars de places es convertirien en habitatge durant setmanes de milers de ciutadans demanant una democràcia de debò, ni que mesos després encara seguirien celebrant-se assemblees en ciutats i barris, i encara menys que el 15 d'octubre milions de persones es manifestarien en prop de mil ciutats de vuitanta països per exigir un canvi global.

Si l'any 2011 ja ha passat a la història com l'any de la indignació ciutadana i de les mobilitzacions en contra del desmesurat poder dels mercats financers, aquest any que només acaba de començar pot convertir-se en el punt d'inflexió en el qual es produeixi un canvi global del sistema. I el canvi vindrà des d'a baix, perquè, com es podia escoltar en les manifestacions, “si els de baix ens movem, els de dalt es cauen”.

I ja, al nostre front, hi ha una data: el 28 de gener. Coincidint amb la celebració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, una gran manifestació serà el punt d'inici per engegar la iniciativa World in Progress, un procés de creació, debat i aprenentatge perquè la ciutadania decidim que canvis volem, que classe de democràcia i govern volem.

L'any passat, Klaus Schwab, president d'aquesta fundació, ja advertia de l'alt atur juvenil a Espanya i vaticinava “un altre maig del 68 a Europa”. No anava mal encaminat, però es va quedar curt. Aquest maig del 2011 no ha estat una mobilització de la joventut, sinó general. I, sobretot, no ha estat un episodi aïllat a Espanya o Europa, sinó que ha traspassat fronteres i s'ha contagiat a tot el planeta. Ara ja no hi ha volta enrere.

Ara, el 28 d'aquest mes, els principals noms de l'economia i de la política mundials tornaran a citar-se a la ciutat suïssa per parlar sobre la situació econòmica internacional, proposar solucions a la crisi econòmica i tapar els forats de la confiança de la societat als mercats. Ja tenen apuntat en la seva agenda que aquest any van a augmentar les mobilitzacions. També tenen ben apuntat el potencial creixent de “fonts de poder de base com la Primavera Àrab, els Indignats i els moviments Occupy”. Amb el que no compten és que, mentre ells debatin sobre les mesures a aplicar per salvar les nostres economies, també milers i milions de ciutadans estem cridats a analitzar que canvis volem en el sistema. Els grans canvis sempre s'han produït des de baix, i ara estem tots convidats a participar.


T. García
Democràcia Real Ja
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1