Actualitzat el 18/01/2012 a les 00:01h

No faré cap creuer

Estic encara corprès per les explicacions d’alguns passatgers del creuer Costa Concordia, que va naufragar fa uns dies a la costa italiana. Intento posar-me en el seu lloc i visualitzar-me entre quatre mil persones histèriques i cridaneres, en una mole de vuit pisos sense llum elèctrica, que s’inclina lentament cap a un costat, i havent de prendre la decisió de barallar-me per pujar a una barca o llençar-me a les aigües gelades en plena nit. I quan hi penso, m’agafa un calfred que triga minuts a esvair-se.

Em fa por viatjar en vaixell, ho reconec, i com més gran és el buc més por em fa. És una por irracional, com la que té molta gent en pujar als avions; ja sé que, si no es fan maniobres estranyes per acostar-se a una illa i saludar-ne els habitants, un vaixell de grans creuers és un mitjà de transport segur i comfortable, molt més que un avió. Però què voleu que us digui: creuar els núvols a 900 km/h en un compartiment hermètic amb 300 passatgers asseguts em fa sentir més segur que solcar el mar en una ciutat flotant de 150.000 tones de pes que allotja 5.000 persones fent mil-i-una activitats de lleure.

No he volgut fer mai cap creuer, tot i que n’he estat temptat en moltes ocasions, i la majoria dels meus amics i familiars n’han fet i n’han quedat plenament satisfets. La sola menció de possible mala mar durant el trajecte ja em fa posar els pèls de punta. Però no és marejar-me el que m'intranquil·litza, sinó pensar com és de difícil organitzar una evacuació ordenada i civilitzada de tanta gent en cas d’un accident, com el pànic s’apodera dels humans en veure la mort a prop i quines bestieses podem arribar a fer per salvar-nos en un hipotètic moment límit. En un avió també es poden produir escenes de pànic generalitzat; en canvi, és un consol pensar que si hi ha un accident, el més usual és morir-se de cop, sense adonar-se’n, “patapum” i ja està.

Em sap greu fer-los aquesta propaganda negativa a les empreses que s’hi dediquen, ara que el negoci els va tan i tan bé. Però, mentre pugui evitar-ho, no em veureu en cap creuer de plaer. A mi busqueu-me a la muntanya, amb els peus ben fermats a terra.

Navega per les etiquetes

turisme

COMENTARIS

+5
-0
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 18/01/2012 a les 00:15
Miri, fa cosa de 15 anys a Amsterdam hi havia una colla de families mirant la tele al sofa. Doncs els va caure un Boeing 747 damunt del seu edifici i van morir tots. Ja ho sap, no miri la tele des del sofa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Joan Vila i Triadú
Periodista i professor a la UAB, és membre també del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Porta dues dècades en el sector audiovisual de proximitat i en els últims tres anys ha dirigit l’empresa pública Comunicàlia. Té arrels familiars a la Catalunya Vella i llaços sentimentals amb el País Valencià, per això s’estima el país “sencer”. Tot i ser blocaire des de fa alguns anys, reconeix que no acaba de connectar amb les xarxes socials.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: