Q.S./Redacció | Actualitzat el 17/01/2012 a les 07:54h

El Govern planteja eliminar els consells comarcals

La vicepresidenta Joana Ortega proposa revisar tota l'estructura de les administracions locals.

Joana Ortega enraona des de la tribuna del Parlament mentre l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal l'escolta des del seu escó. Foto: Adrià Costa/ND

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha tret el retolador per tal de traçar el camí d'una reestructuració a fons de les administracions locals. Una "revisió" que comportaria l'eliminació dels consells comarcals i la redefinició del sentit de les diputacions i de les no nates vegueries.

En un article publicat aquest dilluns a La Vanguardia, amb el títol "L'hora dels ens locals", Ortega no s'ha estat per brocs i ha sentenciat que "cal definir amb rigor el model d'administracions catalanes reduint-lo a la seva dimensió justa i finançant-lo correctament".  Un article que la vicepresidenta firma en format de declaració d'intencions, full de ruta i pla estratègic pes les entitats locals.

D'aquesta manera, Ortega constata la complicada situació financera dels ajuntaments: "He parlat ja amb més de 150 alcaldes. (...) Tots són conscients de la conjuntura econòmica del país i demanen ajut per poder front a les despeses corrents del dia a dia". De fet, segons la vicepresidenta els consistoris "destinen entre el 25% i el 30% dels seus pressupostos a finançar serveis que no els són propis. Hem anat carregant els nostres ajuntaments de més i mes obligacions, convertint-los en la pretesa solució de tots els problemes".

Aquesta situació complica l'existència dels ajuntaments i de les estructures administratives que se'n deriven. En aquest sentit no s'està d'advertir que molts ajuntaments es troben al "llindar de la fallida". La solució que proposa el Govern per treure les entitats locals de la corda fluixa és "repensar tota l'administració local".

Què fer dels consells comarcals i les diputacions?

"Cada vegada som més els que coincidim en la necessitat de definir i dimensionar el paper de les diputacions provincials i dels consells comarcals", insisteix la número dos del Govern, que ha apostat també per la "conveniència de professionalitzar determinats llocs de comandament perquè no depenguin dels diferents resultats electorals".

Per dur a terme aquesta revolució administrativa, Ortega proposa la futura llei de Governs Locals, que haurà de "clarificar les diferents competències que han d'assumir els ajuntaments, els consells comarcals, i més endavant, les vegueries" amb "la màxima eficiència i la mínima burocràcia". "Són massa administracions. Cal simplificar per guanyar en eficiència i eficàcia, ha indicat Ortega".

Així mateix, Ortega deixa clara una encomana a la comissió redactora de la futura llei: elaborar un document que debatrà punts com si "tots els consells comarcals han de prestar o no els mateixos serveis" o si "no seria millor substituir els consells comarcals per un consell d'alcaldes que fixés els serveis?". Feta aquesta feina, Ortega albira la reforma del finançament local. "Quan ens posem d'acord (...) serà el moment de consensuar el finançament de les competències i els serveis a prestar. Serà el moment de la llei d'Hisendes Locals, tant reclamada per les entitats municipalistes del país".

COMENTARIS

+18
-5
Fotografia estranya i misteriosa.
A. Nònim, 17/01/2012 a les 08:27
Qui és l'home desenfocat? És feliç? Per què? On viu? On treballa? Els vigatans i les vigatanes l'aprecien prou?

"CATALONIA IS NOT CASTILE".

CAP A LA INDEPENDÈNCIA ... I MÉS ENLLÀ.

LA PERRUQUERIA PUIG ÉS TRANSVERSAL.

CATALÀ SEMPRE.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!
+10
-6
Euros
Anònim, 17/01/2012 a les 08:46
Si es per ahorrar euros endevant, tot el que sigui per fer anar millor la economia es OK, sigui Consells, Diputacions, Entitats, serveis duplicats, pro no carregar el mort a gent que no tingui cap culpa, de la crisis que tenim.
+6
-4
consells comarcals
Anònim, 17/01/2012 a les 09:17
un ens que tan sols fa que uns pocs s'enriqueixim, pero lamentablement qui patira las consequencies seran els treballadors, Mes Aturats
+5
-1
jo hi treballo
Anònim, 17/01/2012 a les 13:48
Jo hi treballo i puc donar fe que feina , molts de nosaltres en fem i molta
+0
-0
Ho veig i no ho crec!!!
Jan, 18/01/2012 a les 15:36
¡Al fi una noticia esperançadora! reconec que ho he tingut de llegir dues vegades. Que trist, haver tingut d’esperar una crisis (i que mani el PP) per començar a endreçar el pais. Clar que el mal ja està fet.
+1
-1
A "jo hi treballo"
Jan, 18/01/2012 a les 17:02
Gracies per la seva informació de que treballen molt, però entengui que per la majoria de persones que treballem en una empresa privada això no es rellevat. Ja tenim molt clar que per cobrar un sou tenim de treballar, i molt.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
dilluns
-2°C  13°C
dimarts
-4°C  11°C
dimecres
-5°C  11°C
Vés a: L'alcalde es posa tanga i perruca

L'alcalde es posa tanga i perruca

Santi Vivet s’apunta a la festa del Carnaval de Terra Endins de Torelló. Amb il•lusió!

Edicions locals

Es fica aigua pel nas i la treu per l'ull

 
En Peyu ens mostra l’estranya capacitat d’un jove osonenc, l'Eduard Mauri.
educaweb.cat
Enquesta
Quants diners us gastareu a les rebaixes?
      Vots emesos: 48
Recull fotogràfic
Vés a: Imatges del passant dels Tres Tombs

Imatges del passant dels Tres Tombs

Recull de fotos de la Festa dels Tonis, des del 2003.

Humor
Vés a: La cultura vigatana

La cultura vigatana

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).

Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: