Divendres, 13 de gener de 2012 | 12:56
Vostè es troba a: Inici > Economia >

L'IPC puja a Catalunya dues dècimes al desembre

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El preu del sucre es dispara en 2011
L'IPC puja a Catalunya dues dècimes al desembre
13/01/2012 09:43
9gasolina
EP.- L'índex de preus del consum (IPC) a Catalunya s'ha situat en el 2,5% al tancament de 2011, després de registrar un increment de dues dècimes al mes de desembre, segons dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En el conjunt d'Espanya, l'IPC ha pujat una dècima al desembre en relació al mes anterior, però ha baixat cinc dècimes en taxa interanual, fins al 2,4%, gràcies a l'abaratiment de les gasolines i al manteniment del preu del tabac.

La inflació al final de 2011 reflecteix una tendència continuada d'augment iniciada el mes d'octubre quan la inflació va pujar set dècimes i la taxa es va col·locar en el 3,1% a Catalunya, en un any marcat per pujades, baixades i estancaments constants.

Xifres a nivell estatal

D'aquesta forma, la taxa anual de l'IPC va encadenar al desembre de 2011 el seu tercer descens consecutiu i va marcar el seu valor més baix des de novembre de 2010, quan la inflació es va situar en el 2,3%.

La dada d'inflació interanual de desembre és important per als sous dels treballadors, ja que en alguns convenis col·lectius s'utilitza per determinar la pujada salarial de l'any següent i en uns altres és la referència per compensar-los per la desviació de l'IPC previst a principis de l'exercici.

La retallada de la taxa interanual de l'IPC en l'últim mes de l'any passat es va deure especialment al comportament del transport i de les begudes alcohòliques i el tabac. En el cas del transport, la seva taxa interanual es va reduir més de dos punts al desembre, fins al 4,9%, com a conseqüència de l'abaratiment de les carburants i lubrificants enfront de la pujada que van experimentar al desembre de 2010.

Per la seva banda, la taxa interanual de begudes alcohòliques i tabac va disminuir més de sis punts al desembre de 2011, fins a situar-se en el 4,2%, a causa de l'estabilitat dels preus del tabac enfront del repunt que van registrar un any abans.

En contrast amb aquestes retallades, va destacar l'increment de la taxa anual del grup oci i cultura, que es va elevar nou desenes, fins a l'1,3%, per l'encariment del viatge organitzat i dels serveis recreatius i esportius.

Quant als grups especials, els carburants i combustibles (+10,6%), els productes energètics (+10,3%) i els aliments sense elaborar i productes energètics (+6,7%) van ser les rúbriques que més van créixer en 2011.

El preu del sucre es dispara en 2011

En l'índex general, els productes que més van incrementar els seus preus en taxa anual van ser el sucre (+26,5%), el cafè, cacao i infusions (+13,5%), i la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (+10,7%).

Per contra, els majors descensos es van registrar en els preus de les patates i els seus preparats (-11,7%), medicaments i material terapèutic (-6,6%), llegums i hortalisses fresques (-6,1%) i objectes recreatius (-5,4%).

En taxa mensual, les pujades més accentuades van ser per al peix fresc i congelat (+2,9%), la carn d'oví (+1,7%), i el turisme i l'hostaleria (+1,4%). En canvi, entre els descensos mensuals més destacats, es van situar la roba de dona (-1,9%), la carn d'au (-1,7%) i la roba d'home (-1,6%).
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1