Pere Pratdesaba | Actualitzat el 09/01/2012 a les 14:24h

Independència, monarquia i cares noves al primer ple de l'any a Vic

L'Ajuntament aprova els estatuts de l'Associació de Municipis per la Independència i demana la Creu de Sant Jordi per a la Unió Excursionista de Vic. Laia Jurado (CUP) fa oficial la seva renúncia de regidora i Joan Carles Fuentes (PxC) torna al consistori vigatà.

Joan Carles Fuentes, en el moment d'accedir al seu escó. Foto: Albert Alemany.

Sessió breu , però intensa. El primer ple de l’Ajuntament de Vic ha durat poc més de dues hores. S'hi han aprovat alguns punts destacats.

Entre aquests, destaca l’aprovació dels estatuts de l’Associació de Municipis per la Independència,  constituïda fa unes setmanes a Vic . Tots els grups hi han donat suport a excepció dels PSC, que s’ha abstingut, i de PxC, que hi ha votat en contra. Aquesta darrera formació ha qualificat l'associació com “un brindis al sol”.

En el marc del debat, Josep M. Vila d’Abadal, que ha estat l’impulsor, ha explicat la fulla de ruta inicial de l’Associació. Primer, assolir el màxim d’adhesions;  segon, sumar-se a les iniciatives de la societat civil i coordinar tot el territori; i tercer, una consulta institucional per demanar al poble de Catalunya si vols ser independent.

Un altre dels punts importants ha estat la decisió de sol•licitar la Creu de Sant Jordi per a la Unió Excursionista de Vic, entitat que celebra el centenari de l’excursionisme a la capital d’Osona. Aquí, la unanimitat ha estat total. Tots els grups han felicitat l’entitat i han defensat que la proposta era totalment justificada. “Sempre ha estat una entitat molt viva. S’ho mereix”, ha apuntat Anna Erra (CiU).

El ple ha estat marcat  per la renovació de regidors en dues formacions, en concret, a la CUP i PxC. Laia Jurado, regidora de la CUP, que no ha assistit a la sessió, ha renunciat oficialment al seu càrrec. Properament, la substituirà Nil Puigivila, de 26 anys d'edat i sociòleg professió. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha lamentat que la regidora de la CUP hagi plegat. “Ha fet una oposició franca i lleial”, ha dit. La portaveu de la formació, Georgina Rieradevall, ICV-EUiA i Si han agraït públicament la tasca feta per Jurado.

També hi ha hagut moviments a PxC, on l’exregidor Joan Carles Fuentes ha tornat al consistori, on va ser-hi la passada legislatura, per substituir Josep M. Paré, que és a la presó per apropiació indeguda. Es dóna la circumstància que Fuentes també està condemnat per un cas de racisme, tot i que la sentència encara no és ferma.

El nou regidor de PxC, ha arribat amb força i amb alguns quilets de més. En el seu petit discurs d’investidura, Fuentes ha dit que estava content  i que estava disposat a donar-ho "tot per a la ciutat". També ha reconegut que estava trist perquè substituïa un regidor que és a la garjola per unes causes legals “injustes”.

La monarquia divideix el ple

La moció sobre l’abolició de la monarquia, que ha presentat la CUP, ha donat molt de joc. Finalment, no ha prosperat a causa dels vots en contra de PxC. Només hi ha donat suport ERC i la CUP (dos regidors, ja que Joan Ballana ha deixat el ple a mitja sessió per raons professionals, i Laia Jurado tampoc ha assistit a l’acte).

Els altres partits s’han abstingut. CiU, que era qui tenia la paella pel mànec, ha considerat que era una iniciativa que no tocava debatre en aquest consistori. “La moció té errors de plantejament, és redundant, ja que ja es va aprovar  l’exclusió moral de l’Ajuntament de la constitució espanyola, i interfereix en les competències del Parlament”, ha dit Erra.

Georgina Rieradevall (CUP) ha defensat que la moció expressava “el sentiment del poble català en el últims 300 anys”. Un cop s’ha vist que la proposta no prosperaria, ERC ha demanat a la CUP que retires la moció per tal de reformar-la i assegurar-ne la seva aprovació. Els republicans, juntament amb SI, han reclamat que totes les mocions que fessin referència a la sobirania nacional es presentessin conjuntament amb els altres partits independentistes. Rieradevall ha fet cas omís de les indicacions, dient que la mateixa moció ja s’havia aprovat en algun altre municipi.

