Dijous, 19 de gener de 2012 | 16:37
Vostè es troba a: Inici > Política >

Milers de funcionaris no eviten que els pressupostos passin el seu primer tràmit

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CiU i PP treuen endavant els "impopulars" comptes de Catalunya
Milers de funcionaris no eviten que els pressupostos passin el seu primer tràmit
18/01/2012 19:33
Milers de funcionaris a la plaça Sant Jaume
Els pressupostos catalans de 2012 han iniciat el seu recorregut en el Parlament aquest dimecres gràcies al PP, que es perfila com el soci preferent de CiU per aprovar-los. Mentre, milers de funcionaris protestaven als carrers de Barcelona contra les retallades que comporten aquests comptes, que el portaveu del Govern va definir aquest dimarts com a "impopulars".
En el debat de totalitat en la Cambra catalana, el Govern ha aconseguit superar el primer escull de les comptes amb els populars, els únics que han retirat la seva esmena a la totalitat i que han permès tombar les presentades per la resta de l'oposició votant, com CiU, en contra.

PSC i ERC, que al principi es van obrir a negociar els comptes, han donat per fet que hi haurà un acord final entre nacionalistes i populars, però han anunciat que estan disposats a buscar acords amb esmenes parcials.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha estat l'encarregat de presentar els comptes davant els diputats, uns comptes que ascendeixin a 37.024 milions d'euros i destaquen per "la seva austeritat" per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB.

Mas-Colell ha explicat que els seus segons pressupostos culminen "la segona fase del primer pla d'ajust" que va presentar en 2011, encara que ha matisat que la retallada és menor perquè es compensa augmentant els ingressos de la Generalitat.

La diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere ha carregat contra uns comptes que no són exigents "amb qui més té", no afronten qüestions com l'atur, i plantegen una política d'ingressos errònia. Malgrat les crítiques, ha tendit la mà al Govern per seguir dialogant: "No tanquem la possibilitat d'arribar a un acord, però parlar no significa obeir i aplaudir, sinó negociar i cedir. Tots: uns i uns altres", ha dit.

El diputat ICV-EUiA Joan Boada ha defensat les propostes que ha presentat el seu partit per augmentar els ingressos de la Generalitat en 2.000 milions -lluita contra el frau fiscal, recuperació de l'imposats Successions i augmentar impostos-, i ha qualificat d'"antidemocràtica" l'actuació de Mas i de Mas-Colell per afirmar que no hi ha alternatives a les retallades.

El procés comença "avui"

El portaveu del PP, Enric Millo, ha subratllat el "grau de discrepància important" del seu partit amb els pressupostos, per la qual cosa, malgrat l'aval dels populars als comptes que ha emmarcat en la responsabilitat, ha advertit al Govern que la negociació real arrenca aquest dimecres i que haurà de modificar la seva proposta si vol el suport del PP en el debat final a mitjans de febrer.

El dirigent popular ha retret a l'Executiu català la seva aposta per la geometria variable que, al seu judici, genera inestabilitat: "El Govern juga amb foc cada vegada que espera que surti la bola que toca", ha assenyalat Millo, que s'ha dirigit als partits que vaticinen una unió CiU-PP per assegurar que el que uneix a ambdues formacions és haver heretat a Catalunya i en La Moncloa una economia triturada per l'esquerra.

Bones relacions
9mes-parlament
El líder d'ERC en la Cambra, Joan Puigcercós, ha criticat al Govern per preferir un acord "còmode" amb el PP que li sortirà "car" a Catalunya en lloc d'un amb els republicans, que li haguessin permès a Mas, segons ha dit, anar amb força a Madrid amb un dels seus principals compromisos, el pacte fiscal.

Mas-Colell ha coincidit amb el republicà en què Catalunya mereix un nou sistema de finançament que acabi amb el dèficit fiscal català, i ha valorat les "bones relacions" que ERC i Govern han tingut en les reunions prèvies a la presentació de la comptes i que van fracassar.

Manifestació de funcionaris


Mentrestant, milers de funcionaris -11.000 segons els Mossos d'Esquadra i 30.000 segons els sindicats-, s'han manifestat aquest dimecres a Barcelona en contra de les retallades que planeja el Govern sota el lema 'No a les retallades, salvem els serveis públics' .

La marxa, encapçalada pels secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, ha començat a les 17.30 hores a la plaça Sant Jaume i ha acabat davant del Parlament, coincidint amb el ple de debat dels pressupostos de 2012.

A la mobilització, convocada pels sindicats de la Mesa de negociació de la funció pública - UGT, CCOO i IAC -, han participat diferents col · lectius d'empleats públics, com mossos, funcionaris de presons, bombers i professionals sanitaris i de l'educació, que protesten amb botzines i xiulets.

En declaracions als mitjans, Gallego i Àlvarez han reiterat el rebuig dels sindicats als pressupostos catalans del 2012 argumentant que les retallades no serveixen per crear ocupació ni reactivar l'economia i empitjoren la qualitat dels serveis públics.

En finalitzar la marxa, els manifestants han estat durant més d'hora i mitja davant el Parlament, protegit per un nombrós desplegament policial que ha impedit l'entrada i sortida de l'edifici durant la manifestació.

A la marxa han predominat els xiulets i botzines i durant la concentració davant la cambra catalana s'han escoltat càntics com 'No hi ha pa per tant xoriço', 'Fora, fora' i 'Boti, boti, polític el que no pot'.

Els únics moments de tensió s'han produït quan els bombers, un dels col · lectius més nombrós i visible, ha llançat una bengala a la barrera dels mossos que protegien l'entrada a l'edifici.

Una desena de representants sindicals, encapçalats per Gallego i Àlvarez, han entrat a la càmera per reunir-se amb membres dels diferents grups parlamentaris i lliurar-los un manifest en contra de les retallades pressupostàries.

La propera cita dels sindicats al carrer serà el proper dia 28, quan CCOO, UGT i la plataforma 'Prou Retallades' han convocat una gran manifestació a les quatre capitals catalanes.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1