vols rebre el Singular? Rebre elSingularDigital al teu correu electrònic Subscripció al butlletí
RETALLADES MITJANS
S'han de retallar els mitjans de comunicació públics?
48 %
52 %
31 vots
Dimarts, 17 de Gener de 2012
16/01/2012
00:00  h.
Tribuna
Pa negre
"La història de Pa Negre no és aliena per aquells que hagin viscut la post-guerra o pels seus descendents"
Sorprenent, admirable i poderosa, són només alguns dels molts adjectius que podrien definir Pa Negre, l’aclamada pel·lícula d’Agustí Villaronga. El director palmesà s’envolta dels horrors de guerra per mostrar-nos el viatge d’un vailet que, sent pur, es corromp al entrar en contacte amb el cínic món dels adults. Estrenada fa poc més d’un any, ha esdevingut el primer film rodat en català pre-seleccionat per aspirar als Oscar. D’aquí una setmana sabrem si és una de les cinc finalistes per optar a la preuada estatueta d’or nord-americana. És per tant un bon moment per tornar a veure la pel·lícula, i seguir descobrint el seu meravellós entramat.

La història de Pa Negre no és aliena per aquells que hagin viscut la post-guerra o pels seus descendents. Els abusos dels guanyadors i l’aterrada vida dels vençuts en un petit poble són el fil d’una historia contextualitzada enmig de la relació entre el poder i la supervivència. La complexitat de l’època, que tan bé reflecteix el títol de l’obra, la seva estètica fosca i violenta, i la profunditat de les relacions familiars i sentimentals queden plenament retratades al llarg d’una història de contrastos fascinants. Tot plegat s’envolta d’un fantàstic bosc on transcorre bona part de l’acció i les majors revelacions. El treball dels actors resulta impecable i a través seu els més joves podem reconèixer-hi, gairebé com un personatge més, moltes de les misèries que ens han explicat els més grans de casa.

El film aprofundeix amb una òptica molt interessant un dels anhels més vells de l’home: la llibertat. Aquesta, personalitzada a través dels ocells, esdevé un dels punts més simbòlics de la història. Des d’un petit moixó fins al més brillant dels àngels, Villaronga reflecteix amb enginy dualitats antropològiques com la mentida i la veritat, la castedat i la sexualitat, o el captiveri i la llibertat. El director aconsegueix així crear escenes carregades d’emoció i simbolisme que es teixeixen al voltant de les relacions que el menut de la casa, l’Andreu, estableix amb la seva família i amb tothom a qui coneix. Són altament destacables els clarobscurs de la relació amb el seu pare, el descobriment d’un sentiment afectiu pel seu amic tísic, i el poderós final amb la seva mare.

Pa Negre
és una adaptació de la novel·la homònima d'Emili Teixidor, premi Lletra d'Or i premi Nacional de Literatura. En poc més d’un any de vida, el film ha rebut més d’una trentena de premis, entre els quals destaquen 9 Premis Goya i 13 Premis Gaudí. La crítica en destaca unànimement la direcció i l’actuació dels més menuts; i els seus espectadors elogien fins el més mínim detall. Ja l’han vista més tres milions d’espectadors arreu del món, havent recaptat molt més del que va costar. Pa Negre espera ara encisar als americans, i des de l’altre costat de l’Atlàntic, rep el més sentit suport de tot un país.
Imprimir Enviar notícia
FacebookTwitterLa TafaneraRemoumeIndependènciaCatosferaMeneameYahoo
3Veure i/o afegir comentaris
el nom:He llegit moltes crítiques d'aquesta pel·lícula, i sent aquesta ...
Comentaris (3 en total)
el nom
17/01/2012 00:18
He llegit moltes crítiques d'aquesta pel·lícula, i sent aquesta la més tardana, és la que més m'ha agradat :)
From USA
16/01/2012 23:34
Esperem que sigui el primer i l'ultim film rodat en català pre-seleccionat per aspirar als Oscar, representant Espanya, en comptes de Catalunya.
AC
16/01/2012 16:01
Molt bona peli! Estic amb tu! Jo ja la he vist 2 vegades ( i confesso que el segon cop em va agradar més)!
Envia'ns el teu comentari
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
PUBLICITAT
Tags
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT
© ElSingularDigital.cat S.L. 2008
CONTACTA AMB NOSALTRES | QUI SOM | PUBLICITAT | AVÍS LEGAL
Generalitat de Catalunya
Associació Catalana de Premsa Gratuïta RSS XHTML vàlid CSS vàlid CMS ComitiumSuite
desenvolupament: BabSoft disseny gràfic: l'eixida