L'escó buit de Laia Jurado, que ha renunciat al seu càrrec. Foto: Albert Alemany

Els partits que s’han abstingut han coincidit en recriminar a la CUP que barregés monarquia i independència i també han posat en dubte alguns dels arguments, sobretot històrics.  “La discussió exhaustiva, rigorosa i prudent del model d’estat va més enllà del que nosaltres podem fer en aquesta moció”, ha apuntat Jacint Raurell, portaveu del PSC. PxC ha qualificat la moció d’“estèril, deficient i contradictòria”.

Vila d’Abadal ha estat més contundent: “Aquí no es tracta de fer una carrera per la independència”. Segons l’alcalde, aquesta moció va fins i tot en contra de la independència perquè divideix. Tot i això, CiU ha decidit abstenir-se.

Noves tarifes per al 2012

El ple ha aprovat per unanimitat algunes de les noves tarifes per al 2012. L’aigua i els aparcaments del passeig del Carme pujaran un 3%. Els bitllets del bus urbà s’incrementen de la següent manera: bitllet senzill, d’1.40 a 1.70 euros; T-10, de 8.25 a 8.50; i T-social (estudiants i jubilats), de 7.50 a 7.75.

Pel que fa al bus urbà, la decisió ha estat fruit de les negociacions entre l’empresa adjudicatària, autobusos Sagalés,  i Toni Serrat (CiU), que ha recollit una proposta consensuada entre tots els partits del consistori. En principi, la companyia proposava un augment del 38%, similar al del Transport Metropolità de Barcelona, per poder cobrir les despeses del servei, clarament deficitari, segons la pròpia empresa.

En diverses reunions de  la comissió, els representants del consistori han considerat que el servei s’havia de mantenir (en el passat any va tenir 600.000 usuaris). La proposta de l’Ajuntament va ser la pujada més moderada dels bitllets, tal com s’ha indicat abans, i la reducció de dos dels 30 viatges que fa el bus urbà, per tal de disminuir les despeses de Sagalés. En concret, suprimir el primer i l’últim viatge del dia, amb una mitjana molt baixa de passatgers. L’empresa d’autobusos va acceptar aquestes modificacions.

EN BREU

El ple ha aprovat per unanimitat el reglament de funcionament del Consell de Convivència i Seguretat, que es posarà en marxa el primer trimestre del 2012. El reglament vol ser un òrgan de “participació i transparència”, segons Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat.

L’antena de telefonia de Vodafone de la Guixa no genera prou radiacions com per perjudicar els nens de l’escola que hi ha a prop.

Aquest mes de gener es posarà en marxa al barri del Remei el servei  de cartró selectiu als comerços.

L’Ajuntament de Vic col•laborarà a la baixa a la Festa dels Tonis . Dijous que ve, reunió amb els organitzadors.

L’Orquestra de Cambra de Vic fa una aturada tècnica per plantejar-se el seu cost i el seu futur.

Vila d’Abadal dóna el condol del consistori a Albert Vilarrasa , per la mort sobtada de la seva esposa.

El ple de Vic, en directe per Twitter





----------------
ORDRE DEL DIA

A)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

1    RENÚNCIA DE LA SENYORA LAIA JURADO CANADELL AL CÀRREC DE REGIDORA D'AQUEST AJUNTAMENT

2    PRESA DE POSSESSIÓ DEL SENYOR JOAN CARLES FUENTES LINARES COM A REGIDOR D'AQUEST AJUNTAMENT

3    DESIGNAR NOU VOCAL DE PXC A LA JUNTA DE L'IME

4    APROVAR ELS ESTATUTS QUE REGULEN L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA, CONSTITUÏDA A VIC EL 14 DE DESEMBRE DE 2011

5    SOL•LICITUD DE LA CREU DE SANT JORDI 2012 PER A LA UNIÓ EXCURSIONISTA DE VIC

6    PRORROGAR EL CONVENI AMB L'ICASS PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DEL CENTRE DE DIA PER A GENT GRAN DE VIC PER L'ANY 2012.

