Dijous, 5 de gener de 2012 | 12:38
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"Recomanem que els nens utilitzin eines per jugar que estimulin la seva imaginació"

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Carlos Tejero. Membre de la Societat Espanyola de Neurologia
"Recomanem que els nens utilitzin eines per jugar que estimulin la seva imaginació"
22/12/2011 20:14
9Carlos Tejero Juste, neuròleg
P. Alegre.- Carlos Tejero, Neuròleg i membre de la Societat Espanyola de Neurologia, recomana als pares tenir en compte a l'hora de triar els regals de Nadal per als nens que les joguines els permetin jugar amb la imaginació i relacionar-se amb altres persones, perquè d'aquesta manera s'afavoreix al desenvolupament intel·lectual dels petits.
--Afecten les joguines amb les quals els nens juguen al seu desenvolupament intel·lectual?
--El consell que donem els neuròlegs i els neuropediatres als pares és que intentin tenir joguines que estimulin les capacitats intel·lectuals dels nens i les capacitats socials. Quan naixem, tenim un munt de neurones i cal connectar-les entre si. De petitons, som capaços d'establir tipus de connexions entre les neurones que ens porten a aconseguir determinades funcions intel·lectuals, i quan som petits les aprenem d'una manera molt més intuïtiva que quan som més adults, que ens costa més llavors. El que recomanem és que els nens utilitzin eines per jugar que estimulin la seva imaginació.

--Què ha de tenir en compte el pare a l'hora de comprar un regal?

--El que ha de procurar és que dins dels diferents regals, perquè els nens no només han de jugar amb regals d'aquest tipus, hi hagi algunes joguines que els facin llegir, que els facin estructurar, planificar... No solament són els jocs de taula els que estimulen l'intel·lecte dels nens. Alguns jocs d'ordinador o d'un altre tipus de plataforma poden fomentar molt la imaginació. De vegades ens trobem amb jocs massa complexos en els quals només es pot jugar a una cosa i aquests tipus de jocs realment no produeixen la capacitat d'altres jocs de crear connexions.

--Fins a quina edat és important el desenvolupament d'aquesta capacitat neuronal?
--Mentre el nen està madurant, fins als 10, 12 anys, són interessants aquests jocs, encara que també ho són a qualsevol edat. Amb les persones majors ens trobem que mantenir les funcions neuronals els fa que la pèrdua de connexions neuronals que va a venir associada a l'edat arribi més tard i repercuteixi menys. Fins i tot a les persones que tenen una demència, el practicar aquest tipus de jocs els ajuda a mantenir les funcions cerebrals més temps, una cosa que anomenem la reserva cognitiva.

Podem fer regals de molts tipus i hi ha alguns que fomenten la sortida a l'aire lliure, el planificar, haver d'interactuar a nivell social… i totes aquestes circumstàncies són interessants per al cervell. I no només es tracta de jocs per a dins de la casa. Una bicicleta o una pilota són regals molt interessants perquè els porten a buscar interacció amb altres nens i a fer exercici físic. Tot aquest tipus de coses són sanes per al cervell. En els nens, la interacció social i els jocs són una manera d'aprendre a trobar o situar a la pròpia persona dins de l'entorn. Per a un nen petit, un joc en el qual cal tocar una tecla per torns o aleatòriament l'ajuda a situar-se perquè tingui consciència de si mateix en l'entorn. El jugar és interessant i si fomentem que es jugui en grup i a l'aire lliure estem aconseguint un gran treball per al cervell.
--Els fabricants de joguines tenen en compte aquestes premisses a l'hora de fabricar els productes?
--Quan un joc ens enganxa és perquè és bo i gairebé sempre és perquè ens produeix un interès que ve generat amb aquest tipus de circumstàncies amb les quals cal reconèixer que el cervell i la persona gaudeix. El que no es potencia és la imatge social d'aquest tipus de joguines i el seu paper. El venedor ens parla de l'interessant que és, però no va més enllà de reconèixer que el joc pot ser interessant fins i tot per a la maduració del cervell.

--Les videoconsoles ajuden o perjudiquen al desenvolupament intel·lectual dels nens?
--Si que hi ha molts jocs que tenen la possibilitat de jugar amb altres persones per Internet, la qual cosa pot arribar a ser enriquidor; però a les coses cal donar-les el seu valor en la seva justa mesura. Igual que pot ser un problema que una nena estigui 12 hores al dia saltant a la corda, que sabem que els seus genolls i canells se'n van a ressentir, el mateix si estem jugant al videojoc 12 hores al dia. Hem d'intentar combinar i que dins de les joguines que Papa Noel o els Reis Mags li portin al nen hi hagi de tot tipus perquè puguem estimular totes les possibilitats del cervell.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1