Notícies

Dijous  19.01.2012  13:04

La centenària empresa de fotografia Kodak es declara en suspensió de pagaments

Amb la mesura vol fer un pas més cal a la reorganitzarció i concentrar-se en el sector digital

 

La companyia nord-americana de productes i serveis fotogràfics Eastman Kodak ha anunciat la decisió de sol·licitar la declaració de fallida voluntària per a la matriu i les filials nord-americanes de l'empresa en un tribunal de Nova York. Espera acollir-se, així, a la protecció que ofereix el capítol 11 de la llei de fallides dels EUA. L'empresa, fundada el 1888 i propietària de més d'un miler de patents en la indústria fotogràfica, vol sanejar la liquiditat, rendibilitzar els seus drets de propietat intel·lectual no estratègics, resoldre la situació del passiu i concentrar l'esforç en les línies de negoci més rendibles, com la fotografia i la impressió digitals.

La multinacional amb seu a Rochester (Nova York), que aquests últims anys havia capgirat el seu model de negoci cap a la imatge digital (que ja representava un 75% de la facturació), ha afegit que Citigroup li ha concedit un crèdit de 950 milions de dòlars a un venciment de divuit mesos, que utilitzarà per a millorar la liquiditat.

La declaració de suspensió de pagaments de Kodak es donava per feta des de feia mesos, arran de les dificultats de la multinacional d'adaptar el seu model de negoci a la revolució digital. De fet, les accions de la centenària companyia de productes fotogràfics, que va marcar una fita històrica el 1969 quan va subministrar el material i l'instrumental amb què es va immortalitzar l'arribada de l'home a la Lluna, patien el risc d'exclusió de la Borsa de Nova York, a causa de la davallada de la seva cotització, que mantenia el preu per sota d'un dòlar.

Kodak s'ha destacat com a principal proveïdor de pel·lícula tant per a fotografia com per a cinema i és el principal productor de paper fotogràfic, amb milers de botigues d'impressió a tot el món. El 13 de gener de 2004 va anunciar que deixava de fabricar càmeres fotogràfiques tradicionals i que se centrava en les digitals.

En la història de Kodak també cal esmentar la llarga disputa judicial amb Polaroid per la patent de les càmeres instantànies, que el 9 de gener de 1986 es va decantar de la banda d'aquesta última empresa també nord-americana.