7    APROVAR EL REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DEL CONSELL DE CONVIVÈNCIA I SEGURETAT

8    REVISIÓ DE TARIFES PER A L'ANY 2012 (3 propostes)

9    APROVAR INICIALMENT LA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚMERO 2 DEL PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE VIC I SUSPENDRE LA TRAMITACIÓ DE PROCEDIMENTS I LLICÈNCIES

10    RECTIFICAR LA PROPOSTA D'APROVACIÓ DE LA PLANTILLA DE PERSONAL DE L'AJUNTAMENT DE VIC PER L'ANY 2012

B)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a)  MOCIÓ DE LA CUP PER LA SOBIRANIA NACIONAL I L'ABOLICIÓ DE LA MONARQUIA ESPANYOLA

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Foto: Albert Alemany

COMENTARIS

+11
-17
PxC
Anònim, 09/01/2012 a les 17:50
Sortosament, la PxC ha impedit les dèries dels antisistema.
+19
-6
Els sous aniran cap a l'alliberament.
A. Nònim, 09/01/2012 a les 19:05
¿Qui serà el militant de la Cup de Vic que serà ""alliberat" perquè treballi molt sovint al servei del partit de la Georgina?
+20
-13
Georgina molt malament
Carles, 09/01/2012 a les 19:34
La CUP amb aquestes propostes que res tenen a veure amb la ciutat,cada vegada perderà més adeptes.
+13
-8
Previsible
Campatxano, 09/01/2012 a les 22:03
Era previsible que els regidors seriosos de la ciutat no acceptarien aquest intent reiterat de la CUP de convertir l'Ajuntament en un circ.
+6
-11
Malament
El Còndor, 09/01/2012 a les 22:13

Ho sento pèrò la CUP cada dia pixa més fora de test. Quina diferència amb la legislatura anterior. El radicalisme inùtil actual només serveix per la autocomplaença de la seva cap de llista. No te ni punyetera idea del que representa la vida pública vigatana. Mireu que com a votant de la CUP em costa de dir-ho eh, però si en el Ple de Vic d'avui hi ha hagut dues posicions coherents, aquestes son les de PxC ( tot i ser uns impresentables) i les d'ERC que tot i només ser-hi en López, almenys ha votat en coherència i alhora fent propostes d'unitat independentista. Espero que milloreu, sinò,...
+5
-16
simpatitzant
Albert, 10/01/2012 a les 00:13
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+10
-9
mmm
Anònim, 10/01/2012 a les 01:10
Aquesta és la nova CUP? Presentant mocions infumables?. Això és només el principi.

+0
-2
no
potser, 10/01/2012 a les 12:43
Segurament la moció sobre la monarquia no es el lloc, però tampoc ho seria l'associació per la independència i moltes altres mocions que no efecten el dia dia de la ciutat, però es fan. De fet ha servit per posar en evidència el dobr discurs de CIU. Fa l'associció però veto contra la de la monaquia. Es com el full de ruta de l'associació per la independència, on diu que volen un referèndum impulsat pel parlament que el mateix CIU qua es plantegi (Vila d'Abadal inclós) i votarà en contra. També amb aqueste propostes van bé per demostar que PXC es en el fons un partit Espanyolista d'extrema dreta que busca vots parlant només d'immigrants, però el seu objectiu es eliminar Catalunya.
+1
-1
alliberat CUP
Jo, 10/01/2012 a les 13:15
A.Nònim, tens raó, en Ripoll a un debat a canal taronja va dir que a la CUP alliberaran a algú (s'admenten travesses per qui serà)perquè faci la feina que a la legislatura passada feien la Laia i en Quim i els altres militants sense cobrar ni un cèntim. M'han arribat veus que això es va aprovar a proposta de la Georgina i que la Laia s'hi va oposar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
dimarts
-3°C  10°C
dimecres
-6°C  12°C
dijous
-6°C  11°C
Vés a: Iñaki Urdangarín... a Viladrau?

Iñaki Urdangarín... a Viladrau?

El duc de Palma podria haver visitat els seus pares en una casa de la família a la localitat osonenca.

Edicions locals
Vés a: Albert Bosch torna a casa i ja pensa en el pol nord

Albert Bosch torna a casa i ja pensa en el pol nord

L'aventurer d'El Brull arriba a Catalunya menys de cinc dies després d'assolir el seu repte antàrtic.

educaweb.cat
Enquesta
Quants diners us gastareu a les rebaixes?
      Vots emesos: 6
Recull fotogràfic
Vés a: Els Pastorets, en imatges

Els Pastorets, en imatges

Galeries de fotos de les representacions a la comarca de l'obra de Folch i Torres.

Arxiu històric
Humor
Vés a: Tres Reis amb barretina

Tres Reis amb barretina

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: