Dijous, 5 de gener de 2012 | 12:34
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Mor a A Coruña l'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La Real Acadèmia Gallega crida a la ciutadania a brindar-li un "homenatge cívic"
Mor a A Coruña l'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo
05/01/2012 11:49
Isaac Díaz Pardo
L'intel·lectual galleguista, pintor, ceramista i dissenyador Isaac Díaz Pardo ha mort en el matí d'aquest dijous als 91 anys d'edat a l'Hospital Sant Rafael a la ciutat d'A Coruña. Les seves restes mortals seran traslladades al tanatori Servisa, a la ciutat herculina.
Isaac Díaz Pardo va néixer el 22 d'agost a Compostela en 1920 i la seva educació va estar marcada pel contacte amb destacats intel·lectuals galleguistes del moment, com Castelao; Cabanillas, Ramón i Antón Vilar Ponte, i Vicente Risco.

Va participar des de 1936 activament en la campanya a favor de l'Estatut d'Autonomia. Va treballar, entre unes altres, l'assaig i la crítica, a més de dedicar-se a la pintura i altres facetes.

Per la seva dilatada trajectòria va rebre nombroses distincions i reconeixements com la Medalla d'Or i Fill Predilecte de la ciutat de Santiago de Compostel·la (1988), Premi Otero Pedrayo de les Diputacions Provincials (1990), Insígnia d'Or (1991) i Doctor Honoris causa (1992) per la Universitat de Santiago de Compostel·la, Premi Trasalba de la Fundació Otero Pedrayo (1993), Petxina de pelegrí de Plata del Patronat de la Cultura Gallega de Montevideo (1995) i en 2009 la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts d'Espanya, entre unes altres.

"Mor l'artista, però l'obra queda"

El president de la Real Acadèmia Gallega (RAG), Xosé Luis Méndez Ferrín, ha lamentat la pèrdua, però ha subratllat el llegat que deixa. A més, ha fet una crida a la ciutadania per brindar-li un "homenatge cívic", ha postil·lat.

En declaracions a Europa Press, Méndez Ferrín ha expressat el seu pesar per la mort de Díaz Pardo, al que ha qualificat com "un gran amic", una persona "excepcional" i un "patriota gallec". A més, l'ha definit com "un gran artista i un subjecte polític a la seva manera d'esquerra".

"És difícil que es conciliï en una sola persona", ha subratllat el president de la RAG, qui ha destacat també la seva faceta com a empresari, com a cofundador de Sargadelos, i com a editor. Així, l'ha definit com "el gran creador de la memòria històrica contemporània" i, sobre aquest tema, ha destacat el seu treball com a editor i, especialment, l'edició de llibres vinculats a la guerra civil i el feixisme.

Per això, el president de la RAG ha destacat que, malgrat la seva defunció, "la seva obra està aquí i no mor". "Mor l'artista, però l'obra queda", ha recalcat Méndez Ferrín, per qui romandrà "la seva idea de la indústria cultural amb un caràcter pràctic i de disseny".

Així mateix, ha assenyalat que la Real Acadèmia Gallega participarà en tots els actes que s'organitzin entorn de la seva figura i "en l'homenatge cívic i nacional que cal fer-li", ha sentenciat.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1