Ahir a les 12:37h.

4 comentaris

996 lectures

Imprimir Enviar Disminuir lletra Augmentar lletra

El socialisme que no va poder ser

Pallach va morir fa 35 anys després de ser escollit secretari general del PSC-Reagrupament

Josep Pallach
Josep Pallach
Josep Pallach

Segurament la política catalana, concretament l'esquerra, hagués estat diferent si el líder del PSC-Regrupament, Josep Pallach -defensor de l'anomenat socialisme reformista, catalanista i partidari d'un solució federal per a l'Estat espanyol-, no hagués mort d'un infart l'11 de gener del 1977, demà farà 35 anys.

En aquells moments, Pallach era el màxim representant a Catalunya d'un socialisme catalanista i més socialdemòcrata que d'influència marxista. La prova és el que va dir en una ocasió -una de les frases que recull el llibre Josep Pallach. Història d'un líder-: "el que passa és que socialista del PSOE és molt difícil de ser-ho quan s'és català". La seva desaparició física del panorama polític va accelerar la fusió del socialisme català.

Josep Pallach va iniciar la seva carrera política amb només 14 anys, quan l'any 1934 es va afiliar al Bloc Obrer i Camperol i dos anys més tard al Partit Obrer d'Unificació Marxista, on va ser-ne secretari de les joventuts a Figueres. També va participar en la fundació a l'exili del Moviment Socialista de Catalunya, del qual va arribar a ser líder.

Després de la divisió en dos del Moviment Socialista de Catalunya va fundar el Secratariat d'Orientació per a la Democràcia Social Catalana i, més tard, el Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya (RSDC), un embrió de partit socialdemòcrata que acabaria esdevenint el Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament.

El gener de 1976, un cop mort Francisco Franco, fou elegit copresident del RSDC amb Josep Verde i Aldea i Heribert Barrera i Costa. El maig de 1976 el Reagrupament Socialista es transformà en PSC-Reagrupament i el 9 de gener de 1977 va ser-ne escollit secretari general. Va morir dos dies després, víctima d'un infart quan tornava cap a casa.

 

Facebook

Twitter

Menéame

Digg

Barrapunto

Del.icio.us

Fresqui

Blinklist

Tafanera

 
url curta
http://tinyurl.com/72gz24j

4 comentaris

#4 Francesc, Barcelona. 10/01/2012 - 14:33

 

Valorar

Positiu Negatiu

Les idees d'en Pallach estan a punt de triomfar. N'estic convençut. Posem-hi cinc anys de derrotes del socialisme català actual.

9

. .

#3 Joan, Mataró. 10/01/2012 - 13:49

 

Valorar

Positiu Negatiu

socialisme=tot és estat no se de quin somni parles més aviat de malson per no parlar que de nacionalisme res ja que el socialisme és racista de classe abans amb algú de la teva classe de la quina forca que un classe mitja-alta català.

-6

. .

#2 scolanus, barcelona. 10/01/2012 - 13:18

 

Valorar

Positiu Negatiu

i aquell 9 de gener amb l infart es va acabar el sonmi Catalá del socialisme naçionaliste i patriotic,llavors era federal ara seria independent.companys us recordeu d ell ? cuan de nosaltres van entrar a las facus per ell i les seves ideas descansi en pau

14

. .

#1 Tomppa, Sabadell. 10/01/2012 - 12:59

 

Valorar

Positiu Negatiu

No hi ha PSC, només hi ha PSOE ... perquè la gent parla encara sobre PSC quan no ni existeix ... es com dir que existeix PPC ? Seriosament ... PP = PP i PSOE = PSOE i no PASSA RES!

12

. .
 
Montse Ribera (TU)

"La meva indignació amb els indignats"

MONTSE RIBERA (TU)

12023

59

App Store
El temps
Top 10 Cinema
Montse Ribera (TU)

Criminal, Thriller, Ciencia ficción

In Time

Andrew Niccol

Montse Ribera (TU)

Thriller, Aventuras, Acción

Misión: Imposible - Protocolo Fantasma

Brad Bird

Montse Ribera (TU)

Documental, Musical

Pina

Wim Wenders

e-noticies

© Copyright e-noticies.com · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font
Crèdits: Desenvolupament Hispanetwork · Disseny Ochionet

Notícies en català · Notícies en castellà

e-notícies - Notícies Política - El socialisme que no va poder ser

Capital de la Cultura Catalana Agència de Qualitat d'Internet Plató Obert de Produccions


  Amb el suport de
Generalitat de Catalunya