Redacció Osona.com | Actualitzat el 20/01/2012 a les 14:01h

Roda suavitza la pujada de l'IBI imposada des de Madrid

L’Ajuntament aprova una moció que proposa una bonificació del 5% de la quota resultant de l’impost.

El ple de l'Ajuntament de Roda de Ter, el passat dimarts. Foto: Ajuntament de Roda de Ter

L’Ajuntament de Roda de Ter va aprovar en el ple del passat dimarts, dia 17 de gener, una moció d’urgència presentada pel grup municipal de CiU en la que es proposa una bonificació del 5% de la quota resultant de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per aquells contribuents que domiciliïn el pagament del rebut de l’IBI abans del 15 de març. La proposta pretén suavitzar l’augment que patirà aquest impost després del decret dictat pel govern de Madrid de Mariano Rajoy, on s’estableix obligatòriament un increment temporal pels anys 2012 i 2013 del 4% sobre els tipus de l’IBI, aprovats per l’any 2012, en el cas dels municipis que tinguin aprovades ponències de valors cadastrals entre 2008 i 2011. Aquest decret, d’aplicació immediata, obliga a l’Ajuntament a mantenir el tipus impositiu del 2011, que era del 0,78, malgrat que el ple d’octubre va fixar pel 2012 una baixada del tipus fins al 0,71. Els increments en la quota final de l’IBI es podrien situar, en alguns casos, en el 14%.

La moció es va aprovar amb els vots de CiU i ERC. PxC i IPR-PM es van abstenir. IPR-PM, tot i estar d’acord amb el fons, no va votar a favor perquè considera que no va tenir prou temps per analitzar la iniciativa “de manera rigorosa” i “determinar-ne el possible impacte real”, segons explica el seu portaveu, Albert Serra.

Per a l’any 2012, els valors cadastrals del municipi de Roda de Ter patiran un augment a dues bandes: per un costat, el 10% del valor cadastral i, per l’altra, s’aplicarà un tipus del 0,81% (0,78% de l’any 2011 + 4% del decret llei de Rajoy). CiU considera que aquest increment és “desmesurat, irracional i fora de lloc” i que no tots els propietaris dels municipi el podran assumir, tenint en compte que els valors cadastrals que hi ha són superior als valors actuals del mercat.

Per evitar que aquest increment no sigui tan alt, i davant la impossibilitat legal de modificar el tipus aprovat per l’Ajuntament en els seves ordenances fiscals del 2012, la moció proposa la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’IBI fent ús de l’atribució que disposa l’article 9.1 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que permet establir una bonificació de fins al 5% de la quota.

“Aquest descompte del 5% és una manera de mitigar la ingerència de Madrid cap a l’autonomia municipal”, defensa l’alcalde Jordi Serra (ERC). “Aquesta moció pot ser una solució vàlida però ens emplacem a buscar altres solucions perquè l’increment ha de ser el que va acordar l’Ajuntament i no el que s’imposa des de Madrid”, afegeix.

Navega per les etiquetes

tisoradaIBI

COMENTARIS

+0
-0
NO TENEN TEMPS?
Anònim, 20/01/2012 a les 17:29
Com pot ser que els socialistes no tinguin temps de mirar-se les coes, i en canvi CIU, no només s`ho ha mirat si no que ha sobre a presentat proposta?. Senyors socialistes, a veure si estan mes al cas!!!
+0
-0
Mala consciència?
Anònim, 21/01/2012 a les 10:57
Si CiU va córrer a repartir aquesta moció pels ajuntaments, aviat veurem com la mateixa moció es presenta a molts consistoris, potser és la mala consciència d'haver votat a favor de que això hagi passat al Congreso de los Diputados?

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
dilluns
-2°C  13°C
dimarts
-4°C  11°C
dimecres
-5°C  11°C
Vés a: L'alcalde es posa tanga i perruca

L'alcalde es posa tanga i perruca

Santi Vivet s’apunta a la festa del Carnaval de Terra Endins de Torelló. Amb il•lusió!

Edicions locals

Es fica aigua pel nas i la treu per l'ull

 
En Peyu ens mostra l’estranya capacitat d’un jove osonenc, l'Eduard Mauri.
educaweb.cat
Enquesta
Quants diners us gastareu a les rebaixes?
      Vots emesos: 48
Recull fotogràfic
Vés a: Imatges del passant dels Tres Tombs

Imatges del passant dels Tres Tombs

Recull de fotos de la Festa dels Tonis, des del 2003.

Humor
Vés a: La cultura vigatana

La cultura vigatana

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).

Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: